home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Új év - régi problémákSZOKATLANUL...
(o. i.)
2010.01.06.
LXV. évf. 1. szám

Új év - régi problémákSZOKATLANUL NYUGODT SZILVESZTER. Szerbiában, ahol ,,a balkáni folklór eleme' a pisztolyból, puskából való lövöldözés minden ünnepen - és szinte menetrendszerűen áldozatai is vannak az ünneplésnek. Ilyen szempontból kivételnek számít ez a mostani szilveszter: sem sebesülésről,...

Új év - régi problémák
SZOKATLANUL NYUGODT SZILVESZTER. Szerbiában, ahol ,,a balkáni folklór eleme' a pisztolyból, puskából való lövöldözés minden ünnepen - és szinte menetrendszerűen áldozatai is vannak az ünneplésnek. Ilyen szempontból kivételnek számít ez a mostani szilveszter: sem sebesülésről, sem halálos áldozatról nem érkeztek hírek. Közúti balesetből is kevesebb volt a szokásosnál, ami annak tulajdonítható, hogy decemberben lépett életbe az új közlekedésbiztonsági törvény, mely szigorú pénzbüntetéseket irányoz elő, és pontlevonásokat a szabálytalankodó gépjárművezetők esetében. Úgy tűnik, hogy a szigorú szabályozás a közlekedésben meghozza majd az eredményét: óvatosabbak, megfontoltabbak, körültekintőbbek lesznek az emberek. Kár, hogy ugyanez az élet többi területéről (például: politika) még mindig nem mondható el.
UTÓREZGÉSEK. A szerbiai parlament őszi ülésszakának befejező (múlt keddi) ülésén módosították az idei költségvetést. ,,Ma mindenki láthatta, hogy a 2009. évi költségvetés módosítását 127 képviselő szavazta meg, akik között ott volt a VMSZ 4 képviselője is. Ma is bebizonyosodott, amiről a VMSZ már egy hete beszél, hogy ez a párt nem akarta megdönteni a kormányt' - nyilatkozta az ülés után Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője. Természetesen arra az össztűzre utalva, amely a VMSZ-re zúdult - elsősorban a DP részéről -, amiért nem szavazta meg a jövő évi szerbiai költségvetést. S arra, hogy az ominózus szavazás után a sajtó arról cikkezett, hogy a DP felülvizsgálja az együttműködést a VMSZ-szel minden szinten. A ,,büntetés' Szabadkán be is következett: a város demokrata párti polgármestere olyan megoldásokat helyezett kilátásba, hogy a VMSZ kizárásával történik majd a döntéshozatal. A ,,VMSZ megbüntetésé”-vel kapcsolatban a médiában az év utolsó napjaiban is folytatódott a spekuláció. Egy névtelenségbe burkolódzó nyilatkozó szerint Pásztor István, a VMSZ elnöke túlbecsülte pártja erejét, amikor látta, hogy 120 000 ember iratkozott fel a magyar választói névjegyzékre. Az illető szerint azonban ez nem mind Pásztor szavazata, s megtörténhet, hogy ,,a nemzeti tanács megválasztásakor Kasza József kerül túlsúlyba, és ismét ő lesz a vajdasági magyarok vezető személyisége'.
LEMONDOTT KOORDINÁTORI TISZTJÉRåL RASIM LJAJIĆ. A hágai nemzetközi bírósággal való együttműködéssel megbízott nemzeti tanács elnöke marad Rasim Ljajić, de nem hajlandó tovább koordinálni annak az akciócsoportnak a munkáját, melynek feladata a hágai bíróság által körözött személyek felkutatása. A miniszterelnökhöz december 29-én benyújtott lemondásában Ljajić azzal indokolja elhatározását, hogy állja a szavát: nem egy alkalommal megígérte, lemond tisztségéről, ha 2009 végéig nem sikerül letartóztatni Ratko Mladićot és Goran Hadžićot. Márpedig erre nem került sor. Az akciócsoport vezetésével 2006 júliusában bízták meg, az ez alatt az idő alatt szerzett tapasztalataira - a lemondásától függetlenül - a továbbiakban is számíthatnak.
