home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Testvéri ölelésben
(o. i.)
2011.03.30.
LXVI. évf. 13. szám

PUTYIN LÁTOGATÁSA. Belgrád számára az elmúlt hét - s nyilván az idei év - eseménye Vlagyimir Putyin orosz kormányfő látogatása volt. Boris Tadić államfő és az orosz kormányfő zárt ajtók mögötti tárgyalásai több mint 100 percig tartottak - 60 perccel tovább a tervezettnél. A beszélgetés középpon...

PUTYIN LÁTOGATÁSA. Belgrád számára az elmúlt hét - s nyilván az idei év - eseménye Vlagyimir Putyin orosz kormányfő látogatása volt. Boris Tadić államfő és az orosz kormányfő zárt ajtók mögötti tárgyalásai több mint 100 percig tartottak - 60 perccel tovább a tervezettnél. A beszélgetés középpontjában a két ország közötti kapcsolat erősítése, a gazdasági együttműködés fokozása állt, de szó esett a Déli Áramlat nemzetközi gázvezeték kiépítéséről, Kosovo, sőt Líbia kérdéséről is. A találkozót követő sajtótájékoztatón Tadić hangsúlyozta: Szerbia számára stratégiai cél az EU-hoz való csatlakozás, ugyanakkor Szerbia soha nem hanyagolja el az Oroszországgal kiépített kapcsolatot. Vlagyimir Putyin szerint Moszkva és Belgrád közösen dolgozik azon, hogy Szerbia európai uniós integrációja ne veszélyeztesse az orosz-szerb viszonyt. Az orosz kormányfő nyomatékosította: a két ország a jövőben fokozza gazdasági és kereskedelmi együttműködését, de ez ,,természetes, hiszen több évszázados együttműködés van mögöttünk'.
Az oroszországi vendég belgrádi látogatásának napján később Tadić több alkalommal is kiemelte: ,,Szerbia és Oroszország kapcsolatai történelmi és szellemi alapokon nyugszanak'. Ez a kötődés az orosz tisztségviselőnek a szerbiai parlamenti látogatása alkalmával is kitapintható volt - a pártok képviselői közül nagyon sokan szinte istenként tekintenek Putyinra. ,,Ezért is igyekeztem felszólalásomban kicsit reálisabban hozzáállni ehhez a kérdéshez. Az uniós tagság és az Oroszországgal kialakított kapcsolat nem zárja ki egymást. Ugyanakkor világossá kell tenni, hogy a szerbiai politikusoknak nem Oroszország, hanem az ország érdekeit kell szem előtt tartaniuk, amikor a két ország együttműködéséről van szó. Szerbiának meg kell határoznia a prioritást' - nyilatkozta Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, aki a kisebbségi frakció vezetőjeként szólalhatott fel. Pásztor szerint ugyanis nagy probléma, hogy Szerbia külpolitikája ennyire csapongó: egyik nap Szerbia első számú stratégiai partnere az EU, a másik nap meg Oroszország.
LÍBIA ÉS A BOMBÁZÁSOK ÉVFORDULÓJA. A PutyinTadić-találkozón az ENSZ-koalíció líbiai katonai beavatkozása is szóba került. Az orosz kormányfő - aki az orosz államfővel, Medvegyevvel ellentétben (vagy megbeszélt szerepmegosztásban) hevesen ellenzi a katonai beavatkozást - Belgrádban úgy fogalmazott: ,,aggasztó az a könnyedség, amellyel az utóbbi években döntések születnek az erőszak bevetéséről'. Putyin nézetei ismeretében nem kell csodálkozni azon, hogy egy nappal a látogatása előtt Vuk Jeremić szerb külügyminiszter a líbiai légitámadások, a rombolás és a túlerő alkalmazásának a beszüntetésére szólított fel. Emlékeztetve arra, hogy ,,nekünk ezzel kapcsolatban keserű tapasztalataink vannak'. Hangsúlyozta: Szerbia minden ENSZ-határozatot támogat, ugyanakkor Líbia szuverenitása és területi egységének sérthetetlensége mellett száll síkra. A múlt kedden a szerbiai kormány hasonló hangnemű közleményt adott ki, mely aláhúzza: Szerbia minden ENSZ-határoztatot támogat, viszont határozottan síkraszáll Líbia szuverenitása és területi sérthetetlensége mellett.
