home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tökös béles, teadélután, jó hangulat
Bacsik Lőrinc Natália
2019.11.20.
LXXIV. évf. 46. szám
Tökös béles, teadélután, jó hangulat

Október, november folyamán egyre többször kerül a családi asztalra tökből készült étel, sütemény. Sült tököt is ilyenkor fogyasztunk legtöbbet, és ennek a kicsik, nagyok egyaránt örülnek.

Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám ezzel kedveskedett nekünk, szeme fényeinek, az unokáknak. S azt mondogatta, ez van olyan finom, mint a libamáj. Megcukroztuk, és kanalaztuk boldogan.

A címben használt fogalmak juthatnak eszükbe mindazoknak, akik nemrégiben ott voltak Magyarcsernyén a vadászcsárdában. Immáron 11. alkalommal rendezte meg a Magyarcsernyei Nőszervezet és Kézimunkaszakkör a teadélutánnal egybekötött almás- és tökösbéles-kóstolót. Jónás Mária szervező a következőket mondta az összejövetelről:

— Nagykikindáról, Hetinből (Tamásfalva), Radojevóról (Klári), Szerbcsernyéről, Magyarittabéről, Tordáról, Kisoroszról, Káptalanról, Muzslyáról is érkeztek vendégek, valamint a helyi civil szervezetek képviselői is jelen voltak. Szükség van az ilyen rendezvényekre, mert csak így tudunk összejönni, társalogni, szórakozni. Ez egy nagyon jó terápia az időseknek, hiszen van hova kimozdulniuk. A mostani eseményen kívül nőnapra szoktunk teadélutánt szervezni, valamint áprilisban rendezzük meg a kakaspörköltfőző versenyt. Az utóbbi években rendezvényeinken az Ady Endre Művelődési Egyesület zenekara szolgáltatja a talpalávalót, nagyon jó hangulatot teremt, így volt ez most is. Az asztalon levő, fogyasztható édes süteményeket a nőszervezet és a kézimunkacsoport tagjai készítették. A bélesek versenyében nem vettünk részt, a meghívott szervezetek csapatai hozták zsűrizésre a tökös vagy az almás béleseket.

A zsűri tagjainak (Korom Margit, Csíkos Ilona és Kürtössy Péter) nem volt könnyű feladatuk. Becsületesen végigkóstolgatták a süteményeket, amit örömmel tettek, és meghozták a döntést, mely viszont az elmondásuk szerint már nehezebben, fájó szívvel történt, mert sajnos nem lehetett mindenkit megjutalmazni. Pedig mindenki megérdemelte volna, hiszen remek kalácsokat sütöttek. Ezt a jelenlevők is tanúsíthatják, hiszen az elkészített béleseket felszeletelték, és mindenki falatozhatott belőlük.


Díjazottak és a fő szervező

Kürtössy Péter, az Észak-bánsági Szórványközpont jelenlegi Petőfi-program-ösztöndíjasa, aki Kisoroszon tartózkodik, örömmel számolt be az eseményről.

— Kedves és visszautasíthatatlan meghívást kaptam Magyarcsernyére. Miközben készülődtem, és Kisoroszról útnak indultam, néprajzi tanulmányaim emlékfoszlányait igyekeztem előbányászni, hogy mit is tudok erről a süteményről. A béles az egész Kárpát-medencében elterjedt, valamiféle töltelékkel bélelt tészta, a parasztkonyha régi ünnepi süteménye volt. Bár néhol laska, lángos vagy lepény névvel is illették, leggyakoribb elnevezése, mint itt is, a béles. Egykor oly népszerű volt, hogy az Alföldön a szegényebb parasztasszonyok heti piacokon és vásárokon árulhatták, sőt a XVIII. század során a debreceni bélessütők, hogy érdekeiket és értékesítési piacaikat védjék, még céhbe is tömörültek. Tölteléke rendkívül változatos, létezik almás, tökös, mákos, túrós, káposztás, répás, krumplis és szilvalekváros is. Régebben kedvelt volt a nem édes ízesítés is, ezt sóval és borssal készítették. A helyszínre megérkezve nagyon kedvesen fogadtak. Megtudtam, hogy a rendezvényt rendszeresen megtartják. És azt is, hogy — a jószomszédi viszonyt ápolva — süteményeikkel a környező települések is megmérettetik magukat. Jöttek, és hozták magukkal a frissen kisült mesteri alkotásaikat. Legnagyobb meglepetésemre felkértek, hogy vegyek részt a zsűrizésben. Örömmel vállaltam, hiszen az édességet nagyon szeretem, de nem voltam biztos benne, hogy történeti ismereteim elegendőek lesznek a döntéshozatalkor. Szerencsére két szakavatott zsűritársam gyorsan és érthetően elmagyarázta, mire figyeljek mind a külcsín, mind a belbecs tekintetében. Bár azt tudtam, hogy a XIX. században még gyakran kelesztetlen, egyszerű, gyúrt tésztából készítették a bélest, mára — mint itt is — a kelesztett változat vált általánossá és elfogadottá. A versenybe nevezett tíz sütemény közül néhány nem felelt meg a kiírt követelménynek, így helyezést sem érhetett el. De azért megkóstoltuk őket, és bizony, nagyon finomak voltak. Akárcsak a többi, így hamar kiderült számomra, itt nem lesz könnyű döntést hozni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy két, a süteménykészítés minden fortélyát ismerő társam azonnal rámutatott az egyik tálra, és egyetértett abban, hogy ha az íze is olyan, mint a kinézete, akkor az lesz a nyertes. S úgy is lett! Az első helyezett almás-tökös bélest egyöntetűen és viszonylag hamar kiválasztottuk. A többi azonban nagy fejtörést okozott, és csak többszöri kóstolás meg némi vita után sikerült megnevezni a további helyezetteket, illetve a különdíjas alkotást. Nem volt egyszerű, mert több sütemény is megérdemelte volna, hogy díjazzák. Végül töredelmes vallomással tartozom: a legnagyobb nyertes itt én voltam. Finomabbnál finomabb süteményeket kóstolhattam — többször is —, és nagyon kedves emberekkel, összetartó közösséggel ismerkedhettem meg. Hallottam, hogy a tavasszal kakaspörkölt-fesztivált rendeznek a faluban. Ha szükség van a zsűriben egy emberre, csak szóljanak, én jövök! — mondta Kürtössy Péter.

