home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
„Aki meg akar maradni magyarnak, az maradhasson meg magyarnak”
2024.07.26.
LXXIX. évf. 30. szám
„Aki meg akar maradni magyarnak, az maradhasson meg magyarnak”

Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor délelőtti programjának kiemelkedő eseménye volt a már hagyományos nemzetpolitikai kerekasztal, melyen a Hányadán állunk? kérdésre adtak választ a jelenlévők. Az elmúlt egy évet Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Nemzeti Közösség elnöke, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Tánczos Barna szenátor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről, Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, Bihari Szabolcs, a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége elnöke, Semjén Zoltán Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára összegezte. A beszélgetés moderátora Zsigmond Barna Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes volt.

Sin József elmondta, a háború ellenére Kárpátalja még a béke szigete, éppen ezért több százezer ember költözött át Kelet-Ukrajnából hozzájuk, valamint több száz vállalat is, melyek ott folytatják a működésüket. Mégis munkaerőhiány van, hiszen állandóan szigorítások lépnek érvénybe, most éppen 18-tól 60 évig mindenkit számba vesznek, így sokan igyekeznek rejtve maradni.

— Ukrajna 33 éves, míg a KMKSZ 35 éves, és nagyon termékeny és tevékeny korszak van mögötte, amellyel minőségesebbé tette a magyar közösség életét. Szerencsére a gondjainkban és bajainkban mindig számíthattunk a nemzeti, magyar kormányra. Még ebben a nehéz helyzetben is meg tudtuk őrizni az intézményrendszerünket, melynek a fenntartásában a magyar kormány is részt vállal, ha csöndesebben is, de megtartjuk a rendezvényeinket, és a szülőföldön maradás ösztöne továbbra is nagyon sok emberben él — tette hozzá a felszólaló.


Ótos András (Magyar Szó/Facebook) felvételei 

Bihari Szabolcs a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége bemutatása során megjegyezte, a szövetség 18 nyugat-európai ország magyar, országos szervezeteit tömöríti. Köreikben az elmúlt egy évben az európai parlamenti választás és a NATO-bővítés volt a legfontosabb téma.

— Az volt a feladatunk, hogy a nyugati magyarjainkat mozgósítsuk a választásra, ami nagyjából sikerült, de a részvétel nem volt sokkal nagyobb, mint a korábbi években — hangsúlyozta, és rámutatott, Nyugaton háborús hisztéria van. Véleménye szerint a politikai élet résztvevői két csoportba tartoznak, vagy globalisták, vagy szuverenisták, és jelezte, nagy küzdelmek várhatóak az EU-parlamentben.

Orban Dušan arról számolt be, hogy Szlovéniában jó a nemzetiségi politika, a maroknyi magyar közösség tartja magát, ami a magyar állam törődésének is köszönhető. A muravidéki érdekközösség fél évszázada létezik, amit jövőre programsorozattal szeretnének megünnepelni.

Jankovics Róbert hangsúlyozta, Horvátországban az elmúlt hónapok a választásokról szóltak, az Európai Parlament mellett parlamenti választást is tartottak, decemberben pedig köztársasági elnököt választottak, ami szerinte azt jelenti, hogy a lapokat újraosztják. A fő céljuk az volt, hogy pozícióikat megtartsák, és eddig teljes politikai sikerről számolhat be.

Pásztor Bálint azzal kezdte a beszámolóját, hogy a vajdasági magyar közösség tavaly, a szerbiai és a vajdasági parlamenti választások kiírása előtt két nappal, sajnos elvesztette a vezetőjét, Pásztor Istvánt. 

— A közösségi összefogásnak és a vajdasági magyar emberek támogatásának köszönhetően, valamint annak is, hogy Magyarország Kormánya egy emberként sorakozott fel a VMSZ és a vajdasági magyar közösség mögött, a választásokon jó eredményt tudtunk elérni. Mintegy 65 000 szavazatot szerzett a Vajdasági Magyar Szövetség, ami mindenképpen jónak mondható, hiszen a legutóbbi népszámlálási adatok értelmében 184 000 főt tesz ki a vajdasági magyar közösség, és ebbe természetesen a szavazati joggal nem rendelkező kiskorúak is beleszámítódnak. Ez országos szinten 6 mandátumra volt elegendő, ami azt jelenti, hogy eggyel még növelni is tudtuk a parlamenti képviselőinknek a számát, emellett pedig a kormányzati többség része vagyunk, a VMSZ 8 államtitkárral rendelkezik, és mi adjuk a köztársasági parlament egyik alelnökét is. Tartományi szinten miénk a második legerősebb frakció, sikerült megőriznünk a házelnöki tisztséget, van egy kormányalelnökünk, több segédtitkárunk, illetve titkárhelyettesünk, 9 tartományi képviselőnk. Vicsek Annamária személyében a vajdasági magyar közösségnek továbbra is van európai parlamenti képviselője is, hála a Fidesz—KDNP pártszövetségnek. 23 önkormányzatban sikerült képviselőkhöz jutnunk, 3-ban pedig az elkövetkező négy évben is polgármesterrel rendelkezünk. Azt gondolom, hogy az elmúlt egy esztendő igazán feladta a leckét a vajdasági magyar közösségnek, de annak köszönhetően, hogy egység van nálunk, hogy összetartó közösség vagyunk, sikerült azokat a hídfőállásokat megtartanunk, amelyek azt biztosítják, hogy a vajdasági magyar közösség ne legyen védtelen. A magyar kormánynak köszönhetően folytatódik a gazdaságfejlesztési programnak a lebonyolítása, őrizzük az összes intézményünket és rendezvényünket. Június 18-án ünnepeltük a Vajdasági Magyar Szövetség fennállásának a 30. évfordulóját, és időközben, március 2-án a két választási küzdelem között a tisztújítás is megtörtént a VMSZ-ben. Összegzésként kijelenthetem, hogy felkészülten várjuk az újabb kihívásokat.

