home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Változó nők az átalakuló világban
Dr. Kasza Bálint
2024.03.08.
LXXIX. évf. 10. szám
Változó nők az átalakuló világban

Gondolatok nőnap alkalmából

„Az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák át azokat” (Richard Wagner).

A teremtéstörténet kettős mítoszról beszél. A mítoszokkal azért ajánlatos foglalkoznunk, mert sok mindent elárulnak lelkivilágunkról, segítik tudatosabbá válásunkat. Ez a kettős teremtésmítoszra is vonatkozik, hiszen rávilágít napjaink nő-férfi viszonyára, a párkapcsolatok rejtett összefüggéseire, segít megismerni és megérteni, használni a történet ismereteit napjainkban.

Erről szól az első teremtésmítosz, Lilit és Ádám mondája. A Genezisnek ez az epizódja 2000 évig feledésbe merült, csak napjainkban került elő újra, emelték ki a tetszhalálból, főleg a nőmozgalmaknak köszönhetően. A legenda szerint Isten saját képmására, földből gyúrva, formálva teremtette meg mindkettőjüket, férfinak és nőnek. A férfi volt Ádám, a nő Lilit. Ő lett Ádám első asszonya. Az édenkertben egyenrangúan éltek, Isten egyenlő jogokkal, azonos tudással ruházta fel őket. A köztük lévő egyetértés azonban nem sokáig tartott, rövidesen veszekedni kezdtek. Lilit nem tudott Ádám akaratával azonosulni, semmiben sem akart a férfi alatt maradni, hiszen mindketten a földből lettek gyúrva, közöttük nincs semmilyen különbség. Hiába igyekezett, erőszakoskodott Ádám, hogy engedelmességre kényszerítse Lilitet, ő mindvégig ellenállt. Amikor Lilit megelégelte a köztük dúló viszálykodást, kimondta Isten különleges nevét, ami lehetővé tette, hogy felemelkedjen a levegőbe, és elhagyta Ádámot, a Földet. Hiába küldött az Úr három angyalt utána, hogy visszahozzák, ő megtagadta a visszatérést, a szabadságáért inkább vállalta az önkéntes száműzetést, noha ezzel magára vonta a büntető Isten haragját. Távozásával lemondott a hatalomról, bár nem uralkodni, hanem egyenjogúságot akart.

A feminista nők szerint Lilit volt az első emancipálódott nő, akinek az alárendeltség elképzelhetetlen volt. Nem is értette, milyen jogon követeli tőle ezt a férfi. A patriarchális Ádám figyelembe sem vette Lilit igényét, féltette hatalmát, ami elvezetett az emberiség első kapcsolati viszályához. Az idők folyamán Lilit lett a férfifaló femme fatale, illetve a férfiak által dominált rend elleni lázadó, a bosszú angyala, akit semmilyen szabállyal nem lehet betörni, aki képes feladni luxuséletét, hogy saját útját járhassa.

A második teremtés során az Isten először Ádámot teremtette meg. Ádám egyedül volt, amit Isten is belátott, s a teremtés során először nem hangzik el a visszatérő mondat: „és látá Isten, hogy ez jó”, mi több, közli, hogy „nem jó az embernek egyedül”. Utána mondja ki, hogy „alkotok hozzá illő segítőtársat”.

Ekkor teremtődött meg Éva (héber szó: az élő, az élet), az Isten személyre szabott ajándéka Ádámnak, aki oldalbordájából vétetett, olyan részéből, amely felett Ádámnak hatalma volt, mégis egyúttal segítőtársává is válhatott. Éva képes volt azonosulni Ádámmal, testi-lelki értelemben egyaránt. Éva Ádámhoz illő, egyszeri és megismételhetetlen, egyszerre független. Mivel élő anyagból, húsból és oldalbordából származott, egyszerre mellérendelt, gyengéd is, olyan, mint amiben élet van, amiből élet árad: „Ő lett anyja minden élőnek” (1Móz 3,20). A női oldalt hordozza a teremtett világban, a passzívat, befogadót, érlelőt, kihordót. Éva szerepe az érzelmek, a családi összetartozás megteremtése, a feszültségoldás. Vele szemben Ádám az aktív technikai teremtést, a cselekvést testesíti meg. Ő tölti be a végrehajtó funkciót, jellemzője a munka- és célorientáltság.

