home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Továbbképzés pedagógusoknak a VM4K-ban
Kartali Róbert
2018.09.22.
LXXIII. évf. 38. szám
Továbbképzés pedagógusoknak a VM4K-ban

A segítő kommunikáció alapismereti készségei az oktatásban címmel, a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált, egynapos továbbképzésre került sor szombaton az általános iskolákban oktató pedagógusok részére a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

Az elméleti és gyakorlati jellegű képzést dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, mentálhigiénés szakember, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának intézetvezetője vezette, aki a képzés szünetében nyilatkozott a program jelentőségéről és céljairól.


A szerző felvételei

A segítő kommunikáció alapismereti készségei az oktatásban című képzésen nagyon fontos szempontokra hívhatjuk fel egymás figyelmét, alapvetően az úgynevezett személyközpontú kommunikáció alapértékeire, megvalósulásának bizonyos követelményeire. Ezt a résztvevők részben a szokványos hivatásszerepükben, szakmai munkájukban, az oktatásban jól tudnak használni, de tulajdonképpen a kollégáikkal való kapcsolatban is, sőt a magánéletüknben is. Ennek az egész megközelítésnek van egy olyan alapállítása, hogy létezik az emberi kapcsolatokban egy olyan kommunikációs légkör, amit ha sikerül kialakítani, akkor az mindenkiben képes fejlődni. Ha ezt a segítő hivatású személyek, mint például a pedagógusok, tudatosan is próbálják kialakítani az nagymértékben segítheti a diákoknak a fejlődését, egyúttal pedig a tanár-diák kapcsolatnak a fejlődését is.

Tizenöt vajdasági általános iskolai tanító vett részt az ingyenes, magyar nyelvű gyakorlati továbbképzésen, melyen a részvétel egy pontot ért. A programot az Újvidéki Pedagógiai Intézet akkreditálta. Dr. Grezsa Ferenc a Vajdaságban egyre inkább tapasztalható kislétszámú osztályok kapcsán is kifejtette szakmai álláspontját.

— A kisebb osztálylétszám pedagógiai szempontokból üdvös, azonban a nemzeti érdekeinkre nincs jó hatással. Az lenne a legjobb, ha minél népesebb osztályok lennének és minél több iskolában folyna magyar nyelvű oktatás, de ugyanakkor a kislétszámú osztály szűkebb pedagógiai szempontból kedvező és kihívást támaszt a pedagógus számára is. A pedagógusi munka értelmezésének és megvalósításának egy nagy lehetőségét jelenti ez, mert el lehet mélyíteni az emberi kapcsolatokat egyrészt a diákok között, másrészt a tanár és a diák között. Valójában az iskolának az alapfeladata nem egyszerűen az, hogy tudáshoz segítse a gyereket, hanem ettől sokkal távlatosabb, mégpedig a gyermek személyiségi fejlődésének támogatása. A kisebb osztálylétszámok elmélyült, intim, nagyon bizalmas, nagyon őszinte és nyílt kapcsolatok kialakítására adnak lehetőséget, ami a személyközpontú pszichológiának a lényege. Ez pedig nagy lehetőséget kínál, mégha nem is tölt el minket örömmel, hogy kevesebb a gyerek az iskolákban. A mennyiségi kérdéseken túl így érvényesülhet az emberi minőség elve. Lehet, hogy kevesebb a gyerek, de ők képviselhetik a minőséget, ami jól fogja szolgálni a távlati nemzeti céljainkat.

Grezsa Ferenc a jövőbeli tervekre utalva elmondta, hogy szóba került egy mentálhigiénés szakirányú továbbképzés elindítása Szabadkán a Károli Gáspár Református Egyetem közreműködésével. Ez egy 4 szemeszteres egyetemi program volna, és a már említett ismereteknek a sokkal elmélyültebb képzését, oktatását valósítaná meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..