home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tudni kell elmenni is
Martinek Imre
2011.04.27.
LXVI. évf. 17. szám
Tudni kell elmenni is

A Pacsirták és a kevevárai anyanyelvápolók közös bemutatkozása (archív felvétel)Közösségépítő feladatuk tizenhárom esztendei eredményeiről számolt be évi közgyűlésén a pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ (VMK). A Temes-parti kisvárosban a Petőfi Sándor Magyar...

A Pacsirták és a kevevárai anyanyelvápolók közös bemutatkozása (archív felvétel)

Közösségépítő feladatuk tizenhárom esztendei eredményeiről számolt be évi közgyűlésén a pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ (VMK). A Temes-parti kisvárosban a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont az összejövetelnek. A találkozó a VMK tagjait, programjainak egykori, illetve jelenkori szervezőit, résztvevőit, a velük együttműködő szervezetek és egyházak képviselőit, valamint a kíváncsi érdeklődőket is egy födél alá hozta.
Az összejövetel a nemzeti imával kezdődött, illetve a Szózattal zárult a VMK által működtetett Dél Pacsirtái Gyermekkórus tolmácsolásában, egy 1998-beli felvételről. Fennállásuk ideje alatt a ''pacsirták'' több mint félszáz alkalommal léptek fel. A kórus a dél-bánsági szórványmagyarság, Hertelendyfalva, Sándoregyháza, Székelykeve, Ürményháza tehetséges gyermekeit egyesítette. Általuk pedig szüleik, hozzátartozik a tizenkilenc évi tetszhalott állapotából egy évvel korábban visszahozott Dél-bánsági Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének szellemiségében immáron nemcsak szólani, de cselekedni is mertek. Újabb egy év elteltével a Magyar Percek tévéadása is beindul(t) a Pancsovai Televízió stúdiójából. A VMK megalakulásakor tíz alapcélt tűzött ki maga elé, de a lehetőségek szerint nemritkán ennél többet is teljesített. Írásos és tárgyi bizonyítékokkal egyaránt alátámasztható kijelentés ez. Scripta manent... Ám ennyi volt, és nincs tovább.
Tizenhárom esztendőt élt meg a Börcsök Erzsébet VMK, féltőn ápolva egyúttal névadójának, Börcsök Erzsébetnek (1904-1971) szellemi hagyatékát is. Okkal kaptak hát megkülönböztetett helyet a dél-bánsági írónő torokszorító sorai e búcsúgyűlés nyitányában is. A Csak elmenni ne kellene soha című versét Erős Otília olvasta fel. Balassa Juliannának, a VMK elnök asszonyának köszöntője után az ülés választmányának kijelölése következett, majd a 2010. évre vonatkozó elnöki, pénztári és ellenőrzőbizottsági beszámoló.
Az ellenőrzőbizottság jelentése alapján a pénzügyi referátum tételei megegyeznek a dokumentáció tartalmával. A számlák hitelesek, a készpénzszámlákat kasszablokk kíséri, a személyi kiadásokat a számláról folyósították a kötelező adóval, járulékkal együtt. A VMK a 2010. évben kilenc pályázati kérelmet nyújtott be, ebből egyet nem nyert el, a 861 399 dinár összértékű bejegyzett támogatást pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Határon Túli Főosztálya meghívásos célpályázatán, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, valamint a Szülőföld Alap pályázatán gyűjtötte össze. Ebből lett ''pénzelve'', persze részarányosan a dél-bánsági szórványközösségek anyanyelvápolása (utoljára már csak a legkritikusabb állapotban lévőké - a szerző megj.), a Magyar Percek és a gyermekkórus működtetése. Sajnos a bürokrácia fintora, hogy az útiköltségekre és a tiszteletdíjakra kivetett adó a pályázatokon nyert összeg huszonhárom és fél százalékát felemésztette. Mindent egybevetve a Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ folyószámláján ez év április 1-jén mindössze 1878,81 dinár volt, ami a pénzügyi jelentés összeállítójának megjegyzése szerint valószínűleg elegendő lesz a számlalezárási költségekre. A pancsovai Börcsök Erzsébet VMK ugyanis mint jogi személy napokon belül megszűnik létezni!
Indok? ''Mivel az MNT megkapta a jogosítványt a magyar nyelvű oktatás felett, [s] az oktatási kérdésekben a helyzet intézményesen megváltozott, ezért mint az anyanyelvű oktatást támogató civilszervezet - a módszertani központ jelentősége [is] megváltozott ilyen szempontból'' - olvasható a közgyűlés elfogadásra felterjesztett határozatában. A szervezet fenntartása, elsősorban tevékenységi sokszínűsége miatt igen költségessé vált, a programokra mind kevesebb támogatás jut, ez pedig az egyesület adminisztratív jellegű fenntartásának érdemlegességét is megkérdőjelezte. Hogy mégse vesszen ki a köztudatból a mintegy másfél évtizeddel korábban felvállalt név és a végvári küzdelem, a néhai ''módszertanos'' húzóerő a továbbiakban Börcsök Erzsébet Dél-bánáti Magyar Irodalmi Kör néven ígér alkotói jelenlétet. Sőt mi több - a benne lévők korára való tekintettel - egyúttal tanácsadóit is, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szakköreként.
Hogy a szelek havában keletkezett szórványközösségi űr milyen formában lesz majd pótolva, azaz konkrétan ki(k) veszi(k) majd pártfogásba a ''pacsirták''-at és a ''percek''-et, arról egyelőre nem született egyértelmű döntés. Majd menet közben, jegyezték meg többen is. Hiszen elmenni is tudni kell...
Még akkor is, ha voltaképpen senki sem költözik el innen sehová.

A szórványért harcolni kell

- Nagyon szomorú vagyok. Sajnálom, hogy tizenhárom év munkája hamvába holt. Reméljük azonban, hogy a munka, ha más formában is, ha központi irányítással is, de folytatódik. Nem szabad, hogy Bánátról megfeledkezzenek! - nyilatkozta levelében lapunknak Jódal Rózsa újvidéki írónő, Börcsök Erzsébet leánya, aki nemcsak irodalmárként, hanem emberként is évtizedeken át vitte hírét e tájnak és a belőle egyre fogyatkozó magyarságnak.
- Meg kellene maradnia a helyi magyar nyelvű tévéadónak, rádióműsornak, a bánsági újságírók számát talán még növelni is kellene. S reméljük, hogy a Börcsök Erzsébet Dél-bánáti Magyar Irodalmi Kör is sokat tehet még a bánáti magyarságért. S a körülötte tevékenykedő tanácsadók is, akár a Petőfi Sándor MME keretén belül is. Habár egy helyi művelődési egyesület tevékenysége csak szűk - nagyjából helyi - területen kompetens. Ámbár ki tudja? Tenni nagyon is van kiért - a szórvány keserves, egyre kilátástalanabb helyzetét ismerjük. Nem szabad(na) hagyni, hogy teljesen leszakadjon, ellehetetlenüljön. Minden egyes emberért, minden egyes gyerekért harcolni kell! Amíg lehet. Amíg ők is akarják. Nincs sok idő...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..