home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Tej, túró, tejfel…”
Tóth Lívia
2020.03.16.
LXXV. évf. 11. szám
„Tej, túró, tejfel…”

A múlt hétvégén Zentán, a Művelődési Házban megtartották a XXII. Hagyományaink Ünnepe rendezvényt. A „Tej, túró, tejfel…” elnevezésű eseményen a délelőtti órákban a községbeli gyermekcsoportok, délután pedig a felnőttek hagyományápoló egyesületei mutatkoztak be.

Tejtermékek felhasználásával készített hagyományos ételeket hét gyermekcsoport hozott, Zentáról a Tejszínhab, a Konyhatündérek és a Levendulák, Felsőhegyről a Népdalbarátok Klubjának Unokái, a Csoki és a Nem Ma Kezdtük, Keviből pedig a Szélforgók. Az asztalokon a tejberizstől a különféle kalácsokig és süteményekig minden volt, mi szemnek és szájnak ingere. Ráadásként a fiúk és a lányok recepteket, fotókat, régi, a tejfeldolgozással kapcsolatos eszközöket is bemutattak, valamint ügyesen válaszoltak az elbírálók kérdéseire. Az utóbbival azt bizonyították, hogy a kiállított finomságokat egy kis segítséggel vagy teljesen egyedül kreálták a konyhában.


A Tejszínhab csapat egy része (a szerző felvételei)

A fiatalok után a kora délutáni órákban a felnőttek, a zentai Jelena Sočin, a Rozetta Kézműves Társaság, a Népdalbarátok Klubja és a Felsőhegyi Könyvtár, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület és a kevi Nyári-őszirózsa Kézimunkacsoport tagjai vették át a terepet, és sorakoztatták fel a túrótortákat, lepényeket, palacsintákat, valamint a hasonló ínyencségeket.

Mindkét kiállítást Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató és ft. Paskó Csaba mesterszakács véleményezte. A látottak gondos mérlegelése után a Tejszínhab csapatot, mely a tanítónőjével, Pecarski Elvirával vett részt a megmérettetésen, illetve Jelena Sočint és a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület kulináris mestereit kiáltották ki nyertesnek.


A Bíborka csoport zentai gyermekjátékokat adott elő

„A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet.” Kodály Zoltán neves zeneszerző gondolatát mottóként elfogadva csatlakoztak a XXII. Hagyományaink Ünnepe résztvevői a 2020 az erős magyar közösségek éve programsorozathoz, hiszen vallják, hogy népdalok, néptáncok és népmesék előadásával, őrzésével, továbbadásával hozzájárulhatnak a közösségünk megtartásához.

A gyermekek és a felnőttek programján egyaránt Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatási és művelődési tanácsosa mondott köszöntőt, valamint Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel. A délutáni műsoron jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Czegledi Rudolf, a város polgármestere is.


A Juhász Zenekar és Berec-Csizmadia Anna

Az ünnepi összeállítás első részében bemutatkozott a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng néptánccsoportjának Bíborka, Sercegők és Szikra csoportja, valamint az Ispiláng Néptáncegyüttes. A kiváló produkciók művészeti vezetője Baji Endre és Gnädig Kornélia. Ugyancsak ők készítették fel a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoportjait.

Nagy tapsot kaptak a közönségtől a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály-iskola mesemondói, Deák Viola, Apró Botond, Kőrösi Leila, valamint Nagy Abonyi Szabolcs mesemondó, a zentai Gyöngyvirág és a bogarasi Pipacsok citerazenekar is.

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ képviseletében lépett fel Szeles Veronika népdalénekes és az Ispiláng énekcsoport, Szarvák Anikó mesemondó pedig a Rozetta Kézműves Társaság tagja.

A táncosokat a Juhász Zenekar kísérte, közreműködött Micsik Béla citerán és tekerőlanton.


Népdalbarátok Klubja

A második rész fellépői voltak: a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, Zentáról a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület, a Kék Pántlika énekcsoport, a Pöndöly asszonykórus és Juhász Gyula szólóénekes, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara, a bogarasi Búzavirág citerazenekar és asszonykórus, valamint a Sarkantyú tamburazenekar.

Az érdeklődők figyelemmel kísérhették Paskó Csaba gyermekeknek írt szakácskönyve bemutatóját, valamint Berec-Csizmadia Anna és a Juhász Zenekar közös produkcióját. 


A Szikra csoport kalocsai táncokkal mutatkozott be

A bemutatott műsort Kiss Zsélykó néptáncpedagógus, Berec-Csizmadia Anna Junior Prima díjas népdalénekes, Hézső Zsolt citeraoktató és Toldi István mesefa véleményezte.

A Hagyományaink Ünnepének, mely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye, fő szervezője a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, főtámogatója a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap és Zenta Község Önkormányzata volt.


Paskó Csaba atya könyvbemutatója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..