Torontál vármegye múltjának vallatása

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Torontál vármegye múltjának vallatása

- Egy önmagáért beszélő csoportképA Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, az általános iskolások számára megszerkesztett, továbbá a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által életre hívott történelmi és honismereti vetélkedő első ''jelenés”-ét a krónikások 2000...

- Egy önmagáért beszélő csoportkép

A Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, az általános iskolások számára megszerkesztett, továbbá a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által életre hívott történelmi és honismereti vetélkedő első ''jelenés”-ét a krónikások 2000-ben jegyezték fel a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában. A másodikat Magyarcsernye vállalta, majd ismét Muzslya, 2003-ban pedig anyagi és szervezési okokból kifolyólag a rendezvény elmaradt! Az egyéves kényszerpihenő alatt történő ''újrafogalmazás” végül nemcsak állandó szervezőt eredményezett Dulka Andor ürményházi történelemtanár személyében, de végleges helyszínt is a dél-bánsági, zichyfalvi Dositej Obradović Általános Iskola ürményházi kihelyezett tagozatán.
Az évi rendszerességű rendezvényt immár tizenegyedik alkalommal tartották meg december 10-én a DTD-csatorna mentén fekvő falucskában, a helyi Vadászotthonban (tekintettel az iskola épületén folyó nagyjavítási munkálatokra) a VMPE és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében. Két helybéli, továbbá egy-egy tordai, magyarcsernyei, nagykikindai, tiszaszigeti és újszegedi csapat vett rajta részt, teljesítményüket pedig mgr. Rontó Bozóki Judit, Nagy Abonyi Attila és Szanka József összetételű szakmai zsűri értékelte. Bejáródott munkakeret alapján a vetélkedő ezúttal is feladatlapok és vaktérkép megoldásából, illetve játékos feladatokból állt, és amint azt a mindvégig igen szoros eredmények is mutatták, a megméretkezők alaposan felkészültek a bizonyításra. Összesítésben végül legjobban az Ürményházi huszárok teljesítettek, a második helyezést az újszegedi Tisza-parti Általános Iskola képviselői érték el, a harmadikat pedig a tiszaszigeti Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata.
- A jó hangulatú vetélkedő és az utána lezajlott beszélgetések sora ismételten igazolta rendezvényünk és általában az ilyen jellegű versenyek létjogosultságát, ami nemcsak a megmérettetésben, hanem a személyes kapcsolatépítésben és az új esélyek kiaknázásában is megnyilvánul - nyilatkozta lapunknak Dulka tanár úr, a vetélkedő szervezője. Utalt arra is, hogy az újszegediek ez év októberében megtartott hon- és történelemismereti vetélkedőjén a vajdasági csapatok is bizonyíthattak. Az ürményházi vetélkedő anyaga egyébként a Borovszky Samu-féle Torontál vármegye monográfiája című korrajz egy-egy fejezetének témaköreiből állt össze. A versenyzők a felkészüléshez szükséges anyagot október végén kapták kézhez. Ebből megismerhették a vármegye honfoglalás utáni történelmét, a tatárjárás korát, a kunok betelepülésének körülményeit, a lakosság életét Mátyás királysága és a török hódoltság idején, továbbá a bánsági vasúthálózathoz, a vasútügyekhez és a vármegyeház építéséhez kötődő írásos dokumentumokat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Torontál vármegye múltjának vallatása
Bánáti Újság
  • M. I.
  • 2013.06.19.
  • LXVIII. évfolyam 25. szám
Torontál vármegye múltjának vallatása
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink