home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Téli lelkigyakorlat
Kónya-Kovács Otília
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám
Téli lelkigyakorlat

Csoportkép a foglalkozás végénA muzslyai Emmausz fiúkollégiumban tartották meg a vajdasági Hit és Fény közösségek téli lelkigyakorlatát. Mint Kaslik Eleonóra, a helybeli Fecske elnevezésű csoport vezetője elmondta, Vajdaság 12 településéről érkeztek a vendégek, összesen mintegy 100-an, ebbő...

Csoportkép a foglalkozás végén

A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban tartották meg a vajdasági Hit és Fény közösségek téli lelkigyakorlatát. Mint Kaslik Eleonóra, a helybeli Fecske elnevezésű csoport vezetője elmondta, Vajdaság 12 településéről érkeztek a vendégek, összesen mintegy 100-an, ebből 60 sérült, a többiek pedig a csoportvezetők, illetve kísérők. A lelkigyakorlat központi témája az ima volt, a találkozó mottója pedig: ,,Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram...”
- Két atya tartott feledhetetlen előadást az ima kapcsán, amely mindannyiunk számára élményt jelentett. A program többi részét szórakozással, kézimunkázással, különféle játékokkal töltöttük ki. Az előkészületek már októberben megkezdődtek, amikor megünnepeltük az első szülinapunkat, majd december 9-én Topolyán teljes egészében kidolgoztuk a téli lelkigyakorlat menetét, és ekkor már mindenki megkapta a feladatát. A mi csoportunknak a kézművesség jutott, mécsestartókat készítettünk sósgyurmából. Minden este mesét hallgatnak a sérültek, általában tanulságos meséről van szó, amely arra tanít, hogy minden szituációban a jó győz. Volt táncház is, ugyanakkor még fociztak is a gyerekek ebben a szép időben.
* Említetted, nagy hatással volt rád egy 83 éves néni beszámolója az életéről.
- Szerintem ő egy csodálatos asszony. Elmondta, 30 fogadott gyereket nevelt fel, akik között voltak sérültek is, és átlag 6 gyerek lakott nála.
* Mennyire igénylik a védencek az ilyen találkozókat? Szeretnek-e barátkozni?
- Hihetetlenül barátságosak, és nagyon várják a havonta megrendezett összejöveteleinket. Rövid időn belül megbarátkoznak, és megszeretik egymást. Természetesen mi is erre tanítjuk őket.
* Milyen terveitek vannak?
- Továbbra is minden hónap első szombatján tartjuk az összejövetelt, itt találkozunk a kollégiumban. Meg kell említenem Sztoján atyát, akinek sok hálával tartozunk, hisz kedvező áron jutottunk hozzá az elszállásoláshoz, az étkezéshez, ugyanakkor a plébánia kombiját is a rendelkezésünkre bocsátja, amikor szükségünk van rá, mert vannak mozgássérültek is közöttünk, akik a téli időszakban nem tudnának eljönni a társalgásra. Mindig valami újat viszünk bele ezekbe a találkozókba, néha kézimunkázunk, rajzolunk vagy más érdekességgel foglalatoskodunk. Mivel nagyon gyorsan múlik az idő, nemsokára kezdjük előkészíteni a nyári tábort, amelyre valószínűleg Zentán kerül sor.
Az óbecsei Gulics Rózsa, a Hit és Fény nemzeti koordinátora, hittantanár és irodavezető elmondta: az ilyen lelkigyakorlatok üzenete az, mennyire fontos a sérültek számára a találkozás, az együttlét, hogy érezzék, egy nagy családhoz tartoznak.
- Mi csoportvezetők látjuk a hálát a sérültek szemében, és minden egyes ilyen találkozás a lelki és személyes gazdagodás lehetőségét is elhozza. Óbecsén 2000-ben alakult meg a Hit és Fény közösség, eleinte kevesen voltunk, három sérülttel foglalkoztunk, ma a számuk 12, de ha mindannyian összejövünk, akkor 30-an vagyunk. Több műhelyt szeretnénk nyitni, és hetente néhány alkalommal összejönni. A munkánk során érződik, hogy a szülők is nyitottabbak lettek, de sajnos, még mindig akadnak olyan szülők, akik szégyellik a gyerekük másságát. Azt tapasztaltuk, hogy a sérülteknek megnyílt az élethorizontjuk - mondta Gulics Rózsa.
Visszakanyarodva a házigazdákhoz, Eleonórától még ezt is megtudtuk: amikor javában készülődtek erre a téli lelkigyakorlatra, nagyon izgultak, mert mindössze hárman vannak azok, akik besegítenek. A Fecske csoport tagjai közül azonban néhányan, akik nem mozgássérültek, nagyon igyekeztek mindenben helyt állni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..