home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
V3ME: a tudományos fejlődés szolgálatában
Kartali Róbert
2024.04.11.
LXXIX.. évf. 15. szám
V3ME: a tudományos fejlődés szolgálatában

A Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete (V3ME) az idén is megrendezte Szabadkán az Expres 2024 elnevezésű nemzetközi tudományos értekezletet, melyen ezúttal is kiemelt figyelmet fordítottak a megújuló energiaforrásokra. Az eseményt már 14. alkalommal szervezték meg, emellett pedig havonta összejövetelt tartanak, ahol változatos témákat dolgoznak fel.

A Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesületének célja, hogy összehozza a szakembereket és szakmai közösségeket, megvitassák a legújabb tudományos és műszaki fejleményeket — emelte ki lapunknak prof. dr. Nyers József, a V3ME elnöke.

Bár az egyesület nonprofit szervezetként működik, mégis számos érdekes és hasznos előadást hirdet, melyekre általában tíz-húsz, legfeljebb harminc ember látogat el. Tevékenységei főként Szabadkáról és környékéről vonzzák a résztvevőket, de más városokból is érkeznek emberek. Az évenként megrendezendő nemzetközi tudományos tanácskozás iránt pedig Szerbián kívül leginkább Magyarországról érdeklődnek, de Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából és Szlovákiából is jelen vannak a szakemberek.


A Szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének székháza ad otthont a V3ME-nek is

— Az Expres 2024 szám szerint a tizennegyedik nemzetközi tudományos értekezés, mely mivel nem tömeges rendezvény, ezért szimpózium néven került be a köztudatba. Célja, hogy lehetőséget nyújtson a fiataloknak, kutatóknak és tudósoknak munkáik bemutatására. Emellett a doktoranduszok számára is kiváló lehetőség a kutatásaik prezentálására, így segítve szakmai fejlődésüket. Az idei értekezleten, mely a szabadkai városháza dísztermében folyt, összesen tizenhét kutatási projektumot mutattak be. Ez az összejövetel főleg a magyarországi résztvevőknek érdekes, mivel nekik külföldi konferenciának minősül, és angol nyelven mutathatják be a munkáikat. A fiatal doktoranduszoknak szinte kötelező jellegű, hiszen nekik a doktori tanulmányaik ideje alatt kötelezően legalább két cikket kell megjelentetniük külföldi tudományos szimpóziumon vagy nemzetközi értekezleten. A magyarországiak számára Szabadka közel van, és árban is rendkívül kedvező. Magyarországon a doktoranduszoknak hat tudományos munkát kell publikálniuk, ebből két impact factorost, vagyis ismertebb folyóiratokban. Magyarországon kettőt kell magyar nyelven előadni, és kettőt valamilyen konferencia, szimpózium keretében. Egyébként itt Szerbiában, illetve más európai országokban is hasonló a helyzet.

 

Jummée, majd V3ME

A Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete korábban Jugoszláviai Magyar Mérnökök és Építészek Egyesülete néven alakult meg 2001-ben. Az alapítók célja akkor az volt, hogy anyagi haszon nélkül összefogják és támogassák a Jugoszláviában élő magyar mérnököket és építészeket, figyelembe véve a műszaki és nemzeti hagyományokat. Az egyesület tevékenysége magában foglalta a tagok nyilvántartását, a tapasztalatcserét, a végzettségük elismerését, helyi csoportok létrehozásának és együttműködésének támogatását, valamint a magyar műszaki teljesítmények széles körben való népszerűsítését. Emellett műszaki találkozókat és tudományos értekezleteket szerveztek, ezzel hozzájárulva a magyar mérnökök hírnevének és megbecsülésének növeléséhez. Az egyesület 2011. április 4-én tartott közgyűlésén új alapszabályzatot hozott, és megváltoztatta nevét. A polgári egyesülés azóta Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesületeként (V3ME) működik. Az egyesület tovább folytatta addigi tevékenységét az új név alatt is, így állandó jelleggel minden hónap első hétfőjén megtartotta összejöveteleit, melyeken a közélet különféle műszaki és gazdasági területeiről tartottak előadást hazai és külföldi szakemberek. Kerekasztal-beszélgetéseket szervezett műszaki és gazdasági témákban, gazdasági vásárokon jelent meg, rendezvényeket, műszaki témájú konferenciákat hozott létre, és pályázatokon vett részt itthon és külföldön is. A Jummée első elnökének mgr. Veréb László okleveles villamosmérnököt választották meg, és haláláig ő volt a V3ME elnöke is. 2012-ben az egyesület új elnököt választott prof. dr. Nyers József személyében, az alelnöki tisztségét pedig Pék Zoltán tölti be.

 

Tudományos előadások havonta egyszer

Az egyesület jelenéről beszélgetőtársam lapunknak elmondta, a kezdetek óta tartják magukat ahhoz, hogy minden hónap első hétfőjén megszervezik a szokásos összejövetelüket, melyre különböző témákkal foglalkozó előadókat hívnak meg.

— A legutóbbi előadást Szenci Attila okleveles műszaki informatikai mérnök, cégtulajdonos tartotta Okosotthonrendszer-fejlesztés címmel. De számos alkalommal jelent már meg körünkben Tóth Dénes okleveles fizikus, Pro Urbe díjas nyugalmazott tanár is. Legutóbbi előadásának címe A villamos energia előállítása, szállítása, elosztása, veszélyei és védelme volt. Előtte pedig Lálity Urbán Emese okleveles építőmérnök, az építésügyi, közlekedésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkára értekezett a V3ME tagságának Az építőipari hulladék kezelése és újrahasznosítása címmel. Ezekre az előadásokra Pék Zoltán, az egyesületünk alelnöke rendszerint elhozza a diákjait is. 

Az összejövetelek általában délután 5 órakor kezdődnek, a helyszínük pedig a Szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének székháza, mely néhány hónappal ezelőtt az Arsenije Čarnojević és a Jovan Jovanović Zmaj utca sarkán található új épületbe költözött. Az egyesület által szervezett rendezvényekről rendszeresen értesítik a tagságot e-mailben. Az elnök kifejtette, a fiatal mérnökök szabadon csatlakozhatnak a szervezethez, melynek jelenlegi fő célja az eddigi tevékenységek fenntartása.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..