home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Véget ért a Vermes Lajos-napok
Tóth Tibor
2024.05.25.
LXXIX. évf. 21. szám
Véget ért a Vermes Lajos-napok

Szombaton folytatódott Palicson a Vermes Lajos-napok. A kiváló sportoló és sportszervező tevékenysége nélkül nemcsak a vajdasági magyar, hanem az egyetemes magyar sport is szegényebb volna, és Palics sem büszkélkedhetne számos emlék- és identitásőrző történelmi és építészeti csodával. A szombati program a Bagolyvár melletti Vermes Lajos-szobor megkoszorúzásával kezdődött. Az emlékezés koszorúját Dobó Márta, Palics Helyi Közössége Tanácsának elnöke és Müller Zoltán, a Procult Egyesület elnöke helyezte el. Az emlékezők ezután átvonultak az Ökoközpontba, ahol a Procult Egyesület, a Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet együttműködésének eredményeként egy Vermes Lajos munkásságát bemutató kiállítás nyílt. A megnyitón dr. Ninkov Kovačev Olga, a múzeum programigazgatója, művészettörténész beszélt Vermes Lajosról, de Kubicskovity Ákos történész is szólt a jelenlévőkhöz.

Az Ökoközpont nagytermében először Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség palicsi helyi szervezetének elnöke, a párt helyi önkormányzati képviselőjelöltje szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte, hogy a VMSZ politizálásának egyik alappillére a történelmi örökség ápolása. A szecessziós stílusban megépült patinás épületek, mint például Szabadkán a városháza vagy a zsinagóga, Palicson a víztorony, a nagyterasz, a zenepavilon, mind a legnagyobb szabadkai polgármester, Bíró Károly idején lettek kiépítve.

Ezt az építészeti örökséget meg kell őrizni, mert ezek jelentik Szabadka és Palics identitását, és megerősítenek bennünket gyökereink megőrzésében. A VMSZ és mi, palicsiak nagyon fontosnak tartjuk szellemi örökségünk megőrzését is, így Vermes Lajos egykori jeles polgártársunk palicsi olimpiai játékok néven ránk hagyott hagyatékát. Vermes tizenhat évvel az első athéni újkori olimpiai játékok előtt, 1880-tól 1914-ig gyaloglásban, kerékpározásban, vívásban, teniszben, birkózásban szervezett versenyeket. Ezek a játékok palicsi olimpia néven váltak ismertté, a győztesek pedig ókori mintára koszorút kaptak. Kötelességünk Vermes Lajos hagyatékának és a palicsi olimpia szellemének ápolása — emelte ki beszédében Nágel János.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózószövetségének elnöke elmondta, hogy a mai napig semmit sem tudott Vermes Lajosról, pedig a tanítóképzőn sporttörténelmet is tanult. Eszerint egyetlen könyvben sem foglalkoznak Vermes Lajossal, azzal az emberrel, aki már 1880-ban sportvetélkedőket tartott az ókori olimpiák mintájára.

Hőseinket meg kell becsülni, Vermes Lajos egy hős. Tartsák meg emlékezeteikben, vigyék tovább, mondják el gyerekeiknek, a tanároknak, és beszéljenek mindarról, amit Vermes Lajos csinált, mert megérdemli — mondta, majd kitért a közelgő választásra is. — Június 2-án azt a célt tűzte ki maga elé a VMSZ, hogy megőrzi a három polgármesteri címet, és még olyan helyeken, ahol lehetőség van rá, magyar polgármestert állít. Erős magyar önkormányzatokat hoz létre, és minél több önkormányzatban szerez komoly befolyást. Ehhez a tevékenységhez mi, birkózók az akadémián keresztül tudunk hozzájárulni. A Kozma István Magyar Birkózóakadémia megálmodásakor az volt az elképzelésünk, hogy nemcsak a szőnyegen vitézkedő birkózókat fogunk nevelni, hanem jó magyar embereket, akik szeretik a hazájukat, szeretik a nemzetüket, a közösségüket. Június 2-án minden magyarnak el kell mennie a VMSZ jelöltjére szavazni, meg kell mutatni, hogy van erő, mert az igazság erő nélkül nagyon keveset ér.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, a párt szabadkai önkormányzati listavezetője elmondta, évtizedek óta arról beszélnek, hogy Vermes Lajos emlékét fel kell éleszteni, meg kell tanítani a világgal azt, hogy itt, Palicson tizenhat évvel a világ előtt már újkori olimpiai játékokat szerveztek.

A sporthoz, a viadalokhoz infrastruktúrát, kulturális tartalmakat és közlekedést kell odatenni, ami így volt annak idején is. E téren már vannak konkrét eredmények, hiszen 1974-ben a városvezetők sajnos megszüntették azt a villamost, amit Vermes Lajos indított útjára. A saját pénzéből adakozott annak érdekében, hogy a szabadkai úri közönség kijöhessen Palicsra megtekinteni az olimpiai játékokat. A villamost 1974-ben a kommunista városvezetés felszámolta. Mi pedig picit másképp ugyan, de újraépítettük, hiszen azáltal, hogy tavaly novemberben Lázár Jánossal felültünk az első, Szegedről Szabadkára tartó vonatra, újraépítettük a Szabadkát Paliccsal összekötő villamosvonalat is valamilyen módon, hiszen a vonal nemcsak Szegedet köti össze Szabadkával, hanem megáll Horgoson, Királyhalmon, Hajdújáráson, Palicson és Szabadkán. Tehát 1974 óta újra megtehetjük azt, hogy e településeken felszállunk a vonatra, és pár perc alatt bent vagyunk Szabadkán. Június 2-a egy viadal, amelyen mindig győzni kell akarni, akkor is, ha a papírforma mást mond. Mi Szabadkán arra készülünk, hogy győzni fogunk. Mi nemcsak emlékezni szeretnénk Vermes Lajosra, hanem szeretnénk felújítani azokat az épületeket, amelyeket ő hozott létre. Az elmúlt évek is bizonyították, hogy a Fidesz és a VMSZ partnerségének köszönhetően emblematikus épületek újulnak meg a Délvidéken, így Szabadkán is. Határozott elképzelésünk és célunk, hogy a Vermes Lajos által épített Bagolyvár is megújuljon, ahol olimpiai és sportmúzeumot szeretnénk létesíteni — mondta Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy a VMSZ programja a városi épített örökség megóvásáról, Palics fejlesztéséről és a helyi közösségeink fejlesztéséről szól, amihez minden szabadkai polgár támogatását kérik, hiszen Szabadkáról olyanoknak kell dönteniük, akik ismerik, szeretik, tudják, mi az a szabadkaiság, és akik érzik Szabadka és Palics lelkületét.

A beszédek után a résztvevők megtekintették a Vermes Lajosról szóló Örökségünk című kisfilmet, majd Baráth Gábor Gergely történész beszélt a filmről és Vermes Lajos munkásságáról.

A Vermes Lajos-napok panelbeszélgetéssel zárult, melyen részt vett Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózószövetség elnöke, dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője és Nemes Viktor világbajnok birkózó.

 

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..