home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szülők kontra tanárok
Szerda Zsófi
2016.10.16.
LXXI. évf. 41. szám
Szülők kontra tanárok

Szülői értekezlet, ahol a szülők gyerekek vagy a gyerekek a szülők? Ki a tanár és ki a szülő? Stefanovics Angéla mint osztályfőnök és néhány beépített ember, valamint mi, szülők és nem szülők, gyerekek, tanárok és nézők. Egy osztályterem, sok nevetés, néha kínunkban, mert sok kellemetlen dologgal szembesítenek bennünket. Egy aranyos projektum, melyet a szegedi MASZK Egyesület szervezésében láthattunk Szegeden.

Stefanovics Angéla sokunknak ismerős lehet. Színésznő, filmrendező, forgatókönyvíró, Pintér Béla mondhatni állandó színésznője, és akik kevesebbet járnak színházba, azok a Köszönjük, Emese reklámokból emlékezhetnek rá. A Szülői értekezlet című előadás alapszituációja nagyon egyszerű. Új tanerő veszi át a 3. b osztály vezetését, aki egészen új, alternatív pedagógiai elvek alapján szeretné alakítani az osztályt, a tantervet, de mindenekelőtt az anyák napi műsort. A korábbi tanárnő a klasszikus formát követte, igazi vaskalapos tanár néni volt, ő ezzel szeretne szembemenni, és a demokrácia alapjaira építeni a diákok mindennapjait. Persze ezzel a szülők nagy része nem egészen ért egyet. Szépen lassan bontakoznak ki a beépített szülők, mi, többiek csendben figyelünk, senki nem mer szólni. Az osztályfőnök javaslatára az anyák napja szülők napjává változik, hogy a nők ne legyenek diszkriminálva. De az a terv, hogy a gyerekek a szülőkről írt fogalmazásaikat olvassák fel az ünnepségen, már nem mindenkinek tetszik, hiszen a gyerekek őszinték (ez a felolvasott fogalmazásokból is kiderül), leírnak mindent, amit otthon látnak, s ezek nem mindenkinek esnek jól, még név nélkül sem (hiszen azért mindenki magára ismer). Úgy döntenek, inkább maradjon minden a régiben, legyenek kedveskedő dalocskák és versek az ünnepségen. A tanárnő egy pillanatban el is hagyja az osztálytermet, a szülőkre bízva a műsor megszervezését, mely teljes káoszba fullad. Elkezdődik egymás sértegetése, egymás gyerekeinek kritizálása. A dolgok kezdenek elfajulni, a szülők elkezdenek gyerekekként viselkedni, egyikük ellopja egy anyuka táskáját, és kiborítja a tartalmát, verekedés tör ki, melyet a tanárnő egy picit drasztikusan csak egy pisztollyal tud megfékezni. A kedves, aranyos, tenni és újítani akaró tanárnő vérmes, agresszív és üvöltő dervissé válik. Dolgozatot írat a szülőkkel, kihívja őket a táblához, hogy ismételjék el azt, amit a szülői értekezlet elején mondott, majd, mintha mi sem történt volna, előadják a szülők napi műsor. A szülők már gyerekekként szavalnak, énekelnek, és körtáncot járnak. Remek karakterrajzokat láthattunk. Megjelent a felesége által irányított, gyenge jellemű férfi, aki mindent jegyzetel, hogy otthon beszámolhasson, miről volt szó; a neves politikus, akiről kiderül, nem is tudja, melyik fiának a szülői értekezletén vesz részt; az anyuka, aki egy picit dundi gyermekét a legtökéletesebbnek látja, és virágjelmezben képzeli el a műsorban; a másik anyuka, aki manökent nevelne a gyermekéből, ezzel valósítva meg saját be nem teljesített álmait; valamint a „verekedős, lányoktól bugyijukat kérő” gyermek apukája, aki a saját névkártyájára egy férfinemiszervet rajzol. A szülői értekezlet és a szülők napja az osztályfőnök mondatával végződik, mely szerint gyermekeink mindent köszönnek, és mindent vissza is fognak adni.

Egy nagyon izgalmas színházi kísérletnek, előadásnak, szülői értekezletnek voltunk tanúi ezen az esten. Volt min elgondolkodni, és jó volt látni a már ismerős modelleket egy picit kifigurázva, és az arcunkba tolva. Az új, demokratikus rendszer megbomlani látszik, marad minden a régiben. Elégedett szülők és egy némileg csalódott tanár marad az osztályteremben.

A beépített szülőket Dióssi Gábor, Nényei Pál, Szabó Borbála, Urbanovics Krisztina és Végh Zsolt alakítják. A FÜGE Produkció szülői értekezletét Szabó Borbála szövegéből Végh Zsolt rendezte meg.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..