home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tovább enyhítenek a nyugat-balkáni országok
MTI
2020.04.22.
LXXIV. évf. 17. szám
Tovább enyhítenek a nyugat-balkáni országok

Tovább rövidül a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítását célzó éjszakai kijárási tilalom a nyugat-balkáni országokban, és sok helyen a tömegközlekedés is újraindul.

Szerbiában egy nap alatt 6630-ról 6890-re nőtt a vírussal fertőzöttek igazolt száma. A járványügyi szakértők szerint május közepére vagy végére várhatóan megszűnik a komolyabb járványveszély, és visszaállhat valamilyen, normálisnak mondható rend az országban. Néhány elővigyázatossági intézkedésre viszont a továbbiakban is szükség lesz, figyelni kell a távolságtartásra és a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre.

Mint arról már korábban beszámoltunk, kedden 5 órakor lejárt az eddigi leghosszabb, 84 órás kijárási tilalom, amely a múlt pénteken 17 órakor lépett életbe. A szigorú intézkedést az ortodox húsvét miatt rendelték el, hogy az emberek az ünnep alkalmából se szegjék meg a gyülekezésre vonatkozó tiltó intézkedéseket. Ennek ellenére a rendőrség több ezer szabálysértésről számolt be a hosszú hétvégén. Keddtől a szerb kormány megkezdte a korlátozások lazítását, a 17 és 5 óra közötti kijárási tilalmat egy órával lerövidítették, és kinyithattak a kisebb műhelyek, boltok, valamint a piacok, illetve a március közepe óta „szobafogságra” ítélt 65 év felettiek heti háromszor félórás sétát tehetnek lakhelyük környékén.

 

Olvassa el az új magyarkanizsai és szabadkai rendeleteket is:
Magyarkanizsa: új intézkedések
Szabadka: piacnyitás
És Pásztor István sajtótákoztatójáról szóló tudósítást:
Pásztor: Új időszámítás kezdődött a koronavírus elleni küzdelemben

 

Koszovóban az utóbbi 24 órában 598-ról 604-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök egy online gazdasági fórumon szólalt fel kedden, ahol kijelentette, országa gazdasági válságba süllyedése elkerülhetetlen, hiszen az egészségügyi válságra, amelyet az új típusú koronavírus-járvány okozott, nem lehetett számítani, így Koszovó teljesen felkészületlen volt. Emellett az ország belpolitikai válságba süllyedése is elkerülhetetlen volt, hiszen a kormány megbuktatását előre eltervezték.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1225-ről 1231-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormány szerdai ülésén döntenek az elővigyázatossági intézkedések enyhítéséről. A tervek szerint a kijárási tilalom a jövőben nem 16 és 5, hanem 19 és 5 óra között lenne érvényben, fokozatosan visszaállítanák a tömegközlekedést, ám a járműveken kötelező lenne a maszk viselése.

Montenegróban egy nap alatt 312-ről 313-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az Adria-parti államban is lerövidítik a kijárási tilalmat, szerdától 23 és 5 óra között tilos az utcára lépni az országban. Ezzel párhuzamosan a korábban rövidített munkaidővel dolgozó üzletek is visszaállhatnak a rendes munkarendre.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1309-ről 1342-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni országban a külföldről érkezők számára kijelölt, sokat bírált és szigorú, 28 napos kötelező karantént 14 napra rövidítették le.



Budva, Montenegró (Ender Vatan/Unsplash.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..