home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Varrócska
(Tha)
2024.07.19.
LXXIX. évf. 29. szám
Varrócska

A felsőhegyi Könyvtár Kör harmadik alkalommal szervezte meg az Erre varrjál gombot! elnevezésű kézműves-gyermektáborát. Az öt nap alatt a mintegy harminc jelentkező a varrás és a hímzés alapjait sajátíthatta el.

Három évvel ezelőtt a varrási alaptechnikákkal kezdték az oktatást, így a visszajáró, tapasztaltabb és idősebb résztvevők az idén már a fehérhímzést próbálgatták, mely a tábor témája is volt. A rendezvényt ugyanis egy csodálatos, fehérhímzésekből álló kiállítás kísérte a Művelődési Házban. A kisebbek viszont a tűbe fűzést, a gombok felvarrását, valamint a láncöltéseket tanulták. A felsőhegyiek büszkék arra, hogy nagyon sok nyári tábor van Vajdaságban, de ilyesmivel, mint ők, egyikben sem foglalkoznak. Arra biztatják a jelenlévőket, hogy a megszerzett tudást később is alkalmazzák, akár egy-egy elszakadt holmi megjavításánál, de a lakásdíszítésben vagy a mindennapokban viselt ruháikon is. Tanulunk és tanítunk, amíg van kitől és van kinek — mondják a szervezők.


Munkában a tábor résztvevői

A varrótábor végére mindenki elkészítette a saját, egyedi hímzett művét, díszített párnahuzatát, fali képét, táskáját vagy díszpárnáját.

A tábor egyik oktatója Kovács Káli Gizella volt, aki már huzamosabb ideje tanítja a falubeli gyermekeket varrni. Az idei év azonban számára is különlegesen alakult, egy nagy álma teljesült ugyanis.

— A riselés és az angol madeira — mely lyukacsos minta — készítését azért mutattuk meg a gyerekeknek, mert ez Felsőhegy hagyatéka. Sok kiállításon jártam már, és mindig arra gondoltam, egyszer én is szeretném közszemlére tenni ennek a falunak az örökségét. Igaz, nemegyszer hallottam, hogy ez szegény település volt, itt nincsenek értékek. Három-négy éve készülök, hogy összegyűjtöm a fehérhímzéseket, és most sikerült a csoportom segítségével. Annyi mindent találtunk, hogy ezt a szép és gazdag kiállítást is összeállíthattuk. Ezek többségükben több mint százéves darabok, habár van köztük néhány új vagy felújított munka is. 34 személytől legalább 240 alkotást sikerült begyűjteni.


Kovács Káli Gizella

A falakon és az asztalokon láthattunk ágyhuzatot, abroszt, függönyt, szekrénybe, polcokra való szegélyeket, alsóneműt, blúzokat, szoknyákat, babaruhát, komatálra való terítőt, ministránsruhákat… A vázákba virág helyett arany- és ezüstpapírba csavargatott zabkalász került, hiszen ezzel díszítették eleink a tisztaszobát. A felsőhegyiek terve, hogy ezt a hagyatékot a Vajdasági Magyar Értéktárba is felterjesztik.

A kiállítást és a táborban végzett munkát dr. Szőke Anna néprajzkutató és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus méltatta. A táborzáró alkalmi műsorban felléptek a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola első osztályos tanulói Csonti Melinda tanítónő felkészítésében, a Tiszai népzenei együttes pedig gombosi népdalokat adott elő. Végül a tábor résztvevői és mindazok, akik hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez, oklevelet és ajándékot vettek át.

A rendezvényről több fotót internetes kiadásunkban találhatnak. 


A felsőhegyi első osztályosok

Minden, ami fehérhímzés

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..