home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Több filmet és „diákrendezést” jövőre!
Szerda Zsófi
2018.05.06.
LXXIII. évf. 18. szám
Több filmet és „diákrendezést” jövőre!

Hat színházi előadást és öt filmet láthatott a közönség a Zentai Magyar Kamaraszínház termeiben a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén.

Voltak visszatérő és új arcok is. Olyanok, akik jövőre már nem lesznek középiskolások, és csak a másik oldalról izgulhatnak a színpadon játszó barátaikért, s olyanok is, akik számára még csak most kezdődnek a versengős káemvés évek. Voltak klasszikus darabok és kísérletező jellegűek, meg igazi, ütős színházi pillanatok is az idei KSZFV-n.


A szerző felvételei

A zsűri tagjai voltak: Fejős Csilla filmrendező, Mezei Kinga színművész, rendező és László Sándor egyetemi tanár, színművész, rendező. A sok dicsérő szón kívül az idén is hasznos, építő jellegű kritikával illették a fiatal színészeket, rendezőket, filmeseket. Kevesellték az előadásokat, s arra biztatták a részvevőket, hogy alkossanak, kísérletezzenek a jövőben, hiszen nagy potenciál van bennük. László Sándor szerint rendezőként is kipróbálhatják magukat, nem kell feltétlenül profikkal dolgozni, mert biztosan van annyi ötlet bennük, középiskolásokban is.

— Ne féljetek attól, hogy egyedül hozzatok létre produkciókat. Ne várjatok a csoportvezetőkre, csak csapjatok bele, mert van bennetek annyi alkotni akarás. Az én koromban mi is magunk készítettük az előadásokat. Nem mondom, hogy jobbak voltak, de legalább kipróbáltuk, mi az, amit mi magunk össze tudunk hozni — mondta László Sándor. A zsűritagok azt is megjegyezték, hogy a filmek terén is érkezhetne több alkotás, készíthetnének akár werkfilmet is, miközben egy előadást próbálnak, ez máris felfrissíthetné a felhozatalt. Mint mondták, ma már mobiltelefonnal is lehet felvételeket készíteni, és könnyedén hozzá lehet jutni a vágóprogramokhoz, tehát ha megszületett az ötlet, minden megvan a kivitelezéséhez.

A két nap alatt látott előadások közül a zsűri a következőket díjazta:

A legjobb előadás: Óz, a nagy varázsló (a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói). A legszórakoztatóbb előadás díja: Páratlan páros (Népkör — Fabula Rasa Színjátszó Grund, Szabadka). Innovatív díj: Perspektíva (a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata, Szabadka).

Két női és két férfi színészt is díjaztak. Ők: Dragić Marianna, Greguss Lilla, Szabó Róbert és Mészáros Áron.

Az idén is több különdíjat ítéltek oda. Az egyik legizgalmasabb, illetve szakmailag legemlékezetesebb a Tanyaszínház különdíja, mely egy részvétel az idei előadásban. Ezt Szecsei Tamás kapta meg. A MAdT táborba Kovács Dorina mehet, a Képes Ifjúság különdíja (egyéves előfizetés) Bicskei Armandé lett, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját (egy könyvcsomagot) Gresák Lea és Kőműves Csaba Bence kapta, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ különdíját pedig Szabó Regina, Ágyas Ádám, Dimitrov Nikoletta, Dupák Fanni és a Színi-Tinik. A legjobb film: The Old West (Bolyai-filmműhely, Zenta), a legjobb filmrendező: Nyilas Orsolya (Bolyai-filmműhely, Zenta) a Nem mered! című munkájáért, a perspektívadíjat pedig a Mayfly film club (Zenta) kapta a K.ábel című alkotásért.

A szombati napot és egyúttal a KSZFV-t az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színésznövendékeinek előadása, a Zabhegyező zárta.

Vége az idei vetélkedőnek, és szerintem máris lehet készülni a jövő évre. Agyalni azon, mit is vigyetek színre, kitalálni, miről forgassatok filmet, előkészíteni a terepet, és jönni, jönni, jönni!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..