home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Táncháztalálkozó és sokadalom járványhelyzetben
Tóth Tibor, Kónya-Kovács Otíla
2020.10.06.
LXXV. évf. 40. szám
Táncháztalálkozó és sokadalom járványhelyzetben

A Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében negyedik alkalommal tartották meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényt. A hétvégi esemény — mint annyi minden más is ebben az időszakban — eltért a megszokottól. Az érvényben levő járványügyi előírások miatt ugyanis nem Zenta főtere, hanem öt település, Hajdújárás, Magyarszentmihály, Óbecse, Topolya és Zenta adott otthont a színes kavalkádnak.

Az ötletgazdák népzenével, néptánccal, népmesével, népi játékokkal várták a közönséget. Az érdeklődőknek, ahogyan az mostanában szokás, előzetesen jelezniük kellett a részvételi szándékukat, és az arcmaszkot sem hagyhatták otthon. A tartalmas programot a szervezők a Pannon RTV segítségével igyekeznek minél szélesebb körben népszerűsíteni. Például a hajdújárási műsort online is lehetett követni, és a zentait is élőben közvetítették. Szerkesztőségünk munkatársai két településen jártak.


A Bodros tamburazenekar

Pénteken a sort Hajdújárás nyitotta, a Lifka Sándor Művelődési Egyesület otthonában szép számú néző előtt tartották meg az eseményt. Juhász Gyula fő szervező kiemelte, a folytonosságot nem szerették volna megszakítani, ezért inkább a rendhagyó forma mellett döntöttek.

— A Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom a hagyományos magyar népi kultúrát, népművészetet mutatja be testközelből. Célja, hogy több emberben keltse fel a vágyat e tevékenységek művelésére, illetve találja meg az ezen az anyanyelven kommunikáló közösségeket — mondta Juhász Gyula.


Topolyai életkép

Elsőként a ludasi Engi Dorina lépett közönség elé, egy ludasi népmesét adott elő. A szamárka történetének megismerése után a horgosi Kamarás együttes (az egykori Tücsök zenekar) következett, mely mezőkölpényi és kalotaszegi muzsikát játszott, Szakács Tamás néptáncos közreműködésével. A hajdújárási Sövény Zolna A kanász és a farkas című mesével ejtette ámulatba a jelenlevőket, majd a szabadkai Duhaj zenekar bonchidai és bodrogközi muzsikával állt színpadra. Szakács Tamás és a temerini Lukács Sára jobbágytelki táncokkal mutatkozott be, őket a ludasi Saffer Petra a Marad a házban a régi rend című mesével követte, majd a temerini Merkovity Anna és zenekara kalotaszegi népzenét adott elő Fodor Sándor Neti prímás játéka alapján. A ludasi Engi Daniella révén a negyedik mesemondó is a deszkákra állt a hajdújárási kultúrotthonban a Miért nincs a cigánynak se kecskéje, se birkája? című mesével, majd Brezovszki Roland és Brezovszki Tamara dél-alföldi táncokkal aratott nagy sikert. A Juhász zenekar horgosi és mezőföldi muzsikával állt elő, záróprogramként pedig újra Szakács Tamás és Lukács Sára következett, nyírségi táncokat bemutatva.

Óbecsei hangulat

Kettős ünnep volt Szentmihályon

Félig viccesen, félig komolyan mondták a szentmihályi szervezők, hogy a koronavírus-járványban valami jó is van, hiszen a helyzethez alkalmazkodva a IV. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom egy részének ők adhattak otthont. A faluban ez a hétvége egyébként is különleges volt, mert a templombúcsút is ekkor tartották meg.

A József Attila MME nagytermében a házigazdák nevében László Norbert, a helyi közösség képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvényt Kovács Elvira parlamenti képviselő nyitotta meg. 


A szentmihályi gyerekek

A helybeli fellépők között ott voltak a legfiatalabbak, az óvodások és az általános iskolások, ők Flaman István vezetésével és a nevelőnőik segítségével gyermekjátékokat mutattak be. A Szabó citerásduót egy testvérpár, Emil és Ádám alkotta, ők már két éve szorgalmasan gyakorolnak. Bemutatkozott a vegyes kórus is, melynek tizenöt tagja van, de teljes létszámban ritkán láthatjuk, hiszen az énekesek más elfoglaltságuk miatt nem tudják összeegyeztetni a fellépéseket. A szentmihályi Flaman István és a Zentán élő Hézső Zsolt alkotta citerakettőst több évtizedes barátság köti össze. Hagyományaink, a közösség tisztelete és éltetése, a citeramuzsika szeretete vezérli kettejük munkáját.


Merkovity Anna és zenekara

Nagykikindáról, az Egység MME-ből nagypalatkai táncokkal érkezett Gyuranik Adorján és párja, Kancsár Anasztázia, akik a Róna néptáncegyüttes tagjai. A kishegyesi Patyerek Csaba és neje, Patyerek Fodor Nóra elsőként felcsíki, csíkszentdomonkosi táncot roptak, majd a dél-bánáti Csörömpölő Zenekar muzsikájára is táncoltak.

Az est keretében két Mesefa díjas népmesemondó, Rontó Márta és Kónya-Kovács Otília is színpadra állt. A péterrévei Pengetős tamburazenekar két csokrot hozott Szentmihályra. Péterrévén nagy hagyománya van a tamburamuzsikának, jelenleg is mintegy húsz gyerek és fiatal játszik a Dr. Kiss Imre Művelődési Körben.


A Duhaj zenekar

Summa summarum: ez az est a fellépőknek és a nézőközönségnek is igazi ajándék volt.

Az óbecsei program a nyitónapot gazdagította, majd másnap Topolya és Zenta tette teljessé a rendezvényhelyszínek sorát. A hangulat mind az öt településen kiváló volt, a találkozás örömét a nézők és a fellépők egyaránt igazi ajándékként élték meg. 


 


A Patyerek házaspár


A Turbolya leánykar


A Kamarás együttes és Szakács Tamás


Péterrévei tamburások

Tóth Tibor, Kónya-Kovács Otília, Rúzsa Mária és a Pannon RTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..