home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Testünk motorja, a szív
Bíró Tímea
2020.02.23.
LXXV. évf. 8. szám
Testünk motorja, a szív

A szívbetegek számára nem a legkellemesebb évszak a tél, a lecsökkent hőmérséklet hatására ugyanis gyakoribbak a rosszullétek, és az egyén veszélyben érezheti magát. Dr. Berta Szabó Anikó kardiológussal, a Zentai Közkórház Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosával a szívbetegségek megelőzéséről és kezeléséről beszélgettünk.

* Melyek azok a szívbetegségek, amelyeknek a panaszai felerősödnek a fronthatás miatt? Miért történik ez így?

— A szívbetegségek általában szezonjellegűek, a koszorúér-betegséget, vagyis az érszűkületet a hideg idő lényegesen rontja. A téli hónapokban sokkal gyakoribb a szívinfarktus, emiatt az évnek ebben a szakaszában sokkal több munkánk van. Ugyanez a helyzet a magas vérnyomással, mely sajnos népbetegségnek számít, és egyre több fiatalnál jelentkezik. Ha egy jól beállított, megfelelő gyógyszerekkel kezelt vérnyomásbetegségről is van szó, a téli időszakban a magas vérnyomás még magasabb értékeket mutat.

* Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket?

— Erre sajnos nincs konkrét megoldás, de a betegek egy idő után már megtanulják az időjáráshoz igazítva adagolni a gyógyszereket, tehát növelni vagy csökkenteni a bevitt mennyiséget. A hideg idő miatt az otthonunkban is megváltozik a hőmérséklet, ezért nem megoldás a bent tartózkodás. A koszorúér-betegségben szenvedők ha nem mennek ki a levegőre, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy koszorúérgörcsöt kapnak, tehát nekik segíthet, ha kerülik a ködös és szeles időben való közlekedést.

* Vajdaságban a már említett koszorúér-betegség és a magas vérnyomás dominál. Mindkettő esetében fontos szerepe van a táplálkozásnak, az életmódnak. Beszélhetünk-e örökletes tényezőkről a két betegség esetében?

— Igen, de a genetika esetében is attól függ, hogy valakinél megjelenik-e a betegség, vagy sem, hogy milyen életmódot folytat. Még nem sikerült kideríteni, mi az, ami előidézi a magas vérnyomást, és mi az, ami felszínre hozza a genetikai hajlamot, de az biztos, hogy a nagymértékű túlsúly miatt a már meglevő vérnyomásbetegséget nehezebben tudjuk szabályozni a gyógyszerekkel, vagy pedig előhozza az öröklött hajlamot, és megjelenik a betegség. A koszorúér-betegség tekintetében az öröklött hajlam a férfiak esetében jár nagyobb rizikóval, a súlyfölösleg, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint a dohányzás eredményezi, és mindez elősegíti azt, hogy a következményként létrejövő érszűkületek infarktust okozzanak.

* A táplálkozásban mire érdemes odafigyelni? 

— A magas vérnyomásnál a magas sótartalmú élelmiszerek azok, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához, ezért ajánlott kerülni a túlzott sóbevitelt. 

* Kevés szó esik az alacsony vérnyomásról. Jóval veszélytelenebb állapotról van szó?

— Az alacsony vérnyomás a fiataloknál és leginkább a nőknél jelentkezik, gyengeséget, fáradékonyságot, aluszékonyságot okoz. Korábban és ma sem alkalmazzuk az erre való gyógyszerkészítményeket, mert igaz, hogy megemelték a vérnyomást, de heves szívdobogást okoztak, ezáltal pedig nem a vérnyomástól, hanem a szívdobogástól érezték rosszul magukat a páciensek. Ilyenkor azt tudjuk tanácsolni, hogy növeljék a folyadék- és a sóbevitelt. 

* Melyek azok a mozgásformák, amelyek már egy meglevő szívbetegségnél támogatják a szív munkáját?