Mindeközben a nemi szerepek biológiai és társadalmi hatásokra alakulnak ki. Férfiként és nőként eltérő biológiai kiindulópontokkal születünk, majd hormonálisan is másképp formálódunk. Máshogy fejlődik az idegrendszer, a nőkre jellemző, hogy kifejezettebb a meghatározó érzelmekért felelős jobb agyfélteke. A nemi szerepek kisgyermekkorban alakulnak ki az azonos nemű szülő viselkedését tanulva, utánozva. Így a gyermekek már korán elsajátítják a férfi (apai) és a női (anyai) viselkedés alapjait, majd ez a minta beépül életük rendjébe. Meghatározza, hogy felnőtt korukban hogyan viszonyulnak a másik nemhez, formálják személyiségüket, befolyásolják későbbi férfi- és női szerepüket.

Világjelenséggé vált, hogy az utóbbi évtizedekben az élethez kapcsolódó szerepek összecsúsztak, az egyik szerepből a másikba váltunk át, újabb és újabb feladatköreink lesznek. Átalakulnak a modern női és férfi-, családra vonatkozó szerepek, melyek mindinkább eltolódnak a családtagok közötti egyenlőség, a partnerség irányába. A modern nőnek és anyának már nemcsak a gyermeknevelés és a háztartás tartozik a szerepkörébe, ő is karriert épít, dolgozik, sportol, hobbija van, aktívan vesz részt az anyagi feltételek megteremtésében, igyekszik társadalmilag helytállni, miközben szellemi és intellektuális társa akar maradni a férfinak. A folyamat korántsem zökkenőmentes, szinte elkerülhetetlen a család és a hivatás közti szerepkonfliktus, mely gyakran jelentős kihívások elé állítja az egyént, bravúros erőfeszítéseket igényelve tőle. A szerteágazó feladatok nemritkán megkövetelik a választást, mérlegelést, fontossági sorrend felállítását, hogy melyik időszakban mi a legfontosabb. A folyamat a nők „férfiasodásához” vezetett, határozottá, felelőssé, céltudatossá váltak, gyakran vezetésre való képességeket fejlesztettek ki magukban, helyenként már nem tudnak és/vagy nem akarnak lágyak, nőiesek sem lenni. Közben a férfiak gyakran mutatnak nőkre jellemző viselkedési formákat: gondoskodók, felvállalják érzelmeiket, nem félnek kimutatni őket. Úgy tűnik gyakran, hogy olyan helyzet alakul/alakult ki, ahol a férfi-női egyenlőség összekeveredik az egyformasággal. Attól, hogy egy férfinak és egy nőnek ugyanolyan jogai vannak, férfiként és nőként még nem egyformák.

Ezzel foglalkozik napjainkban a sokat emlegetett genderideológia is. A szó szociológiai kifejezés, társadalmi nemet jelent, azokat a hatásokat vizsgálja, amelyek a nők és a férfiak testi-lelki, biológiai tulajdonságait (DNS-molekulákat, nemi kromoszómákat, nemi hormonokat stb.) érintik az egyéni fejlődés során. Tudományosan e kettő (a biológiai és a társadalmi nem) együttesen határozza meg az embert, a társadalmi nem a fizikai testtel együtt tud létezni. A genderideológia S. de Beauvoirtól származik, ő vélekedett úgy, hogy „az ember nem születik nőnek, azzá válik”, illetve nemcsak a biológiai nem határozza meg egy ember nemiségét, hanem számos társadalmi tényező is. Szűkebb környezetünkben a gender a férfi-nő társadalmi megjelenését, szerepeit vizsgálja, ezzel szemben a világ és Európa más pontjain az egyéb nemi érzetet, identitást, szexuális viselkedést is felöleli: homoszexualitás, biszexualitás, transzneműség stb. Értelmetlennek tartja a nemek megkülönböztetését, és az egyénre bízza a döntést, hogy melyik nemhez tartozónak vallja magát. Az egyén dönti el, hogy hetero-, homo- vagy transzszexuálisként létesít kapcsolatokat, amivel háttérbe szorul a biológiai nem — a társadalmi nemmel szemben. Megszűnnek a sztereotípiák, melyek a biológiai nemhez tartoznak, mint pl.: a fiúk nem sírnak; a lányokat kevésbé érdekli a matematika vagy a természettudományok; a nők rosszabb autóvezetők; a férfiak hűtlenek; a nők feladata a család, illetve a párkapcsolat összetartása; a nők kevésbé alkalmasak vezetői munkakör betöltésére; a nőket inkább foglalkoztatja a külső megjelenésük, mint a férfiakat; a nők emocionálisak, illetve intuitívak, a férfiak racionálisak.

Összegzésként álljon itt Sally Hines megállapítása: „A nemek összes megjelenési formája, legyen az testi sajátosság, társadalmi szerep vagy személyes identitás, társadalomtól és egyéntől függően változhat, vagy időtől függően egyazon személy esetében is.” 

Epilógus: 2021-ben az Európai Parlament úgy döntött, hogy ezentúl a férfiak is szülhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..