home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
V. Vajdasági Civil Piknik
2022.03.28.
LXXVII. évf. 12. szám
V. Vajdasági Civil Piknik

Az elmúlt hétvégén tartották meg az V. Vajdasági Civil Pikniket, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében Martonos közelében, a Tandari tanyán. A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

A kétnapos összejövetel témája: Közösségépítés környezetünk természeti látványosságai által, avagy mit kaptunk a járványtól? Az előadók természetjárással, kerékpár-, vízi- és bortúra szervezéssel foglalkozó szervezetekből illetve csoportosulásokból érkeztek és több éves gyakorlattal rendelkeznek. A járványhelyzet szigorításai alatt egyöntetűen azt tapasztalták, hogy a természetjárás népszerűsége nagymértékben megnövekedett. 

A résztvevők a következő településekről érkeztek: Bajmok, Bácskossuthfalva, Békéscsaba, Magyarkanizsa, Martonos, Szabadka, Óbecse, Palics, Topolya, Tóthfalu, Zenta, Zombor. Húsz civil szervezet képviseltette magát az összejövetelen. 

A rendezvény rövid bemutatkozással kezdődött, majd az első előadó Zsoldos Ferenc (Ci-Fi Civil Központ, Zenta) bemutatta a Tour de Délvidék biciklitúra történetét a kezdetektől, amit tavaly már huszadik alkalommal szerveztek meg. Az évek során bejárták a Kárpát-medencét és létrejött egy összekovácsolódott csapat.

A vacsora után Puzić Erzsébet és Puzić Marinko (túravezető, Szabadka) beszámolt arról, hogy hogyan nőtte ki magát az erdélyi családi barangolás egy komoly társas túrázássá. Ismertették a gyalogtúrázás íratlan szabályait, szépségét és lehetséges veszélyeit. Prezentációjukban bemutatott képeiken a jelenlevők megcsodálhatták Erdély vadregényes tájait.

Szombaton Kanyó Ervin (idegenvezető, Szabadka) a vizitúrázás lehetőségeit ismertette Vajdaságban és a környező országokban. Fényképes bemutatója és videói segítségével gyönyörű vidékekre kalauzolta az érdeklődőket. Számos kérdés hangzott el a témában, a nálunk még nem annyira elterjedt túrázási formáról.

Faragó Zoltán (Szabó Dénes Egyesület, Tóthfalu) bemutatta Délvidék nevezetességeit magyar szemszögből és a Mini Délvidék projekt megvalósulását Tóthfaluban. Rávilágított környezetünk megismerésének és a természet szeretetének fontosságára, ezért ő már gyerekeknek is tart ismertető előadásokat és túravezetést.

Csibor Gergely (Natura Peregrina Természetvédő és Hagyományőrző Alapítvány, túravezető, Békéscsaba) a magyarországi borvidékekről, a bortúrák kulturális és csapatépítő jellegéről tartott előadást.

Ebéd után Pósa Zoltán (a Vajdaság és környékének turisztikai értékei Facebook csoport üzemeltetője, Zenta) bemutatta a Vajdaság és környékének turisztikai értékei elnevezésű Facebook csoport létrejöttét, szabályait. Számos vajdasági kastélyt, műemléket és templomot felkeresett, lefényképezett és utánajárt a hozzájuk kapcsolódó eseményeknek. A hallgatóság érdeklődve hallgatta-e ritka kincsekről szóló történeteket.

Minden előadás után tartalmas beszélgetés, tapasztalatcsere alakult ki egy-egy téma kapcsán. Vitathatatlan, hogy mennyire fontos szerepük van a felsorolt tevékenységeknek a kapcsolatépítésben és a közösségek kialakításában.

Forrás és fotók: Vajdasági Magyar Civil Szövetség

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..