home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Válogatás a Tordai Települési Értéktárbó
2020.08.05.
LXXV. évf. 30. szám
Válogatás a Tordai Települési Értéktárbó

Torda hagyományőrző rendezvényei — Nepomuki Szent János-templom — Tordai gyógyvíz — Gudúc kalács

Torda hagyományőrző rendezvényei

Torda joggal lehet büszke magára, hiszen egy ilyen kis település olyan rendezvényeket szervez, amelyek a vajdasági magyarság szempontjából is meghatározóak. Mindhárom esemény tömegeket vonz, a látogatók száma elérheti a több ezret is. A vendégeket színvonalas programok várják. Különlegességek a hagyományos versenyek, a helyi szokások ápolása és a nagyszabású koncertek.

A Tordai Művelődési Napokat 2020-ban már 19. alkalommal tartották meg. Ez a vajdasági magyarság egyik leghosszabb kulturális rendezvénye, mely minden évben február elejétől március végéig tart. Célja a helyi hagyományok és a kultúra ápolása, bemutatása, egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kínál más egyesületek, csoportok számára egész Vajdaság területéről, valamint külföldről, Magyarországról és Romániából is. A rendezvényen minden korosztály találhat magának programot, mivel vannak zenés-táncos vidám estek, koncertek, színielőadások, kiállítások, gyermek- és alkalmi műsorok, szakelőadások, könyvbemutatók, kalácsverseny. A művelődési ház rendezvénysorozatának több ezer résztvevője és nézője van.

A falunap, illetve a templombúcsú Torda legrégebbi ünnepe. 1983-ig csak a templombúcsút ünnepelték, de azóta ezzel együtt a falunapot is, mégpedig mindig a május 16-ához, Nepomuki Szent János védőszent napjához legközelebb eső hétvégén. Az évek során a szórványmagyarság egyik legismertebb, legtartalmasabb és legtömegesebb rendezvénye, ünnepe lett, melyen érdemes ott lenni. A többnapos, immár nemzetközinek tekinthető eseményen számtalan program várja a helybelieket és az idelátogató több ezer vendéget is. Ismertté vált a többi közt a hagyományos csirkepaprikás-főző versenyéről (mely helyi sajátosság), az ismert magyarországi, valamint vajdasági lakodalmas és rockzenekarok koncertjeiről, gazdag, tartalmas művelődési műsorairól, a horgászversenyről és a nagyszabású kirakodóvásárról. 

A Kukoricafesztivál hagyományápoló, helyi szokásokat bemutató rendezvényt 2020 szeptemberében immár 12. alkalommal tartják meg. Célja, hogy bemutassa szüleink, nagyszüleink őszi mezőgazdasági terményekhez kapcsolódó betakarítási szokásait, elsősorban a kézi kukoricatörő verseny által, mely a vajdasági magyarság körében szinte egyedülállóvá teszi e rendezvényt. A versenyen kívül szerepel a programban a többi közt a hagyományos magyar ízek főzőversenye, a pálinkaverseny, az őszi terményekből készült ételek bemutatása, gyermekversenyek és -foglalkozások, művelődési műsor, koncertek, kézművesvásár. A rendezvényre több ezren látogatnak el egész Vajdaság területéről, de Magyarországról és Romániából is.

 

Nepomuki Szent János-templom

Tordán az első nádfedeles istenháza 1803-ban épült. A mai római katolikus templom a település központi részén található. Építését 1846. június 2-án kezdték el, 1848. december 22-én fejezték be, és a Tordán született Mihailovics József akkori püspöki titkár (későbbi zágrábi bíboros érsek) szentelte fel. A templomot gróf Pejácsevich Péter építtette. Védőszentjének Nepomuki Szent Jánost választották. Két harangját (a kicsit és a nagyot) 1858-ban kapta, a Jézus Szíve-oltár pedig 1894-ben épült. A templomon azóta már több kisebb-nagyobb felújítást végeztek. Az új oltárt 1978-ban szentelték fel. Legutóbb 1992 és 1998 között, valamint 2012 és 2014 között folytak jelentősebb felújítási munkák. A neogótikus stílusban épült templom mint műemlék az állam védelme alatt áll.

 

Tordai gyógyvíz

A gyógyvízforrást 1923-ban fedezték fel, és 2000-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal Szent György néven palackozták és forgalmazták, főleg Vajdaságban, de külföldön is. A palackozás idejéből megmaradt elemzések kimutatták, hogy a vízben a többi közt nátrium-magnézium, szulfát-hidrokarbonát, valamint szelén is fellelhető, és a magas ásványi savakat tartalmazó ásványvizekhez sorolható. Hatással van az emésztőszervekre, hiszen normalizálja a működésüket. Kedvezően hat emellett a szívműködés és a vérnyomás zavaraira, továbbá gyógyítja a gyomorsavtúltengést, az epehólyag-gyulladást, az epekövesedést és az aranyeret. A forrás a szubartézi vízforrások közé tartozik. 2020 óta a gyógyvízforrás sajnos nincs kihasználva.

A tordai gyógyvíz, vagy ahogy itt nevezik, „keserűvíz”, olyan ásványvíz, amely összetételét és hatékonyságát tekintve egész Vajdaságban egyedülálló. Mivel itt termálvíz is található, a két víz felhasználása együtt kiemelt értéknek tekinthető.

 

Gudúc kalács

Lakodalmak alkalmával szokás volt, és még ma is az, hogy mindenki, aki az előkészületek során megjelent a lakodalmas háznál, kapott egy-egy gudúc kalácsot. Ezenkívül karácsony böjtjén és húsvétkor, nagypénteken még ma is szinte minden háznál ott van az asztalon. Jellegzetes módon készítik kelt rétestésztából, a fonása pedig négy szálból áll, a hármas fonattal összeállított kalácsot a negyedik szállal tekerik körbe.


Készült a VMMI közreműködésével. Javaslattevő és fényképek: Torontáltorda Alapítvány. Kapcsolódjon be az értékgyűjtő mozgalomba.

Cím: www.ertektar.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..