home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Találkozás és közösségi élmény
Tóth Lívia
2024.06.05.
LXXIX. évf. 23. szám
Találkozás és közösségi élmény

A vajdasági magyarság legtömegesebb néptánc- és népzenei fesztiválját, a LX. Gyöngyösbokrétát és a XLVII. Durindót az idén 2024. június 8-án és 9-én szervezik meg Adán. A plakát és az idei arculat megálmodója és kivitelezője Mészáros Júlia.

Program és kísérőrendezvények

Június 6-án, csütörtökön, 16 órakor az Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának székházában alkalmi kézimunka-kiállítás nyílik, 18 órától Moholon, a Csobolyó Művelődési Egyesület székházában A Szakkör program évadzáró kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

Június 7-én, pénteken, 16 órakor az Adai Tájházban az Aranykapu Művelődési Egyesület alkalmi tárlatain adai napsugaras oromzatokat és falvédőket mutatnak be, 18 órakor az adai Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület régiségkiállítása, a Szentháromság Gyermekkórus interaktív kiállítása, a Vadvirág Hagyományápoló Kör kézimunka-kiállítása, valamint az Emlékképek a gombosi 1936-os, első és az 1979-es adai Gyöngyösbokrétáról című összeállítás számít a látogatók figyelmére.

19 órától a közönséget az adai színházteremben Itthon, a Tisza mentén címmel a Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Cécó táncegyüttes és a Czéczó Banda közös ünnepi műsora várja, melyet táncház követ a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházában.

Június 8-án, szombaton a hagyomány, közösségi élmény, nemzeti összetartozás hívószavakkal elkezdődik a LX. Gyöngyösbokréta, melyen 33 csoport mutatkozik be.  

12 órakor a Szentháromság római katolikus templomban ünnepi áhítat keretében megáldják a fesztivál résztvevőit és lobogóját, majd megkezdődik a fellépők népviseletes felvonulása és menettánca a Szentháromság-templomtól a Sava Kovačević utcában lévő szabadtéri színpadig. A fesztivál ünnepélyes megnyitója és a köszöntőbeszédek után színre lépnek a nap főszereplői, a néptánccsoportok.

Délután fél 4-től Helyet, helyet nekünk is…! címmel az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör és az Aranykapu Művelődési Egyesület, a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület, a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület utánpótláscsoportjai, a debreceni Főnix gyermek- és ifjúsági táncegyüttes, a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület és a komlói Pöndöly Egyesület táncegyütteseinek közös ünnepi műsora van soron a nemzeti összetartozás jegyében. A szünetben bemutatkoznak a község utánpótlás-csoportjai is.

Este fél 8-kor a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes veszi birtokba a szabadtéri színpadot, ünnepi műsora címe Verbunkok, pásztortáncok és legényesek a Kárpát-medencéből. A nap végén a kifulladásig tartó táncháznak a Cseh Károly Általános Iskola központi épületének udvara ad otthont.

Szombaton és vasárnap napközben az adai korzón kézműves-kirakodóvásár lesz, valamint 12 és 19 óra között a Fabatka Porta népi játszótér hívja a legkisebbeket népi játékos foglalkozásokra és más programokra a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata szervezésében.

Június 9-én, vasárnap a hívószavak: találkozás, áhítat, értékközösség. Az ünnepi szentmise, a résztvevők és a fesztivál lobogójának megáldása 11 órakor kezdődik a Szentháromság római katolikus templomban, majd a Durindó ünnepélyes megnyitója és a köszöntőbeszédek következnek. Fellép a Szentháromság Gyermekkórus. A XLVII. Durindó műsora két helyszínen zajlik, mintegy 60-60 műsorszámmal. A színházteremben a hangszeres szólisták, énekcsoportok hangszeres kísérettel és hangszeres csoportok, a templomban az énekes szólisták és énekcsoportok mutatkoznak be. A nemzeti összetartozás jegyében Ada erdélyi testvértelepülése, Gyergyóalfalu Sövér Elek Szakközépiskolája két növendéke, Gál Abigél és Baricz Dorottya, Gyergyó-vidék énekes hagyománykincséből felfűzött ajándékát nyújtja át.

