home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Távol a város zajától
(T. T.)
2010.08.11.
LXV. évf. 32. szám
Távol a város zajától

A Túrú-tanya udvaraA falusi turizmus jelentőségét egyre többen ismerik fel, s vélik úgy, hogy ebbe az ágazatba is érdemes befektetni. A nagy hajszában telő hétköznapok után ki ne vágyna arra, hogy csendes, nyugodt környezetben, a természet lágy ölén, hűvöst adó akácfák árnyékában töltse el...

A Túrú-tanya udvara

A falusi turizmus jelentőségét egyre többen ismerik fel, s vélik úgy, hogy ebbe az ágazatba is érdemes befektetni. A nagy hajszában telő hétköznapok után ki ne vágyna arra, hogy csendes, nyugodt környezetben, a természet lágy ölén, hűvöst adó akácfák árnyékában töltse el a hétvégét? A folyamatosan épülő-szépülő horgosi Túrú-tanya hamarosan kitárja kapuit, és várja a pihenni meg a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat. A Túrú Károly és lánya, Anita tulajdonában lévő tanya megjelenési formája Tóth Vilmos és Valkai Zoltán építészmérnök tervezőmunkáját dicséri, a házigazda pedig szép lassan, a pályázatokon nyert pénzek csordogálásának ütemében csinosítgatja. A több mint háromhektáros területen elterülő tanya egy alföldi és egy észak-magyarországi építészeti stílusnak a jegyeit viseli magán. Helyet kap itt egy óriási jurta is, mely alatt díszes faragású asztalok és székek várják a vendégeket. Kicsit odébb parasztkocsik, régi szerszámok, munkaeszközök láthatóak, meg egy kemence, hogy mindig frissen sült kenyér kerülhessen a vendég asztalára. Az udvart pedig, melyen labdarúgópálya, sőt a tervek szerint röplabdapálya meg játszótér is lesz, 1500 akácfa veszi körül, ideális környezetet teremtve a sátorozóknak. A mesterséges tavacskában horgászni is lehet, a hamarosan felépülő istállókban pedig a sétakocsikázni vágyók kedvéért lovakat tartanak majd, azonkívül szürkemarha-állomány telepítésén is gondolkodik a házigazdánk. Mivel azonban kifogyhatatlan az ötletekben, egy úgynevezett vajdasági asztal létrehozását is tervezi gasztronómiai bemutatók céljából. Szeretnék agroturisztikai központtá tenni ezt a tanyát, ahol az arra kíváncsiak megismerkedhetnének a környék népeinek ételeivel, szokás- és hagyományvilágával. Elmaradhatatlan tartozéka a tanyának természetesen a borospince, melynek hordói jófajta nedűvel kecsegtetik a finom falatok után megszomjazót.
- Jó lenne, ha a régi szállásokat minél többen felújítanák, mert a falusi turizmusnak van jövője. Sokfelé megfordultam már, és a nagyvilágban látott ötletek alapján próbáltam meg én is kialakítani a tanyámat. Higgyék el, nem minden a pénzen múlik, szorgalommal is nagyon sok mindent el lehet érni - mondja Túrú Károly, aki a szálláshely avatóját a jövő év végére tervezi.

A Kucora-tanya - Szabó Attila felvételei

A szintén horgosi Kucora-tanya a Bartók Béla Közművelődési Egyesület tulajdona. A természet lágy ölén, a falu zajától távol megbúvó udvarház általában népzenei és népitánc-, valamint a horgosi általános iskola által szervezett táboroknak ad otthont, de a cserkészek is előszeretettel látogatják, néhány éve pedig Tanaka mozgásszínháza is itt lelt ideális otthonra. A régi épületeket, a présházat és a hozzá tartozó kísérőépületeket szobákká alakították, így húsz személy számára van férőhely. Található itt egy fújtatóval, üllővel ellátott régi kovácsműhely és egy asztalosműhely is, ahol a gondnok ottjártunkkor csontból készített különféle remekműveket. Takács József, a Bartók Béla Közművelődési Egyesület elnöke elmondta, a tanya megvásárlására az ösztönözte őket, hogy az egyesület aktivistái egy eredeti, magyar hagyományokhoz hű környezetben ápolják szokásaikat: a néptáncot, a népzenét és a kézműves-foglalkozásokat.
- Megannyi ötletünk van a tanya további korszerűsítésére. Szeretnénk a meglévő szobák számát bővíteni, hogy 40-50 személy számára legyen szálláshely, hogy a táborozók közül se kelljen sátorban aludnia annak, aki nem akar. A konyha és az egész épület már fel van szerelve, de maradt még sok olyan munka, amelyet közös erővel kell elvégeznünk. A tanya egyelőre tavasztól őszig tart nyitva, de már tervezzük a téli hónapok alatti nyitva tartást is - mondta Takács.
Kiváló ötletekből, elképzelésekből nincs hiány. A megvalósításhoz azonban pénzre van szükség, s ha az összegyűlik, akkor fellendülhet a falusi turizmus, mely könnyedén az elkövetkező időszak egyik legjövedelmezőbb üzletága lehet.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..