home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Torz képünk a valóságról
Tóth Péter
2022.05.23.
LXXVII. évf. 20. szám
Torz képünk a valóságról

Sikeres embereket, vállalkozásokat szokás bemutatni a sajtó hasábjain. A pedagógusok is gyakran példálóznak ilyenekkel, az emberek szeretnek sikersztorikat hallgatni, majd tovább is mesélni őket. Első hallásra, látásra ez logikusnak, jónak tűnik, hiszen az ilyen történetek tanulságosak, lemásolásuk pedig akár hasonló sikerrel kecsegtethet.

Ha azonban úgy élünk, hogy csak a „nyertesektől”, illetve a „túlélőktől” tanulunk, kizárólag a sikeres emberek történeteivel foglalkozunk, akkor a világról alkotott képünk valójában erősen torz, tudásunk pedig rendkívül hiányos lesz. A hibás döntések meghozásának elkerülése nagyon fontos az élet minden területén. A hibákról azonban általában kevés információ áll rendelkezésünkre, mert a történetek főleg a sikeresekről, a túlélőkről szólnak. Pedig arra is oda kellene figyelni, hogy mit nem kell csinálni, mit kell elkerülni, viszont a sikertörténetekben ilyen információk nincsenek, vagy legfeljebb csak nyomokban, hangsúlytalanul vannak jelen.

A sikersztorikat olvasva hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy az ilyen, lényegében valószínűtlen események végül is gyakoriak. Közben nem lenne szabad arról sem megfeledkezni, hogy a veszteseket nem kérik fel a történetük megírására. Kevés könyv szól például egy-egy bukott vállalkozó kudarcáról. Pedig a sikerre — egy más nézőpontból — úgy is tekinthetünk, mint a végzetes hibák elkerülésének végeredménye.

A siker vagy a kudarc megítélését agyunk gyakran torzíthatja. Példaként a II. világháborúból sérülten visszatért repülőgépek esetét szokták felhozni.  Az USA hadvezetése megbízta a Center for Naval Analyses (CNA) nevű, főként matematikusokból álló kutatócsoportot, hogy vizsgálja meg a sérült gépeket, majd tegyen javaslatot, hogy mely részeket kellene megerősíteni a későbbi veszteségek mérséklése érdekében. Megvizsgálták a visszatért gépeket, majd azt javasolták, hogy azokat a részeket erősítsék meg, ahol a találatok nyomai a legsűrűbbek. Első megközelítésként ezt tűnt ugyanis logikusnak. Wald Ábrahám kolozsvári származású matematikus azonban felhívta az illetékesek figyelmét, hogy mennyire téves ez az okfejtés. Ő úgy érvelt, hogy a repülőgépeknek azokat a részeit kellene megerősíteni, amelyeken nincsenek találatok nyomai — abból kiindulva, hogy minden repülőgép jó eséllyel a teljes felületével van kitéve a találatoknak. Azok a gépek, amelyeket megvizsgáltak, sikeresen visszatértek, ebből pedig arra következtetett, hogy azok, amelyek nem tértek vissza, éppen ott kaptak végzetes találatot, ahol a visszatérők nem. Vagyis a legsérülékenyebb részek éppen azok, ahol a megvizsgált gépeken nincs lövésnyom, vagy csak kevés található. Wald Ábrahám felismerése helyesnek bizonyult, és később, a háború folytatásában sok amerikai gépet, illetve azok személyzetét mentette meg.

Az ilyen téves következtetést és az ahhoz általában kapcsolódó érvelési hibát a pszichológia túlélési torzításnak nevezi. Ha jól belegondolunk, akkor az illusztrált gondolkodási hiba a mi hétköznapjainkban is jelen van, hatással van döntéseinkre. Általában az élőkre koncentrálunk az elhunytak helyett, a sikeresekre a bukottak helyett, a győztesekre a vesztesek helyett. A példa szépen illusztrálja, milyen könnyű ezt a hibát elkövetni. Először ugyanis azokra a repülőkre koncentráltak, amelyek visszatértek, miközben nem vették figyelembe a lezuhantakat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..