home 2024. június 14., Vazul napja
Online előfizetés
Templomszentelés Rábén
M. K. E.
2005.05.04.
LX. évf. 18. szám

Hosszú évek reményteljes várakozása öltött ünnepi formát az elmúlt hónapban, amikor Rábén, ki tudja, hány esztendő után először istentiszteletre, templomszentelőre hívott a harangszó. Megkondult a hajdani falu népének, Sasillésnek százévesnél is öregebb harangja. Erre a szent napra visszahívta az el...

Hosszú évek reményteljes várakozása öltött ünnepi formát az elmúlt hónapban, amikor Rábén, ki tudja, hány esztendő után először istentiszteletre, templomszentelőre hívott a harangszó. Megkondult a hajdani falu népének, Sasillésnek százévesnél is öregebb harangja. Erre a szent napra visszahívta az elszármazottakat, a keresztény hívek százait, hogy - mint ahogyan a megyéspüspök megfogalmazta - templomot ajándékozzanak az Istennek.
A templomszenteléssel kezdődő szentmisét msgr. Huzsvár László nagybecskereki megyéspüspök és Bogdán József, a közösség lelkipásztora számos környező hitközség plébánosának segédletével tartotta meg.
A németországi Vastag Béla adományából, illetve a faluból elszármazott Kovács Irénke segítőkész közbenjárásával, valamint msgr. Huszvár László ,,gondozásával' tavaly tavasszal kezdődött meg a templom építése a magyarkanizsai Neimar cég kivitelezésében.
A templom védőszentje Szent Adalbert vértanú püspök, így a főbúcsú napja ezentúl április 23-a lesz, a másodbúcsú napja az eddig búcsúnap, azaz szeptember 8-a, Kisboldogasszony napja. A főoltáron jelenleg nem a védőszent, hanem Gellér püspök képe látható, de a tervek és az adományozó szándéka szerint mozaikból készült szentkép kerül a helyére, amelyet Puskás László ,,egyházi ember', neves mozaikművész készít el. Az alkotás azt a pillanatot ábrázolja majd, amikor Adalbert megkereszteli Géza fejedelmet.
A falubeliek igyekezetét, hogy házi süteményekkel és üdítőkkel kínálják meg a vendégeket, a templomszentelés végére eleredő eső gátolta meg, de a település történelme jeles eseményének fényét és jövőbe mutató reményét ez már nem csorbíthatta meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..