home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Ugorjunk fejest a versbe!
Szerda Zsófia
2024.04.11.
LXXIX. évf. 15. szám
Ugorjunk fejest a versbe!

A magyar költészet napja. Ha stílusos volnék, ezt a cikket versben írnám meg, de ebben sajnos nem vagyok jó, ezért is tisztelgek mindig földig hajolva a nagy költők előtt. A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, egyik legnagyobb költőnk, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ünnepeljük versolvasással, előadóestekkel, könyvbemutatókkal, határon innen és túl.

Története

A magyar költészet napját először 1956 júniusában tartották meg, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. A minta a Szovjetunió volt, ahol 1955-től kezdve tartottak ilyen ünnepet. A következő költészeti ünnepet 1961-ben rendezték meg, majd a Magyar Írók Szövetsége javaslata alapján a Magyar Szocialista Munkáspárt Agitációs és Propagandaosztálya 1963-ban döntött az ünnepnap április 11-ére való időzítéséről. Kezdetben a súlypont a munkásmozgalmi líra volt, később az ünnep egyre inkább eltávolodott ettől. Egyike a kevés számú ünnepnek, mely a Kádár-korszakban született, és a rendszerváltás után is folytatódott. Az ünnepnapon jellemzően irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat, szavalóversenyeket rendeznek. Egyes vendéglátóhelyeken ezen a napon verssel is lehet fizetni a kávéért.


Fontos megmozdulások

* 1998-ban a költészet napját tizennégy magyar költő (Bella István, Beney Zsuzsa, Borbély Szilárd, Ferencz Győző, Géher István, Kalász Márton, Kántor Péter, Kodolányi Gyula, Lászlóffy Aladár, Parti Nagy Lajos, Takács Zsuzsa, Tőzsér Árpád, Varró Dániel, Balla Zsófia) úgy ünnepelte, hogy közösen írtak egy szonettkoszorút Weöres Sándor Hála-áldozat című szonettjének két-két megadott sorából (a szonettkoszorú ugyanis tizennégy szonettből áll).

* 2010 óta tartanak versmaratont, ahol száz szerző olvassa fel költeményeit.

* 2015-ben Szeifert Natália és a Gittegylet indította útjára Magyarországon a Posztolj verset az utcára! mozgalmat, mely futótűzként terjedt el az irodalomszerető közösségekben világszerte, hogy a magyar költészet napján elborítsák a köztereket versekkel. 

* 2016-ban Iain Lindsay magyarországi brit nagykövet József Attila Tavasz van! Gyönyörű! című versét szavalta el egy videóüzenetben, 2019-ben pedig Nemes Nagy Ágnes Iskola című versét adta elő a Baár—Madas Református Gimnáziumban.

Ünnepeljék velük a magyar lírát önök is, posztoljanak verset az utcára, vagy üssenek fel egy kötetet, olvassanak kedvencüktől, vagy fedezzék fel kortárs költőinket! Kedvcsinálóként álljon itt egy részlet József Attila Óda című költeményéből. Éljen a magyar vers, s íródjon még nagyon sokáig!

„A pillanatok zörögve elvonulnak,
de te némán ülsz fülemben.
Csillagok gyúlnak és lehullnak,
de te megálltál szememben.
Ízed, miként a barlangban a csend,
számban kihűlve leng
s a vizes poháron kezed,
rajta a finom erezet,
föl-földereng.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..