home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Túlélni, de mindennap?
Pap Ágota pszichológus
2024.05.15.
LXXIX.. évf. 20. szám
Túlélni, de mindennap?

A túlélő üzemmód pszichológiai vonatkozásai és a belőle való kilépés kulcsfontosságú téma az egyre gyorsuló, stresszel terhelt modern életben. Egyre inkább hajlamosak vagyunk túlhajszolni magunkat, a mindennapi elvárások és kihívások között elveszve elfelejteni az egyensúlyra való törekvést. A túlélő üzemmód az az állapot, amikor valaki nagy fokú stressz alatt áll, és az agy olyan módon reagál, hogy megkönnyítse a veszélyhelyzetben való túlélést. Ha azonban valaki már túlélő üzemmódban funkcionál, nem elegendő csupán néhány pihenőnap az átmeneti megkönnyebbüléshez.

A túlélő üzemmód az egyéni stresszválasz részeként jelenik meg, mely fiziológiai és pszichológiai válaszokat generál. Ez a mechanizmus eredetileg az emberi faj számára túlélési előny volt a veszélyes helyzetekben. A modern élet azonban új kihívásokat támaszt, és a túlélési üzemmód folyamatos aktiválódása hosszú távon súlyos mentális és fizikai gondokhoz vezethet. Az állandó stressz, szorongás és túlhajszoltság alapjaiban változtatja meg az egyén életét, és a hosszú távú egészségügyi kockázatok mellett az életminőséget is negatívan befolyásolja.

A túlélési üzemmód jellemző tünetei között szerepel a folyamatos feszültség, a koncentrációs nehézségek, a rossz alvásminőség és az érzelmi kimerültség. Az egyén elveszíti az érdeklődését, nem leli örömét az élet apró mozzanataiban, és képtelen hatékonyan, jókedvvel teljesíteni a mindennapi feladatokat. A túlélési üzemmódra való áttérés következményei a fizikai egészséget is érintik, és hosszú távon jelentős gondokat okozhatnak az immunrendszer működésében, ronthatják az alvásminőséget, és az emésztőrendszer zavarainak kialakulásához vezethetnek.

A hipervigilancia az az állapot, amikor a személy fokozottan figyel minden körülötte lévő dolgot, és érzékenyebbé válik a potenciális veszélyekre, fenyegetésekre. Ez magában foglalhatja a folyamatos figyelmeztetés állapotát, az állandó aggodalmat és a gyors reakcióképességet a veszélyes helyzetekre. A túlélő üzemmód gyakran vezethet alvászavarokhoz, ideértve az álmatlanságot, az alvás felületességét és a rémálmokat. Az agy folyamatos éber állapotban tartása miatt nehéz lehet lecsillapodni, nyugodtan aludni. Egyszersmind ez az állapot kimeríti a szervezet stresszkezelő mechanizmusait, ez pedig hosszabb távon növelheti a szorongás szintjét. Az egyén folyamatosan aggódik a jövő miatt, és nehézséget érez az ellazulásban.

„Fontos azonban azt is leszögezni, hogy a túlélő üzemmódból való kilépés lehetséges és kívánatos. A teremtő üzemmódra való áttérés lehetőséget ad az egyénnek arra, hogy újra kapcsolatba lépjen saját belső erőforrásaival, képességeivel. Az elfogadás, az öngondoskodás és a tudatos cselekvés segíthet abban, hogy az egyén újra megtalálja az egyensúlyt és a belső békét. A gyakorlati lépések között szerepelhet az egészséges életmódbeli szokások kialakítása, idő szentelése a pihenésre, kikapcsolódásra, valamint a stresszkezelési technikák elsajátítása.”

Főleg akkor alakulhat ki, amikor valakinél hosszú ideig áll fenn krónikus stresszhelyzet. Ebben az esetben az egyén érzelmileg tompa lehet, és nehezebben észleli, illetve fejezi ki az érzéseit. De jelzésértékű lehet az egyén kognitív és fizikai teljesítményének csökkenése is. Az agy ugyanis túlzott stressz alatt nehézséget tapasztalhat az információk feldolgozásában és a döntéshozatalban, ami negatívan befolyásolhatja a mindennapi élet számos területén nyújtott teljesítményt. A túlélő üzemmód hajlamos arra, hogy az egyént távol tartsa másoktól, mivel az agy folyamatosan a veszélyre koncentrál, és nehéz lehet a társas helyzetekben való részvétel.

Mindenképp meg kell értenünk, hogy a túlélő üzemmód egyáltalán nemkívánatos állapot hosszú távon, és ha valaki folyamatosan ebben az állapotban van, fontos segítséget kérni és kezelésben részesülni a stressz csökkentése, illetve az életminőség javítása érdekében. Fontos azonban azt is leszögezni, hogy a túlélő üzemmódból való kilépés lehetséges és kívánatos. A teremtő üzemmódra való áttérés lehetőséget ad az egyénnek arra, hogy újra kapcsolatba lépjen saját belső erőforrásaival, képességeivel. Az elfogadás, az öngondoskodás és a tudatos cselekvés segíthet abban, hogy az egyén újra megtalálja az egyensúlyt és a belső békét. A gyakorlati lépések között szerepelhet az egészséges életmódbeli szokások kialakítása, idő szentelése a pihenésre, kikapcsolódásra, valamint a stresszkezelési technikák elsajátítása.

A túlélő üzemmód hosszú távon nem fenntartható, és nem vezet a teljes élettel való kapcsolat újraépítéséhez. A tudatos cselekvés és az önreflexió segíthet abban, hogy az egyén megtalálja az utat a teremtő üzemmódba való áttéréshez, és újra megtalálja az élet örömeit, értelmét.

Ennek az állapotnak a kezelése és az abból való kikerülés számos lépést foglalhat magában. A stresszkezelési technikák mellett előnyös a rendszeres testmozgás, hiszen a testmozgásnak számos jótékony hatása van az egészségre és a hangulatra. A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a stresszt, javítja az alvás minőségét és növeli az endorfinok szintjét, melyek természetes módon emelik a hangulatot. Érdemes elegendő időt szánni az alvásra, és ehhez megteremteni a megfelelő környezetet.

„A túlélési üzemmód jellemző tünetei között szerepel a folyamatos feszültség, a koncentrációs nehézségek, a rossz alvásminőség és az érzelmi kimerültség. Az egyén elveszíti az érdeklődést és örömét az élet apró örömeiben, és képtelen hatékonyan, örömmel teljesíteni a mindennapi feladatokat. A túlélési üzemmódra való áttérés következményei a fizikai egészséget is érintik, és hosszú távon jelentős gondokat okozhatnak az immunrendszer működésében, az alvásminőség romlásában és az emésztőrendszer zavarainak kialakulásában.”

Hasznos lehet beszélni másokkal a stresszről és a túlélő üzemmódról. A társas támogatás segíthet megérteni az érzéseket, tapasztalatokat, illetve megtalálni a megfelelő megoldásokat. A megfelelő időbeosztás és a prioritások kitűzése pedig csökkentheti a stresszt. Fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, és ne terheljük túl magunkat. Mindezek mellett ha szükséges, forduljunk szakemberhez, mert segíthet megérteni a túlélő üzemmód hátterét, kezelését, illetve hatékonyabb megoldásokat találni a stresszkezelésre.

Ezek a módszerek kombinálhatóak, illetve testre szabhatóak az egyén egyedi szükségleteihez és körülményeihez. A legfontosabb az, hogy legyünk türelmesek és kitartóak, ne habozzunk segítséget kérni, ha valóban szükségünk van rá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..