home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Torda küldöttsége a Magyar Kultúra Napján Budapesten
DOBAI János
2005.02.02.
LX. évf. 5. szám
Torda küldöttsége a Magyar Kultúra Napján Budapesten

Nick Ferenc, Dobai János és Túrkeve polgármestereKedves és megtisztelő meghívásnak tett eleget a tordai helyi közösség küldöttsége: január 22-én a Magyar Kultúra Napján, Budapesten, a Stefánia Palotában díszvendégként vett részt a Magyar Kultúra Lovagjainak felavatására rendezett gálaműsoro...

Nick Ferenc, Dobai János és Túrkeve polgármestere

Kedves és megtisztelő meghívásnak tett eleget a tordai helyi közösség küldöttsége: január 22-én a Magyar Kultúra Napján, Budapesten, a Stefánia Palotában díszvendégként vett részt a Magyar Kultúra Lovagjainak felavatására rendezett gálaműsoron. A nemzetközi művelődési eseményt a Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a honvédség és a társadalom kapcsolatának ápolásáért alakult társadalmi szervezetek rendezték, a fővédnök Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára volt, főszervezője pedig a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, Nick Ferenc elnök vezetésével.
A határon túlról Torda volt az egyedüli díszvendég, és Magyarországról is csak egy település, Túrkeve szerepelt ebben a minőségben. Torda eddigi tevékenységével, eredményeivel érdemelte ki a meghívást, valamint azzal, hogy tavaly a Falvak Kultúrájáért Alapítványtól megkapta a XXI. századi Béke Emlékoszlopot.
A falut Dobai János polgármester mutatta be, ismertetve múltját, jelenét, jövőjét és nevezetességeit, vetítővásznon bemutatott képek kíséretében. Ezenkívül fellépett Nagy Szabina, a helység ,,csalogánya' is, kristálytiszta hangján két dalt adott elő, a Kis Tordába két úton kell bemenni... kezdetűt és az Ave Mariát. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy noha ez volt Torda első bemutatkozása és fellépése Budapesten, a legnagyobb sikert aratta a gálaműsoron.
A színpompásan, gyönyörű díszletekkel megrendezett ünnepi műsorban fellépett az újvidéki Petőfi Sándor ME asszonykórusa is, és átadták a Magyar Kultúra Lovagjai elismeréseket, többek között egy vajdaságinak, a csonoplyai Suhomeli Juditnak is. Ebben az elismerésben részesült továbbá Jókai Anna írónő, Ráday Mihály műemlékvédő és poszthumusz Erzsébet osztrák császárné is. A most kiosztottakkal együtt az elmúlt kilenc évben mintegy 250 személynek ítélték eddig oda.
Az ünnepségen többek között jelen voltak: Dávid Ibolya, a Magyar Parlament alelnöke, Habsburg György nagykövet, a kínai nagykövet, a Kulturális és a Honvédelmi Minisztérium képviselői, közéleti dolgozók és több település polgármestere a határon túlról és az anyaországból. Torda küldöttségi tagjainak alkalmuk volt külön megbeszélést folytatni Dávid Ibolyával, több település polgármesterével, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetőjével és más közéleti személyiségekkel a további együttműködés érdekében. A küldöttség január 23-án ellátogatott a Magyar Parlament impozáns épületébe, és egyúttal tisztelgett a magyar korona előtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..