home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tervezzük meg a kertünket!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.05.06.
LXXV. évf. 18. szám
Tervezzük meg a kertünket!

A tervezés nagyon izgalmas, ám nem egyszerű feladat. Éppen úgy, mint a lakásunk belső tereinél, a kertünk kialakításánál is pontos meghatározásra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt. Jó, ha első lépésként inspirálódunk, kertekről készült fotókat nézegetünk. Ezáltal kiderül számunkra, mi az, ami tetszik nekünk, és mi az, amire a kertünk is alkalmas a méretei, adottságai révén.

Miután kiválasztottuk a nekünk legjobban tetsző látványt, kezdjük egyesével sorra venni a kérdéseket.

GYEP

Lényeges, hogy szeretnénk-e gyepet az udvarunkban, és azt hova, milyen kialakításban képzeljük el.

KONYHAKERT

Van-e a kertünknek olyan területe, ahol konyhakertet alakíthatunk ki, és erre valóban szükségünk van-e?

 

JÁTSZÓTÉR

Ha vannak kisebb gyermekeink, unokáink, azoknak szeretnénk-e, van-e lehetőségünk játszóteret létrehozni? Mekkora legyen? Hány elem fér el, illetve mennyire van szükség?

SZERSZÁMOS HÁZIKÓ

Ha van pincénk, akkor ez a helyiség felesleges, de ha nincs, akkor egy faházikót is létrehozhatunk erre a célra.

 

PIHENŐRÉSZ

Melyik terület a legalkalmasabb, ahol pihenhetünk? Tudunk-e a közelében létrehozni kerti partikhoz alkalmas sütögetőt?

KERTI TÓ, CSOBOGÓ

Tudjuk-e kerti tóval vagy csobogóval gazdagítani a területet? Az a legjobb, ha ezt a pihenőhely közelébe tervezzük, hiszen akkor tudjuk leginkább élvezni a látványát.

 

ZÖLD NÖVÉNYZET

A kertünk melyik részében érdemes zöldövezetet telepíteni? Milyen legyen? Elképzelhető, hogy a sziklakertek tetszenek, de az is lehet, hogy csak tujával szeretnénk körbevenni magunkat. Tervezzük el, milyen növényzetet szeretnénk látni. Hány darab tuját akarunk, milyen alakúak legyenek? A szabályos formára vagy inkább a természetességre esküszünk? Legyen-e virág, s azok pontosan milyen fajtájúak legyenek?

KERTI VILÁGÍTÁS

Gondoljunk a világításra is! Hová kerüljenek a fényforrások, milyen sűrűségben? Milyen fényre van egyáltalán szükségünk?

 

SÖVÉNY

Ha belátás elleni védelmet szeretnénk, akkor mindenképp ültessünk sövényt azokra a helyekre, ahol nincs vagy ahová nem szeretnénk kerítést építeni. A sövények közül is választhatunk a lombhullatók és az örökzöldek közül, ám mindkét típusból érdemes tenni a kívánságlistánkra.

FÁK

Határozzuk meg, milyen fákkal szeretnénk körbevenni magunkat. Milyen árnyékolásra van szükségünk? Esetleg szeretnénk gyümölcsfákat nevelni? A kiválasztás során azt is vegyük figyelembe, hogy az évek alatt mekkorára nőnek, valamint a gondozásuk körüli teendőkről se feledkezzünk meg.

 

CSERJÉK, ÉVELŐK

Mint már említettem, a cserjék, virágágyások helyét is határozzuk meg. Próbáljunk meg olyan növényeket választani, hogy az év minden szakában lehessen csodálni virágjukat, termésüket, érdekes ágazatukat. Arra is figyeljünk, hogy ha vannak kisgyermekeink, kerüljük a szúrós és mérgező fajtákat. Ha mi magunk nem értünk hozzá, kérjünk szakmai segítséget.

TALAJ

Arra is nagyon fontos ügyelnünk, hogy milyenek a talaj- és a fényviszonyok a kertünkben. Mindenképp ennek megfelelően válasszuk ki a növényeket.

 

UTCAFRONT

Érdemes megtervezni az utcafrontot, hogy egész évben mutatós legyen, hiszen a szép látvány sok örömöt szerez majd nekünk.

ÖNTÖZÉS

Amikor tervezzük a kertünket, az öntözésre is gondoljunk. Mennyi időnk van erre a feladatra, illetve szükségünk van-e, tudunk-e áldozni a beépített öntözőrendszerre? Ez költséges ugyan, ám bizonyára megtérül a befektetés, azt pedig nyilván említenünk sem kell, hogy mennyi energiát, időt megspórolhatunk vele, mert nem kell az értékes óráinkat a gyep és a növények öntözésére szánnunk.

 

KERTI UTAK

Ha már kezd körvonalazódni a tervünk, pontosan látjuk, hová érdemes utakat kialakítanunk. Ezek egyfelől hozzáadnak a kert megjelenéséhez, másfelől könnyebbé teszik az átjárást, különösen eső után.

TALAJTAKARÁS

Ha nem szeretnénk sok időt fordítani a gazolásra, ültessünk talajtakaró növényeket a kopár részekre. Ezek nagyon hamar elszaporodnak, és nem mellesleg a gyomot is elnyomják. Ugyanerre a célra a fokozatosan lebomló, környezetre ártalmatlan geotextíliák, a fenyőkéreg vagy az apró kavicsok is tökéletesen megfelelnek. Mindezek segítségével esztétikailag egységesebb, szebb képet tudunk kialakítani a kertünkben, a fenyőkéreg pedig például a nedvesség párolgását is jelentősen csökkenti.

Mielőtt nekiállunk tehát a kertépítésnek, tegyük fel magunknak a fenti kérdéseket. Ne sajnáljuk az időnket az alapos, tökéletes terv létrehozására papír és ceruza segítségével, hiszen ezzel rengeteg felesleges munkát, energiát spórolunk meg, a végeredmény pedig minden bizonnyal kárpótol majd a befektetett munkáért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..