Történelem és magyarság (3.)

Történelem és magyarság (3.)

Helyszíni tudósítónk szakmai összefoglalója a harmadik munkanapról

Félidejéhez érkezett a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében zajló Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés, terepi kirándulással és tematikus filmvetítéssel téve teljessé annak harmadik munkanapját.

 

A délelőtti szakelőadásokat követően a részvevők huszonhat fős csoportja a kora délutáni órákban a péterváradi/tekijai Mária-kegyhelyt és karlócai Békekápolnát kereste fel, illetve tett rövid sétát ez utóbbi szerémségi település hangulatos városközpontjában. Hazafelé, persze, igény szerint, Újvidék nevezetességeinek ízlelgetésére is nyílt alkalom. A kora esti órákra időzített tematikus filmvetítés a ’44-es délvidéki magyarellenes vérengzések történeteiből hozott egy újabb mozgóképes fejezetet. Dulka Andor tanár úr Emberek a halál árnyékából című dokumentumfilm-sorozatának idei epizódusában az egybegyűltek Gál Ilona csúrogi magyar túlélő vallomását követhették.

A harmadik nap folyamán elhangzó további előadások (és tolmácsolói):

Nemzet és költészet a tizenkilencedik században. Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi és Arany „politikai” lírájának árnyalatai (dr. Miklós Péter PhD, az Emlékpont intézményvezetője; a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense; a Kodolányi János Főiskola címzetes főiskolai tanára, Szeged)

Délvidéki egyetemi hallgatók szerveződése és Herczeg Ferenc (1920-1941) (Vajda Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Szaklevéltárának igazgatója; Szeged)

(folytatás következik)

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Történelem és magyarság (3.)
Oktatás
Történelem és magyarság (3.)
Oktatás
Facebook

Támogatóink