Itt mondjuk el: március 24-én volt a tizenkettedik évfordulója annak, hogy 1999-ben a kosovói történések miatt megkezdődött az akkori Jugoszlávia NATO-bombázása. A Slobodan Milošević hadigépezetét leállító akció végén a szerb katonaság kivonult Kosovo területéről.
OROSZ ÖLELÉS - UNIÓS BIZTATÁS. ,,Elképzelhető, hogy Szerbia az év végéig elnyeri az európai uniós tagjelölti státust. A labda most Szerbia térfelén van' - nyilatkozta belgrádi látogatása előtt Štefan Füle, az EU bővítési biztosa. Az EU politikusának szerbiai programjában szerepelt, hogy március 29-én (lapzárta után, kedden) beszédet mond a szerbiai parlamentben.
TARTOMÁNYI KORMÁNY ÉS BRÜSSZELI IRODA. Újvidéken április 5-én ülésezik a vajdasági parlament. Ekkor születik döntés a tartományi kormány átalakításáról. Az átszervezés értelmében az eddigi 17 helyett 12 titkárság alakul. Külön titkárságként megszűnik működni az oktatási, a tájékoztatási, a helyi önkormányzati, a környezetvédelmi és szociálpolitikai hivatal. A felsorolt öt hatáskör más, már meglevő titkárságokhoz kerül át. A javaslatot elfogadó múlt heti tartományi kormányülésen személyi változásokról, a titkárok megnevezéséről nem esett szó.
Belgrádban, március 24-ei ülésén a szerbiai kormány úgy döntött: támogatja a külügyminisztérium ajánlatát, hogy a Vajdaságnak mint régiónak irodája nyíljon Brüsszelben. A döntés kapcsán Bojan Pajtić tartományi kormányfő hangsúlyozta: fontos, hogy a tartomány megfelelő intézményrendszert építsen ki annak érdekében, hogy - miután Szerbia az EU tagjelöltjévé válik - Vajdaság minél több pénzt tudjon lehívni az európai alapokból. Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke a döntés kapcsán elmondta: a Vajdaság ezzel semmilyen exkluzív jogot nem kapott, csak azzal a lehetőséggel fog élni, amely lehetőséggel már több mint 200 európai régió él, illetve a saját javára fordít.
ARANY ÉRDEMKERESZT MATUSKA MÁRTONNAK. ,,A Magyar Köztársaság elnöke Matuska Márton úrnak, a Magyar Szó vajdasági napilap nyugalmazott szerkesztőjének a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt Kitüntetést adományozom' - olvasható a kitüntetés mellé adott oklevélen, melyet Matuska Márton újságíró, a VMDP intézőbizottságának tagja kapott. A kitüntetést március 15-én Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől vette át.
FELMONDÁST KAPOTT - PUTYIN MIATT. Az orosz miniszterelnök látogatásának napján a VRTV délutáni, az RTS által is átvett híradójában a TadićPutyin-találkozón készült képsorokat láthattak a nézők. Miközben a képernyő alján a következő felirat volt olvasható: ,,potvrda neprijateljstva' - a ,,potvrda prijateljstva' helyett. Így lett két betű miatt a barátságból ellenségeskedés. És így lett az ügyből - a nyilvánvaló mulasztás okán fegyelmi eljárás indítása helyett - azonnali kirúgás. A vajdasági tévé igazgatója, Blaža Popović azonnali hatállyal elbocsátotta a hibáért felelős dolgozót, több személyt pedig felfüggeszett állásából. A NUNS újságíró-szervezet tiltakozik az igazgató döntése miatt, hogy fegyelmi eljárás lefolytatása nélkül intézkedett, s elfogadhatatlannak tartja az igazgatónak azt a nézetét: ,,egy betű elírása hibának számít, két betű elírása viszont már előre megfontolt szándéknak minősül'.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..