A magyarcsernyei Korom Margitnak a következő volt a véleménye:

— Jóízűek voltak a bélesek, de egynémelyiket pakarájtésztából (gyúrott) készítették. Mi csak a hagyományosat díjaztuk, a kelteset. A különdíjas kalács tölteléke alma volt, ám birsalmát is tettek bele, ez különös ízt adott, ez nyerte el tetszésünket. Nem először vagyok zsűritag, örömmel vállaltam most is. Nagyon fontos, hogy a tészta ne ázzon el. Nálunk a családban nem szeretik a tökös bélest, ezért nem sütök sűrűn, de ha rétest készítek, akkor egy szálat tökkel töltök meg, melyet előtte egy kicsit megdinsztelek olajon, és cukorral, borssal, fahéjjal bolondítom meg.


Munkában a zsűri

A szintén magyarcsernyei Csíkos Ilona elmondta, tavaly is tagja volt a zsűrinek.

— Azt figyelem, hogy ne legyen túl édes, és ne ázzon el a tészta. Örülök, hogy eljuthatok ilyen eseményekre, mert régi ismerősökkel lehet találkozni.

Az idén a legfinomabb tökös bélest Fazekas Erzsébet készítette, aki Tamásfalváról jött. Kérdésemre, hogy mi a titka, a következőket válaszolta:

— Cukkiniből készítem, mert az keményebb. Ezt előtte megdinsztelem, majd vaníliás cukorral, cimettel (fahéjjal) és kristálycukorral ízesítem. A lapnak nem szabad vastagnak lennie. Két lapot sütöttem, a tetejére pedig a tésztából rácsot csináltam, ezzel díszítettem. Mivel most a töknek van szezonja, gyakran készítek tökös kalácsot. Nem ez az első győzelmem, már többször sikerült dobogósnak lennem.

A második helyezést a tamásfalvi Lila Akác Kézimunkacsoport tagjai érték el. Elmondták, hogy egy régi recept szerint készült a bélesük, a főbb hozzávalók a cukor, zsír, tojás, só, olaj — na meg a tök. Jól ki kell dagasztani a tésztát. Három éve az almás kalácsukkal nyertek.

A harmadik díj Muzslyára, Molnár Rozáliához került. Rozália a Nők Klubjának tagja, tízen érkeztek a faluból. Korábban is értek már el helyezést. Otthon gyakran készít tökös bélest, mert a család nagyon szereti. A kelt kalácsok elkészítését az anyukájától tanulta, és az édeseket előnyben részesíti, mert cukrászdában is dolgozott.

A helyezettek oklevelet és gyönyörű kerámiatányérokat, cserépedényeket kaptak ajándékba, melyeket Kormányos Erzsébet szervező alkotott.

Jó volt újra érezni a gyerekkori ízeket. A Magyarcsernyei Nőszervezet és Kézimunkaszakkör tagjai sokat tesznek a hagyományok megőrzése érdekében, nemcsak a kitűnő hangulatú, tömeges rendezvényeik által, hanem az elkészített kézimunkák is felbecsülhetetlen értéknek számítanak. Jelenlétük fontos és pótolhatatlan a faluban.

A nagymamákat pedig arra biztatnám, süssenek még sok-sok tökös, almás kalácsot az unokák és az édesszájú ismerőseik részére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..