home 2024. október 16., Gál napja
Online előfizetés
Vadászat az extrém, zord vidékeken
Vass Rudolf
2024.10.15.
LXXIX.. évf. 41. szám
Vadászat az extrém, zord vidékeken

Milyen hely is számomra a zord vidék? Hát olyan, ahol a jó napot! a –40 ºC. Ezek a vidékek igencsak nagy kihívás elé állítják azokat a vadászokat, akik mérsékelt égövben nőttek fel, hiszen a helyi lakosság is nagy nehézségek árán tud megbirkózni az időjárás viszontagságaival.

Földrajzilag hol lelhetőek fel ezek a tájak? Az egész földkerekségen számos ilyen helyet találhatunk, mint például a skandináv országok, Alaszka, Szibéria, Kamcsatka félsziget, Kanada, Mongólia, Grönland, és az USA egyes tagállamai is ehhez a csoporthoz tartoznak. Dél-Amerikában zord az idő Patagóniában, az Andok egyes vidékein, Chile, Argentína egyes részei hidegebbek az átlagosnál. Ázsiában a Tien-san hegységet ölelő országokban, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán havasaiban szintén kutya hideg szokott lenni, de a vérbeli vadászoknak nem okoz gondot meghódítani ezeket a vidékeket.

Kétféle vadászat honos az ilyen tájakon. A helybelieknek megélhetési vadászatnak minősül, nélkülözhetetlen tevékenység, mely lehetővé teszi a túlélést. Az ottani családok a vadászat árán jutnak élelemhez, enélkül lehetetlen boldogulni a tundrán, a sivatagokban, a havasokban. A másik vadászat az, amelyet a turista vadászok művelnek, akik eljönnek különféle országokból, hogy terítékre hozzanak bizonyos állatokat, melyek trófeája büszkeséggel tölti el őket, ha meg tudják szerezni a zord vadonban. Ebben a tevékenységben a helyi vadászok, lakosok segítik őket, hogy hozzájuthassanak áhított trófeájukhoz, jelentős díjazás ellenében.

Kik is lakják ezeket a vidékeket? A legnagyobb számban az inuitok, akiknek több nemzetségük van, mint az alaszkai, a kanadai, az orosz és a grönlandi inuitok, és más északi népek, mint az evenek, csukcsok, nyenyecek, jakutok, szamojédek, lappok vagy más néven számik.

Nagyon fontos, hogy a helyi lakosok ruházata megfelelő legyen, megvédje őket a széltől, nedvességtől, hidegtől. Általában természetes anyagokból készítik ruházatukat, a rénszarvasbőr és a szőrme kitűnő szigetelőanyag, de szívesen dolgoznak fóka-, bálna- vagy rozmárbőrrel is, melyből a vízhatlan lábbelik készülnek. A mi vadászaink otthonról hozzák ruháikat, melyek szintén védik őket, hiszen víz- és szélállóak mind a nadrágok, mind a kabátok. Emellett vannak fűthető lábbelik, zoknik és mellények is, melyek segítenek átvészelni az extrém időjárást. Ezek az anyagok nem tudnak versenyre kelni az eszkimók ruháival, de azért nem rosszak. A helyi lakosság szívesen csapdázik, és így jut különféle prémekhez, melyekből sapkát, kesztyűt, sálat készít, vagy pedig eladja őket, és a bevételből például üzemanyagot vásárolhat. Léteznek értékesebb és kevésbé értékes prémek is. A drágábbak közé tartozik a nyérc-, a rozsomák- és a hiúzprém, valamennyivel szerényebb áron kelnek el a róka-, a vízipatkány- vagy a hódprémek.

Európában és az USA-ban szívesen használják az úgynevezett GORE-TEX márkájú anyagot, mely megvéd a nedvességtől, de kiengedi a párát és az izzadságot, ami nagyon jó tulajdonsága. Egyesek szerint a nedves pamut több áldozatot szedett a sarkvidéken, mint az összes ragadozó együttvéve.

Mire is lehet vadászni ezeken a zord vidékeken? A szárnyasok közül a nyírfajd, a lucfajd és a hófajd vadászata népszerű, hiszen a hozzáértő preparátorok keze alól valóságos remekművek kerülnek az igényes vadászok gyűjteményébe. Sokféle vadkecske és vadjuh vadászható, de csak a tehetősebbek részére, mert nem olcsó mulatság az ilyen kaland. Egyes országok vadászható vadjai közé tartozik a pézsmatulok is. Grönland és Kanada is kínálja ezt a nem mindennapi élményt. A vadászatszervezők állítólag akár több példány elejtésére is biztos sikert ígérnek. A kanadai állam a jegesmedve-vadászatot is engedélyezi különféle dokumentumok beszerzése után. A vadászható állatok közé soroljuk a morzsot is, vagy más néven a rozmárt, melynek esetében a 80 centis agyarak a trófeák. A skandináv országokban nagy kalandnak számít a rénszarvasvadászat. Norvégia egy olyan ország, ahol a vadász a rénszarvas és a jávorszarvas trófeájához is hozzájuthat a megfelelő engedélyek beszerzése után. Ilyen óriási állatokra megfelelő fegyverrel vadászunk, mert a jávorszarvas nem játék, egy feldühödött, sebzett bika seperc alatt végez a figyelmetlen vadásszal. A hivatásos kísérők, vadászok ismerik a dörgést, és ritkaságszámba megy a baleset az ilyen kalandok során.

Mongólia is sok vadászati lehetőséget kínál, hegyeiben szarvas nagyságú vadjuhokat lehet terítékre hozni. Az argalivadjuh-kosok szarva minden vadász áhított trófeája, de az ibex vadkecskék is méretes fejdíszt viselnek. Valamikor réges-régen vadászható volt a kétpúpú teve is, de napjainkban állományuk nagyon megcsappant, ezért védelmet élveznek. Manapság a Góbi sivatagban mindössze 350 egyedük él.

Aki ilyen vadászatra készül, az jól kösse fel az alsóneműjét, mert sok kihívásban lesz része, amit fizikailag is ki kell bírni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..