home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Teherszállítás személyautóval
Lábadi Loránd
2019.12.04.
LXXIV. évf. 48. szám
Teherszállítás személyautóval

Az autó tisztasága valódi képet mutat a használójáról, nem mindegy ugyanis, hogy piszkos vagy tiszta ülésekre ül-e be valaki. Az ápolt belső mindenképp kellemes érzést kölcsönöz, melyet csak úgy lehetséges fenntartani, ha nem teszünk semmi nagyobb vagy piszkos holmit az autóba.

Ezt a gondot csak úgy lehet kiküszöbölni, ha vásárolunk egy utánfutót vagy felszerelünk egy tetőcsomagtartót. Mindkét megoldás költséges, de szinte bármit szállíthatunk, és használatuk hosszú távon kifizetődik. Mindegyik fajtából több típus található az üzletekben, így mielőtt kiválasztunk egyet, alaposan gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni. Ha valami nehezebb terhet tervezünk majd fuvarozni, mindenképp az utánfutót válasszuk, de ha könnyebb tömegű a rakomány, akkor a tetőcsomagtartó is megteszi.

Utánfutóból nagy a kínálat, és sokan választják ezt a megoldást. A használata egyszerű, de meg kell hogy feleljen a közlekedési előírásoknak is. Ha saját készítésű, akkor először is műszaki vizsgára kell vinnünk, majd következhet a bejegyzés. Az új pótkocsik esetében ez lényegesen egyszerűbb, ezért talán jobb, ha ezt választjuk. Természetesen ha valaki saját maga el tudja készíteni, akkor úgy lényegesen olcsóbb. A nagyobb gyártók közül a Trigano és a Stema képviselteti magát a piacon, de rajtuk kívül minden országban vannak kisebb cégek által forgalmazott márkák is. A kínálatban szerepelnek olyan típusok is, amelyek zártak, tehát ponyvával vannak ellátva, ami egy kicsit emel az áron, de így nem kell tartanunk a beázástól. Ha megfelel a kisebb, olcsóbb, alumíniumból készült változat, akkor már megközelítőleg 500 euróért találhatunk kedvünkre valót. Ezek a célnak tökéletesen megfelelnek, mivel a terhelhetőségük 750 kg körül mozog. Ez a kategória az úgynevezett könnyű utánfutó, mely lényegesen olcsóbb, mint a kéttengelyű vagy a nehéz, illetve a ráfutófékes változat. Ezeket nagyobb tömegű rakomány esetében használják, mint amilyen a gépkocsi vagy az állatok szállítása.

A vonóhorog segítségével tudjuk vontatni az utánfutót, de mielőtt megvásárolnánk, gondolkodjunk el azon, hogy milyen fajtát is szeretnénk. Vannak levehető és fix változatok. Az előbbiek praktikusak, és sokak szerint ezek a szabályosak, amikor ugyanis nem használjuk, leszerelhetjük, majd amikor szükséges, visszahelyezzük őket. Ezzel néhány kellemetlenségtől is megkíméljük magunkat. Gondoljunk csak a csomagtérbe való berakodásra, hogy hányszor belerúgtunk, vagy tolatáskor hányszor megüthettük volna — vagy meg is ütöttük — a mögöttünk parkoló autót. Egyes országokban szabályozva van a használatuk, mivel balesetveszélyesek, és a forgalomban akár kárt is okozhatnak a mögöttünk haladó járművekben, különösen a hűtőradiátorok vannak veszélyben. Válasszuk a levehető változatot, annak ellenére, hogy valamennyivel drágább. Hazánkban külön törvény létezik a használatára, ezért érdemes elolvasni a jogszabályt, és csak ezután vásároljunk.

A tetőcsomagtartók csoportjába tartozik a klasszikus változat és a tetőbox. Az előbbi felszereléséhez néhány alapszerszám szükséges, de a legújabb modellek már enélkül is felhelyezhetőek. A vásárlás előtt ügyeljünk az autónk tetejének maximális terhelhetőségére, mert túlsúly esetén a tetőlemez behorpadhat, ez pedig a műszaki vizsgán hibának számít, és lehet, hogy nem kapunk átmenő osztályzatot. A csomagtartó felszerelése után ellenőrizzük a csavarok feszességét, majd a szerkezet stabilitását. Az első használat során többször is győződjünk meg arról, hogy minden rendben van-e, mivel a helytelenül felszerelt szerkezet balesetveszélyes. A tetőcsomagtartó teherbírása általában 50—100 kg. A rakományt egyenletesen osszuk szét a teljes felületen, majd rögzítsük. Ha esőben szállítunk, külön ennek a célnak megfelelő ponyvával takarjuk le, melyet a csomagtartóhoz erősítünk.

A másik változat a tetőbox, melynek szintén több típusa ismert. Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy hol található megbízható minőségű termék, mely könnyű és merev. A tetőboxok kivétel nélkül műanyagból készülnek, ABS-polisztirolból vagy üvegszálas anyagból, és szinte mindegyik ék alakú, ami az üzemanyag-fogyasztás szempontjából lényeges. A legismertebb márkanevek közül csak néhány: CAM, Thule, Kamei. E gyártók termékei nem olcsók ugyan, de cserében teljes biztonságot nyújtanak. A Thule drágább modelljeiben külső-belső acélmerevítés található, gyorsan felszerelhetőek, és az akár 200 km/h-s sebességet is elbírják. A térfogatuk 330-tól 460 literig terjed. A Kamei tetőbox űrtartalma 260 és 460 liter között mozog, a cég termékei pedig kiváló minőségűek, amit az eladási számok is mutatnak. A tetőboxokat az autótípusok szerint gyártják. Fontos, hogy ne terheljük túl őket, mert ettől megváltozik a jármű stabilitása, azaz balesetveszélyessé válik, különösen az erősebb széllökések idején.

Akár utánfutó, tetőcsomagtartó vagy tetőbox mellett döntünk, nagyon ügyeljünk a terhelhetőségre és a megfelelő rögzítésre. Ne veszélyeztessük mások testi épségét, és szigorúan tartsuk be a vonatkozó előírásokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..