— Minden szívbetegnek azt ajánljuk, hogy próbáljon meg minél többet mozogni, olyankor ugyanis az egész anyagcsere-háztartásunk megváltozik abban az értelemben, hogy sokkal jobb irányba mozdul el az egyensúly, emiatt a zsírt és a cukrot is máshogy használja fel a szervezet, ha fizikailag aktívak vagyunk. Szívügyileg annak van kedvező hatása, ha a mozgás folyamatos, tehát nem szabad szüneteltetni, tartson 45—60 percig, hetente legalább ötször. Egy infarktus vagy a koszorúér-betegség esetében ez a mozgásmennyiség fokozatosan érhető el, de hosszú távon nagyon eredményes, hiszen kiküszöbölhető az újabb szívinfarktus vagy a meglevő állapot rosszabbodása. Azok számára nem ajánlott a mozgás, akiknek előrehaladott szívelégtelenségük van, és akiknek könnyen felgyülemlik a víz a tüdejükben, azért, mert ha a gyenge szív terhelésnek van kitéve, akkor „megenged”. Nagy és gyönge szív esetében kerülendő a mozgás.

* Mit jelent a sportszív?

— A sportolóknál a fokozott fizikai megterhelés miatt megvastagszik a szívizom. Addig nincs ezzel gond, amíg csak a szívizom van megvastagodva, a probléma akkor kezdődik, amikor a további fokozott fizikai megterhelés következtében a szív növekszik meg, hiszen a nagyobb szív mindig gyenge. A sportolóknál szokott előfordulni, hogy van egy rejtett szívbillentyű-betegségük, mert nem vizsgáljuk meg őket szívultrahanggal — az EKG-val vagy a hallgatóval nem biztos, hogy kiderül a betegségük. Már több esetben előfordult, hogy a sportolóknál az okozott hirtelen halált, hogy korábban nem derült fény arra, hogy olyan veleszületett jobb kamrai betegségük volt, amely szívritmuszavarra hajlamosítja őket. Ezt a rendellenességet még szívultrahanggal is nehéz megállapítani. Tehát nem biztos, hogy a hirtelen halál oka csakis a megnagyobbodott szív, az esetek többségében egy olyan kezeletlen probléma áll a háttérben, amely sajnos halállal végződik.

* Egy magyarországi tv-műsorban arról beszélgettek a szakorvosok, hogy ha a panaszainkkal idejében felkeresnénk a kardiológust, akkor kevesebb lenne a szívelégtelenség okozta elhalálozás. Ezt hogyan látja?

— Erre egy kicsit nehéz válaszolni, hiszen az összes szívbetegségről elmondható, hogy ha elér egy stádiumot, akkor szívelégtelenségbe fordul át, tehát ez a betegség előrehaladásának a jele. Ha jobban kezeljük, és jó az orvos meg a páciens közötti együttműködés, akkor természetesen valóban lelassítható ez a romboló folyamat.

* A kismamák egy része megijed, amikor azt hallja, hogy a szívnek fokozott munkája van a várandósság idején. Hogyan lehet erősíteni a kismamák szívét?

— A terhességi hormonok egy kicsit megkötik a folyadékot, emiatt dagad az állapotos nők lába, és sokkal több a víz a szervezetben, mint a terhesség előtt vagy után. Ezt a nagyobb mennyiséget a szív úgy tudja keringetni, hogy egy kicsit gyorsabban dolgozik, emiatt a kismamák szívműködése szaporább. A baba a nyolcadik hónapig növekszik, és mivel a növekedés felfelé történik, a rekeszizom felszorul, és ettől szívdobogásérzés lép fel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy betegség. Érdemes kevesebb sós ételt fogyasztani, hogy a víz ne halmozódjon fel a szervezetben, vigyázni kell a kilókra, ami nehéz, mert a kismama szinte állandóan éhes, illetve rendkívül fontos a mozgás, melyen a sétálást és a kerékpározást értem, mert mindkettőt lehet csinálni, csak el kell fogadni, hogy lassabb a mozgásunk. A fizikai aktivitás megőrzése azért is fontos, mert kondícióban maradunk, és ez a szülésnél is hatalmas segítség lehet.

* Az él a köztudatban, hogy a magnézium a szívbarát ásványi anyag. Ez valóban így van?

— Igen, a magnéziumnak ugyanis van egy szívritmuszavart kiiktató hatása, ezért mi is ajánljuk. A vízhajtók hatására kiürül a szervezetből a kálium és a magnézium, ezért a sok vízhajtót szedő embereknek különösen ajánlott a magnézium fogyasztása. A páciensek az izmokat érintő görcsökre panaszkodnak, melyeket a magnézium megszüntet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..