Forró Krisztián arra mutatott rá, hogy az európai parlamenti és a szlovák parlamenti választásokon nem sikerült képviselői helyet szerezniük, viszont megyei szinten erősek, de a céljuk mindenképp az, hogy a jövőben a parlamentben is politikai tényező legyenek. Az etnikai politizálásnak pedig mindaddig szerepe van, amíg valaki magyarként akar élni.

Zakariás Zoltán örömét fejezte ki, hogy Tusványos több mint három évtizede biztos pont, a jobb pálya pedig nem csak szólam. 2024 szuper választási év Romániában, az európai parlamenti és a helyhatósági választás már lezajlott, a polgárokra vár még a parlamenti voksolás és az elnökválasztás. Országos megállapodást kötöttek az RMDSZ-szel, hogy a magyar közösség érdekérvényesítése maximális legyen. Remélik, hogy ezután négy békeév következik.

Tánczos Barna megemlítette a moldvai csángók öntudatra ébredését, mely azt bizonyítja, hogy kitartó munkával olyan helyeken is érhető el siker, ahol már feladták a küzdelmet. Céljuk, hogy az őszi választások után ismét a kormány részesei lehessenek, de ehhez még — ahogyan fogalmazott — a második félidőt le kell játszani.

Semjén Zsolt azzal kezdte felszólalását, hogy jólesik nekik a köszönet, de igazából ők tartoznak köszönettel a Kárpát-medencei magyarságnak. Megmaradni akarásból és nemzeti elkötelezettségből nagyon sok magyarországi magyar, például Budapesten, leckét vehetne a külhoni magyarságtól.

— A magyar kormánynak a filozófiája, célkitűzése egyetlen mondatban fogalmazható meg: aki meg akar maradni magyarnak, az maradhasson meg magyarnak, és mi mindent biztosítunk, hogy ez sikerüljön. Oda is, ahol csak pislákol a magyar tudat, minden támogatást megadunk, hogy ez a szikra lángra lobbanhasson. Ennek négy pillére van. Az egyik az identitás megerősítése — idetartozik az oktatási intézmények, a templomok felújítása, újak építése, az oktatási támogatás és még nagyon sok minden, hiszen a clevelandi cserkészektől a gyergyószentmiklósi néptáncosokig mindenkinek a támogatását magába foglalja. A másik a gazdaságfejlesztés, emellett kulcsfontosságú a politikai pártjainknak a támogatása, és ami nekem személyes életcélom is volt, a nemzet közjogi egyesítése — 1 200 000 ember tette le az állampolgári esküt. Ha a szerbekkel létre tudtuk hozni a kiegyezést, akkor miért ne tudnánk ugyanezt megcsinálni a románokkal vagy a szlovákokkal? Úgy gondolom, a hiba nem a mi készülékünkben van, nem rajtunk múlik. Nekünk az az érdekünk, hogy a magyarság megmaradjon az adott országban, és az adott utódállammal a lehető legjobb viszonyban legyünk. Kárpátalja kapcsán pedig ki kell mondani, hogy azért nem érte semmiféle csapás, mert a magyar kormány nem engedi meg, hogy Kárpátalja felé fegyverszállítás történjen Magyarországon keresztül.

Potápi Árpád János szerint az egyik legnagyobb nemzetpolitikai eredmény az volt, hogy a magyarság egységes módon tudott megjelenni, illetve szavazni az uniós parlamenti választás alkalmával.

— Az is nagy eredmény, hogy a határon túli magyarság részéről 66 000 szavazat érkezett be a választások alkalmával, és több mint 90 százalékban a Fidesz—KDNP pártszövetséget támogatták. Szeretnénk itt is köszönetet mondani nekik! Ennek a 66 000 szavazatnak a közel kétharmada a Vajdaságból érkezett, több mint 40 000 szavazat, ezért külön köszönetet mondok a vajdasági embereknek és a VMSZ-nek a szervezőmunkáért, hiszen ez egy óriási dolog volt.

Potápi Árpád János is kiemelte a romániai választások kapcsán a csángók megjelenését a politikai színpadon, amit hosszú éveken át tartó közéleti, oktatási és kulturális munka előzött meg. Bákó megyében 7214 csángó szavazatot sikerült megszerezni, ami két RMDSZ-es polgármestert hozott a közösségnek. Azt is megerősítette, hogy nincs semmilyen politizálásnak alternatívája az etnikai politizálással szemben, mert csak azok a magyar nemzetrészek lehetnek erősek, ahol etnikai politizálás van.

A következő körben a jelenlévők a jövőről és a tervekről beszéltek, majd egy percben arra próbáltak meg választ adni, miről számolnak be, ha tíz év múlva is itt lesznek Tusványoson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..