home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Torontál vármegye múltjának vallatása
Martinek Imre
2012.01.04.
LXVII. évf. 1. szám
Torontál vármegye múltjának vallatása

- Egy önmagáért beszélő csoportképA Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, az általános iskolások számára megszerkesztett, továbbá a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által életre hívott történelmi és honismereti vetélkedő első ''jelenés”-ét a krónikások 2000...

- Egy önmagáért beszélő csoportkép

A Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, az általános iskolások számára megszerkesztett, továbbá a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által életre hívott történelmi és honismereti vetélkedő első ''jelenés”-ét a krónikások 2000-ben jegyezték fel a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában. A másodikat Magyarcsernye vállalta, majd ismét Muzslya, 2003-ban pedig anyagi és szervezési okokból kifolyólag a rendezvény elmaradt! Az egyéves kényszerpihenő alatt történő ''újrafogalmazás” végül nemcsak állandó szervezőt eredményezett Dulka Andor ürményházi történelemtanár személyében, de végleges helyszínt is a dél-bánsági, zichyfalvi Dositej Obradović Általános Iskola ürményházi kihelyezett tagozatán.
Az évi rendszerességű rendezvényt immár tizenegyedik alkalommal tartották meg december 10-én a DTD-csatorna mentén fekvő falucskában, a helyi Vadászotthonban (tekintettel az iskola épületén folyó nagyjavítási munkálatokra) a VMPE és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében. Két helybéli, továbbá egy-egy tordai, magyarcsernyei, nagykikindai, tiszaszigeti és újszegedi csapat vett rajta részt, teljesítményüket pedig mgr. Rontó Bozóki Judit, Nagy Abonyi Attila és Szanka József összetételű szakmai zsűri értékelte. Bejáródott munkakeret alapján a vetélkedő ezúttal is feladatlapok és vaktérkép megoldásából, illetve játékos feladatokból állt, és amint azt a mindvégig igen szoros eredmények is mutatták, a megméretkezők alaposan felkészültek a bizonyításra. Összesítésben végül legjobban az Ürményházi huszárok teljesítettek, a második helyezést az újszegedi Tisza-parti Általános Iskola képviselői érték el, a harmadikat pedig a tiszaszigeti Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata.
- A jó hangulatú vetélkedő és az utána lezajlott beszélgetések sora ismételten igazolta rendezvényünk és általában az ilyen jellegű versenyek létjogosultságát, ami nemcsak a megmérettetésben, hanem a személyes kapcsolatépítésben és az új esélyek kiaknázásában is megnyilvánul - nyilatkozta lapunknak Dulka tanár úr, a vetélkedő szervezője. Utalt arra is, hogy az újszegediek ez év októberében megtartott hon- és történelemismereti vetélkedőjén a vajdasági csapatok is bizonyíthattak. Az ürményházi vetélkedő anyaga egyébként a Borovszky Samu-féle Torontál vármegye monográfiája című korrajz egy-egy fejezetének témaköreiből állt össze. A versenyzők a felkészüléshez szükséges anyagot október végén kapták kézhez. Ebből megismerhették a vármegye honfoglalás utáni történelmét, a tatárjárás korát, a kunok betelepülésének körülményeit, a lakosság életét Mátyás királysága és a török hódoltság idején, továbbá a bánsági vasúthálózathoz, a vasútügyekhez és a vármegyeház építéséhez kötődő írásos dokumentumokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..