home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztásról az óvódásoknak
Pápista Anamarija
2024.04.20.
LXXIX. évf. 16. szám
Tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztásról az óvódásoknak

A cukorbetegek egyesületének a szervezésében gyümölcssaláta készítő workshopot tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eseményen, melynek témája a tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztás volt, több mint nyolcvan óvódás gyermek vett részt.  

Pozsár Hajnalka, a szervezet elnöke arról beszélt, miért fontos a napi zöldség- és gyümölcsbevitel.

–Egy pályázatot valósítunk meg Együnk több zöldséget és gyümölcsöt címmel, amely keretében az általános iskolásokkal az egészséges élelmiszereket tartalmazó tányért rajzoltuk le. A cél, hogy minél színesebben állítsuk össze a napi étkezéseinket. A hangsúly azon van, hogy naponta ötször fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget. Mindegyik szín valamilyen pozitív hatást fejt ki a szervezetünkben. Fiatal korban a gyümölcsök nagyon populárisak, a szülők is gyakran használják édesség helyett. A zöldségek közül állatában a sárgarépa, a burgonya és a borsó a legközkedveltebbek. Annak érdekében, hogy több fajta zöldséget is egyenek a gyerekek, szendvicsbe, vagy esetleg turmixokba rakják azokat. A megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitel mérésére a legegyszerűbb  mértékegység a saját tenyerünk, tehát egy porció gyümölcs, vagy zöldség az, ami belefér a gyerek vagy a felnőtt tenyerébe.

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása nagyon fontos a krónikus, nem fertőző, betegségek megelőzésére. Ide tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a hasi elhízás. A zöldségek és a gyümölcsök általában energiában szegények, viszont tápanyagban dúsak, míg a feldolgozott ételek tápanyag szegények, de energiadúsak.

Farkas Gyöngyi, a Mókus óvoda óvónője elmondta, miként szerettetik meg a gyerekekkel a gyümölcsöket.

–Szerencsére az óvodában minden nap esznek gyümölcsöt a gyerekek. Kezdetben válogatnak, és nem minden gyerek eszik meg minden gyümölcsöt, de ha napi szinten kínáljuk őket, akkor előbb-utóbb ráveszik magukat, hogy megkóstolják. Utána már azt mondják, hogy nagyon finom, és el is fogyasztják. Fontosnak tartom a mindennapi gyümölcsbevitel a rostok, és a vitaminok miatt.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..