home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Több roller és kerékpár is gazdára talált
Sörös Vince
2024.06.11.
LXXIX. évf. 23. szám
Több roller és kerékpár is gazdára talált

A Közlekedő Petőfi című rajz- és kreatív pályázat szabadkai díjátadó rendezvényén 51 elismerést osztottak ki, 2 fődíj és 49 különdíj talált gazdára.

Az eseményt Mészáros Imre, a magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője nyitotta meg. Elmondta, hogy az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap rendezvényhez kapcsolódó pályázat lezárult.

— Évről évre indítanak ilyen pályázatokat. A múlt évi Petőfi-évforduló kapcsán a pályázat a Közlekedő Petőfi elnevezést kapta. Petőfi Sándor közlekedési módjainak az illusztrációit vártuk. A korosztályok az óvodástól egészen a felnőttkorig terjedtek, voltak egyéni, illetve csoportos, családi pályázatok is. 3200 alkotás érkezett az egész Kárpát-medencéből, tehát nemcsak Magyarországról, hanem Vajdaságból, Romániából, Erdélyből, Kárpátaljáról is küldtek alkotásokat. A délvidékieknek most adtuk át a díjakat.

A mobilitási hétnek általában a fenntartható, környezetbarát közlekedés a témája. A Petőfi-évforduló kapcsán ez jól össze tudott kapcsolódni, hiszen a költő az ő korában eléggé környezetbarát módon közlekedett: gyalogosan, szekéren, lovas kocsin, illetve a közösségi közlekedésnek az akkori formáit, a vonaton való utazást is használta — tudtuk meg a minisztérium osztályvezetőjétől.

Ezután Ercsi Hargita, a Szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja köszöntötte a díjazottakat, majd kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy a díjátadó helyszíne a szabadkai városháza lehet. Megköszönte Magyarország Kormányának, hogy ilyen projektumokat támogat, ezzel együtt a külföldi magyarságot is, majd minden résztvevőnek gratulált.

Király Gábor, aki kimagasló tudással bír Petőfi életéről, a költő születésének 200. évfordulója kapcsán számolt be a jelenlévőknek arról, hogy milyen módokon közlekedhetett a forradalmár a XIX. században.

Amint a résztvevők átvették jutalmukat — melyek értékes könyvutalványok, rollerek voltak, a két fődíjas esetében pedig kerékpár —, csoportkép következett.

Az egyik nyeremény újdonsült gazdáját, Vörös Rominát arról kérdeztük, mit szeret rajzolni.

— Én nagyon-nagyon szeretek rajzolni. Boldog vagyok, amikor ezt csinálom. Általában csoportban rajzolok, tehát a barátaimmal, barátnőimmel. Nagyon szeretem megmutatni, hogy mit tudok rajzolni, és én főleg az ilyen érdekes tematikájú rajzokat szeretem, melyek engem is érdekelnek, de bármit, úgy érzem, ha kell, le tudok rajzolni.

* Mi jutott eszedbe ennek a témának a kapcsán?

—Petőfi Sándort rajzoltam, ahogy egy lovas kocsin ült, és húzták a marhák.

* Milyen technikával szeretsz dolgozni?

— Én a tojásos technikával szeretek rajzolni leginkább, minél aprólékosabb munkát szeretek végezni a rajzolás folyamatában.

A szabadkai városháza csodálatos helyszíne volt a kedd délelőtt megtartott díjátadónak.

Fényképezte: Sörös Vince

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..