19 órakor az adai színházteremben zárul a kétnapos kavalkád a fesztivál lobogójának ünnepélyes átadásával a jövő évi rendezvény házigazdájának. A fesztiválra megjelenik Resócki Rolland Mutasd meg az utrinai utcát! című könyve. A törökfalui népdalokat tartalmazó gyűjtés a VMMI, a Vadvirág Hagyományápoló Kör és a VMMSZ közös kiadása.

Eső esetén a szombati programoknak az adai színházterem ad otthont.

Június 8-án, szombaton, 12 és 15.30 között a Pannon Televízió, 13.15 és 15 óra között pedig az Újvidéki Televízió 2-es csatornája közvetíti élőben az eseményeket. Június 9-én, szombaton, 13 és 14 óra között különműsor lesz a XLVII. Durindóról az Újvidéki Rádió hullámhosszán.

 

Hatalmas összefogással

Az embernek a szíve hálával teli, hiszen olyan mértékű összefogás tapintható ki az idei fesztivál mögött, amely példaértékű lehet a következő házigazdáknak. A rendezvény szervezésében, lebonyolításában részt vesznek az Ada községbeli művelődési egyesületek, a Szentháromság római katolikus plébániatemplom, a Cseh Károly Általános Iskola, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Szentháromság Gyermekkórus, melyekhez olyan intézmények csatlakoztak, mint a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata vagy a Vajdasági Magyar Folklórközpont — hangsúlyozta az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Sutus Áron. A VMMSZ elnöke kiemelte, vannak új, illetve visszatérő fellépők is, mint például a Gyöngyösbokréta esetében Szaján és Csóka.

— Ürményházáról viszont egy fiatal, főleg anyukákból álló együttes verbuválódott össze, melyet Hanák Rigó Ildikó oktat, és először vesznek majd részt a Durindón. De például a Zentai Magyar Kamaraszínház és barátai is bemutatkoznak Mezei Kinga vezetésével, szintén első alkalommal. Megemlíteném még, hogy Csonka Katalin, Klári néni, a moholi Vlasityné Zélity Klára utolsó élő tanítványa, egy tőle választott dallal mutatkozik be a szentmise után az ünnepi megnyitó keretében. Fontos elmondani a Gyöngyösbokréta kapcsán, hogy hosszú idő után visszatér annak lehetősége, hogy egy-másfél órában a fesztiválon részt vevők találkozzanak a zsűrivel, és rövid szakvéleményt kapjanak. Nagyon dolgozunk azon, hogy a helyszíni közvetítések mellett a YouTube-on élőben lehessen követni a teljes programot, hogy azoknak is kedvezzünk, akik nem tudnak eljutni a fesztiválra, vagy nem tudnak hazajönni, illetve a nemzeti összetartozás jegyében a tengerentúlról követnének bennünket.

Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke megemlítette, csaknem 170 önkéntes dolgozik azon, hogy minden zökkenőmentes legyen. Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója ismertette, az eseményre felfigyelt a Kossuth rádió Országjáró című műsora is.

— Egyedülállónak számít, hogy ez a nagy múltú mozgalom hosszú évtizedek elteltével, az utóbbi időszakban tapasztalt elvándorlás és népességcsökkenés után is megmaradt. Az Országjáró műsor stábja június 8-án, szombaton élőben jelentkezik be Adáról. Több személyt megszólaltatnak, akik beszélnek majd a Gyöngyösbokréta és a Durindó hagyományáról, illetve a települést is bemutatják. Azt még talán elmondanám, hogy a Csoóri Sándor Alapnak is sokat köszönhetünk, hiszen azzal, hogy támogatja a vajdasági magyar néptáncegyütteseket, népi zenekarokat, minőségi előrelépés és fejlődés tapasztalható.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt országos rendezvénye az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsa szervezésében, számos partner és támogató — egyebek között Magyarország Kormánya Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, a tartományi titkárságok, Ada Község Önkormányzata, Szerbia Művelődési Minisztériuma, a MOL Új Európa Alapítvány, a helyi T1 magánvállalkozás — közreműködésével valósul meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..