,,Mladić még az idén Hágába kerül' - nyilatkozta a B92-nek az új évben adott első interjújában Vladimir Vukčević, a háborús bűnöket kivizsgáló ügyész, és elmondta: fiatalításra került sor az akciócsoport tagságában, hatékonyabb lesz a munka, mivel bevezették az ügyészségi nyomozást. ,,Az a legfontosabb, hogy Ratko Mladić és Goran Hadžić mielőbb Hágába kerüljön. Ezen dolgozunk a nap 24 órájában. Tagja vagyok az akciócsoportnak, s nem olyan ember vagyok, aki félben hagyná azt, amit egyszer elkezdett' - nyilatkozta az ügyész.
SZERBIA PERELI HORVÁTORSZÁGOT. Horvátország még tíz évvel ezelőtt, 1999-ben, az akkori Jugoszlávia NATO-bombázásának befejezése után feljelentést tett Szerbia ellen a nemzetközi bíróságon népirtás vádjával. A horvátországi háború idején elkövetett bűntettek vádjával perelt Szerbiától Zágráb háborús jóvátételre is számít. Belgrádban december utolsó napjaiban készült el hasonló vádirat - Horvátország ellen. Az 1991 és 1995 közötti háborúban a szerbek ellen elkövetett népirtás ügyében készült dokumentumról Boris Tadić államfő azt nyilatkozta: Szerbia várni fog annak átadásával, s nem biztos, hogy ellenlépést foganatosít Horvátország ellen. Nos, ez a várakozási idő mindössze néhány napot jelentett, lapzártakor (hétfő) ugyanis a hírügynökségek arról tudósítottak, hogy 2010. január 4-én Hágában Saša Obradović, az állam jogi képviselője átadja Szerbia vádiratát.
A DOHÁNYFÜST ELLEN. December 29-ei ülésén a szerbiai kormány elfogadta a dohányfüstmentes környezet biztosításáról szóló törvénytervezetet. Ez a tervezet azonban nem az eredeti törvényjavaslat, mely kivétel nélkül mindenhol - éttermekben, munkahelyeken, intézményekben... - betiltotta volna a dohányzást. Ez a light (lájt), azaz gyöngébbik változat a munkaadóknak megadja a lehetőséget, hogy a vállalat, cég helyiségein belül külön dohányzórészt alakítson ki, a dohányzóban azonban tilos dolgozni. Ez a lehetőség azonban nem vonatkozik azokra az intézményekre, melyek az alábbi tevékenységgel foglalkoznak: állami és helyi közigazgatás, kultúra, sport és rekreáció, egészségvédelem, oktatás és nevelés, gyógyszerek és élelmiszerek minőségellenőrzésével és forgalmazásával foglalkozó cégek, gyermekgondozás és szociális védelem, média és olyan stúdiók, ahol műsorokat vesznek fel... Szóval: dohányzóhelyiségeket jószerivel csak olyan zárt intézményekben lehet majd kialakítani, mint a börtön vagy a pszichiátriai és elmeosztály...
A tervezet nagyon szigorú büntetéseket irányoz elő: a törvényszegő polgár helyszíni bírsága 5000 dinár; a cég, intézmény 500 ezertől 1 millió dinárig terjedő összeggel büntethető; a felelős vezető 30-50 ezer dináros bírsággal sújtható; a vállalat és cégtulajdonos pénzbüntetése 300-500 ezer dinár lehet. A dohányzás teljes betiltása nem vonatkozik az éttermekre és a vendéglőkre: itt a tulajdonos kialakítható dohányzó és nemdohányzó részleget. Amennyiben azonban 80 négyzetméternél kisebb a kávézó, kocsma, étterem alapterülete a tulajdonosnak kell döntenie: vagy füstmentes lesz a helység, vagy szabad lesz dohányozni benne.
JÁRVÁNYHELYZET. Szerbiában eddig 55 ember halt meg az új típusú influenza okozta szövődmények miatt. Szabadkán 2 halálesetről tudni; Pancsován 4-re emelkedett a H1N1 vírussal fertőzött áldozatok száma - ott január 2-án hunyt el a negyedik beteg, az a 32 éves fiatalember, aki néhány nappal ezelőtt infarktust élt át, majd influenza-tünetekkel szállították kórházba. Az új típusú influenzajárvány újabb hullámát január közepére jósolják a szakemberek, s azt is mondják: ez jóval erőteljesebb lesz az előbbinél. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy az oktatási miniszter, Žarko Obradović meghosszabbítja a téli szünidőt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..