home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Tüskés kamaszkor
BÚZÁS Lívia
2012.01.11.
LXVII. évf. 2. szám

,,Miért is tenném, hisz én lázadó vagyok, és fiatal! És különben is, én azt csinálok, amit akarok! Anyám úgysem ért meg!'' Ezekre a szavakra lettem figyelmes, mikor a munkából hazafele utaztam a városi buszon. Két tizenéves az előttem levő ülésen döntögették a számukra fontosnak tartott dolg...

,,Miért is tenném, hisz én lázadó vagyok, és fiatal! És különben is, én azt csinálok, amit akarok! Anyám úgysem ért meg!'' Ezekre a szavakra lettem figyelmes, mikor a munkából hazafele utaztam a városi buszon. Két tizenéves az előttem levő ülésen döntögették a számukra fontosnak tartott dolgokat. Így folytatta a másik: ,,Olyan meleg van, hogy nem veszek fel felsőt a bikinimre. Talán kibírják az emberek, hogy így lássanak, amíg kiérek a strandra? Úgyis csak az öregeket zavarja. Ők meg ne nézzenek rám, ha nem tetszik! Van nekem nélkülük is elég bajom, miért ne öltöznék úgy, ahogy én akarok?!' Ezek a szavak nem hagytak nyugodni. Én is ilyen voltam kamaszként? Vagy mi lesz, ha a pici kislányom felnő, és melltartóban meg bugyiban fog sétálni az utcán, csak azért, mert az lesz a trendi tíz év múlva? Igen, igen... a tinédzserek körüli világ, rémisztően megváltozott az évek során, s félő, hogy egyre rosszabb lesz.
A szülő és kamasz gyereke közötti viszony örök rejtély. Az tudja igazán megérteni, aki átélte. Ez egyfajta kihívás mind a két fél számára. Ne gondoljuk, hogy csak a szülőnek nehéz. A gyerekek is kínlódva élik meg azokat a tiltásokat vagy túlzott óvásokat, amelyeket rájuk zúdítanak. Ezért lázadnak. Elzárkóznak szüleiktől, falat emelve, ezzel szemben azonban a barátaikkal rajongva társalognak. Gyakran kapcsolódnak be egy-egy kortárs ,,bandá'-ba, úgy vélve, hogy ott biztonságban lesznek.
,,Nekem nem mondhatod meg a tutit, én úgyis jobban tudom' - hangzik megannyi tinédzser szájából. Állandóan ellenkeznek a környezetükkel, sértődöttek. Minden létező tüskéjüket kifelé tartják, védekező állásban vannak. De kitől kellene védekezniük? A szülőktől? Hiszen azok állandón ott állnak a háttérben segítségre készen, mint a jó edző, hogy ha nem sikerült valamilyen mozdulat, a gyakorlatozót elkaphassa, hogy meg ne üsse magát... Bár vannak olyan apák és anyák, akik gyerkőcük támadó viselkedésére agresszióval válaszolnak, s úgy gondolják, majd ők megmutatják, mi a frankó, s mit hogyan kell tenni. Csak az a gond, hogy hajlamosak elfelejteni, hogy ők is voltak fiatalok. Ugyanúgy lázadtak, tüntetéseken vettek részt, a rockzenét istenítették és a Beatrice-re őrjöngtek. Ők is lehörpintettek egy-egy felest a ,,tini dizsiben', s most kétségbeesve nézik végig, ha ,,pici' gyerekük ittasan vagy netán drog hatása alatt tér haza egy buliból. Ez így van rendjén, mert minden felelősségteljes szülőben ott van a féltés. Az lenne csak a meglepő, ha ilyen szituációban apa és fia meg egy korsóval lehörpintene a konyhájukban kialakított bárnál, az ,,elkocsmásított' családi konyhában.
Országunkban és a világ legtöbb pontján is a pubertásokkal szembeni elvárás jóval igényesebbé vált az évtizedek során. A tévében levő filmek, beszélgetős műsorok, reklámok összességében a társadalom ellentmondásos üzenetet továbbít a felnőttkorhoz közeledő fiatalok felé: azt követeli tőlük, hogy legyenek felelősségteljesek, de az ehhez szükséges eszközök - lakás, állás - nem állnak rendelkezésükre. Az mégis szóljon a médiumok mellett, hogy számos olyan dologra felhívják a fiatalok figyelmét, ami hasznos. Gondoljunk csak a méhnyakrák veszélyeire, a nemi úton terjedő betegségekre. Jól tudjuk, hogy ebben a korban a nekem közti viszony intenzívebb. Szexuális kapcsolatot hoznak létre egymás közt, melynek megvannak a veszélyei. Ezért fontos a kamaszok felvilágosítása a szülők részéről is. Nem akkor kell aggódni, mikor már megtörtént a baj, s a kislányukat abortuszra kell vinni. Régen a terhesség megszakítása tabu témának számított, manapság a tinik már olyan nyíltan beszélgetnek róla, mintha épp azt döntögetnék, hogy mit reggelizzenek.
Ma már nem elég a nyolc osztályt befejezni, mint nagyanyáinknak kellett a 40-es, 50-es években, ők megelégedtek azzal is, ha gyermekeiknek sikerül végigjárni a középiskolát. Nem... most a cél az egyetem vagy minimum egy főiskola befejezése. Tehát sok múlik a szülők hozzáállásán is: néhány családban rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak a vizsgaeredményeknek, a felvételinek, de nem beszélnek arról, mi lesz azzal a fiatallal, aki nem veszi ezt az akadályt. Gyakran hallhatjuk az iskolások szájából: - Öngyilkos leszek, ha nem sikerül a matek dolim ötösre, mert apám úgyis azt mondta: - Agyonütlek, fiam, ha nem jó jegyet hozol haza! Ezeknek a szavaknak súlyuk van, mert volt már olyan tizenéves, aki nemcsak hangoztatta, hanem meg is tette, és leugrott a hídról bele a folyóba január közepén. Meg kell gondolnunk, hogy mit mondunk egymásnak, ezért illő lenne előbb háromig elszámolni, s utána papolni.
Mit hangoztat oly sűrűn egy tinédzser? Azt, hogy: ,,A szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket! Tegyük hát meg!' A lázadás nem feltétlenül rossz dolog. Az ember védje meg az érdekeit, hallassa a hangját, ha szükséges, és ha a helyzet valóban azt követeli meg. De nem jó, ha indulattal intézed ezeket a dolgokat, és az sem a megfelelő megoldás, ha a homokba dugod a fejed, mint a strucc. De mi történik, nézzünk csak körül a világban! A felnőttek tömkelege rugdossa fel a szabályokat minden nap minden egyes percében. Bankrablás, gyilkosságok, terrorizmus, lopás, erőszak, csalás és a többi... Akkor miről is beszélünk...?!
Végül mi lehet annak az oka, hogy a szülő és a kamasz gyereke közötti távolság nagyobb, mint korábban? Talán az, hogy a nők későbben vállalnak gyereket. Valamint sok mai szülőben rejtőznek a kamaszkori lelki kövületek, amelyeket vagy nem dolgozott fel, vagy trendinek tartja fiatalsága miatt. Igen nehéz felnőtté válni abban a világban, ahol az idősebbek is minél tovább fiatalok akarnak maradni. Tehát... manapság egyáltalán ne lepődjön meg egy kamasz, ha hajnaltájban, a buli fergetegében apát vagy anyát látná italozgatni egy bárszéken, vagy netán a szomszéd ,,bácsit'.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..