home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Than Mórra, a jeles festőre emlékeztek
Talpai Lóránt
2024.02.15.
LXXIX. évf. 7. szám
Than Mórra, a jeles festőre emlékeztek

Than Mór halálának 125. évfordulójáról emlékeztek meg a kishegyesi Szent Anna római katolikus templomban, ahol a művész két, figyelemre méltó alkotása található. Az eseményt, avagy a visszaidézést a Kishegyesi Értéktár Egyesület szervezte.

Az óbecsei származású, jeles festőnek, Than Mórnak két monumentális alkotása is látható a település templomában, melyek a mellékoltárokat díszítik. Az egyik Szent Józsefet ábrázolja a Kisjézussal a karján, a másik Nepomuki Szent Jánost a börtönben.

A rendezvény kezdetén ft. dr. Kara Nándor tiszteletbeli főesperes visszaemlékezett a Rómában töltött éveire, amikor a Pantheon épülete mindennapos látványnak bizonyult számára. A hívek is így vannak a kishegyesi templom értékeivel. Idejárnak húsz-harminc esztendeje, és állandónak, megszokottnak tartják azokat a képzőművészeti mesterműveket, amelyek az egyházi épület falait díszítik. Arra biztatott mindenkit, hogy értékeljék is őket.

Ezután dr. Szőke Anna, a Kishegyesi Értéktár Egyesület elnöke tartott rövid előadást Than Mórról.

— Az egyesületnek az a célja, hogy megismertesse az itt élő lakosokkal az értékeiket. Fontos, hogy mindenkiben tudatosodjon, a mi templomunk egy kincsesláda. A művészettörténet úgy tekint ma ezekre a képekre, mint az olyan alkotókra és alkotásokra, akik/amelyek a magyar művészetet akadémiai és európai színvonalra emelték. Than Mór képei a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak részei, és mi igazán büszkék lehetünk arra, hogy templomunkat két Than Mór-festmény gazdagítja. Szeretnénk, ha minél többen rájönnének arra, hogy a településünkön az értékeinket nemcsak megismerni érdemes, hanem megőrizni és továbbadni is őket az utókor számára — hangoztatta dr. Szőke Anna.

Az említett alkotásokat Than Mór 1868-ban készítette felkérésre. Az értük járó fizetség nagy részét a kishegyesi hívek adományozták. A két festmény közül az egyik Nepomuki Szent Jánost, a másik pedig Szent Józsefet ábrázolja a Kisjézussal a karján. Nepomuki Szent Jánost a börtönben vallatásra kényszerítették, ezért is van számos képen úgy ábrázolva, hogy az ujjai a száját takarják. Mindez a hallgatást jelképezi. A másik festményen Szent József látható, mely témát sokan feldolgozták már — mondta el a Kishegyesi Értéktár Egyesület elnöke, majd arról is szót ejtett, hogy Than Mór a nazarénus tanításból merítette az ötleteit.

Nazarénusoknak nevezték Jézus legkorábbi követőit, akik a kereszténység legősibb gyökereiből merítették tanaikat. Ők úgy tudták, hogy Jézus kohan nazireus volt. A kohan lévitát jelent, azaz Áronon keresztül, Levi direkt leszármazottjaként, a papsági vonal tagjára utal. Tőlük származik a zsidó evangélium, más néven az Evangélium a nazréusok szerint, melyet a kanonizált Máté evangéliuma változatának lehet tekinteni.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..