home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Találkozás az első magyar űrhajóssal
Tóth Lívia
2021.06.13.
LXXVI. évf. 23. szám
Találkozás az első magyar űrhajóssal

A zentai Fantastico wellness központban mutatták be Tőrös István: A csillagok útján – Farkas Bertalan az első magyar űrhajós című könyvét. Az eseményen, amelyet a Nemzetközi Soroptimist Club és a magyarkanizsai Panda Rádió szervezett, Farkas Bertalan is részt vett.

Az első magyar űrhajós az akkor 31 éves Farkas Bertalan vadászpilóta, dandártábornok volt, aki 1980 májusában, az Interkozmosz program keretében a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén jutott fel az űrbe, ahol a feladatait és a rá bízott kísérleteket sikeresen végezte el. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. 

Az űrrepülése után Farkas Bertalan a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetésekben részesült. Az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja. Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és mind a mai napig aktívan részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében.

Nevét a 240757 Farkasberci kisbolygó is őrzi, melyet Sárneczky Krisztián fedezett fel 2005. május 26-án. Ez a dátum azért lett nevezetes, mert 1980-ban ezen a napon repült Farkas Bertalan a világűrbe.

A csillagok útján című könyvet Tőrös István írta az eddigi életútjáról. A zentai esten a vendéggel Kiss Zenóbia, a szerbiai Soroptimist Klub elnöke beszélgetett, a kötetből Csernik Árpád, a szabadkai Népszínház színművésze olvasott fel.

A Soroptomist Club közvetítésével Farkas Bertalan adományozó levelet adott át dr. Csáki Beátának, a zentai Közkorház igazgatónőjének, amelynek köszönhetően egy mobil inkubátorral bővül az intézmény szülészete.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..