home 2024. szeptember 18., Diána napja
Online előfizetés
Szöszös ökörfarkkóró
Juhász Elizabetta
2024.09.15.
LXXIX. évf. 37. szám
Szöszös ökörfarkkóró

Az aranyvessző után a szöszös ökörfarkkóró a legkitartóbb ebben a rekkenő hőségben, a csapadékmentes időjárás ellenére is virágzik, rendelkezésünkre áll gyógyhatásával.

Már nagyon korán megjelenik a magyar írásbeliségben, először a Besztercei szójegyzékben (1395 körül) olvasható az eker fark, majd számos más forrásban is szerepel. A régi, találó, magyar, belső fejlődésű névnek idegen nyelvekben nincs is megfelelője. Az ökörfark hasonneve a borjúfarkfű, borjúfarkkóró. A molyhos ökörfarkkóró egyik társneve, a királygyertya azon alapul, hogy száraz növény. A görögöknél phlomosz, azaz lángoló volt a neve. Az ókorban ugyanis szárát szurokba mártva fáklyának használták, a leveléből gyertyakanócot, olajmécseshez kanócot készítettek. A magyar királygyertya elnevezés németből való fordítás: könnyen ég. A növénynek régi története van a gyógyításban is. Növénytani családneve, a Scrophulariaceae a scrofula szóból képzett, mely a tuberkulózis egyik formájával azonosított krónikus nyirokcsomó-duzzanat régi kifejezése.
A virágok hosszú tengelyen ülnek. A Szigetközben távolságukból a jövő évi időjárásra következtettek, mégpedig arra, hogy egyenletes vagy változékony lesz-e. A virágok közötti hosszabb köz nagy hideget jósolt.

Rácz János Növénynevek enciklopédiája című kiadványa szerint virágjának pollenje és nektárja vonzza a méheket. Egyik régi orvosbotanikai könyvünk patkányűzésre ajánlotta: „Nem kell éhez semmi Patika, sem valamely keverék: hanem tsupán az ökörfark kórót kell ott lerakni gyökerestől, a’ honnan elakarjuk űzni a’ Patkányokat. Ezen növény olly irtóztató a Patkányok előtt, hogy onnan tüstént messze takarodnak, és fényes nappal is elbujdosnak.”

Bingeni Szent Hildegárd (XII. század): „Az ökörfarkkóró meleg és száraz, és valamennyire hideg is. Akinek erőtlen és szomorú a szíve, az főzze meg az ökörfarkkórót hússal vagy hallal, vagy csibével más füvek nélkül, egye ezt gyakran, és ez erősíti a szívét és boldoggá teszi. Akinek a hangja vagy torka rekedt, aki fájdalmat érez a mellében, az főzzön ökörfarkkórót és ugyanannyi édesköményt jó borban, szűrje át ezt egy kendőn és igya gyakran. Ez visszaadja a hangját és meggyógyítja a mellét.”

Dr. Kmeth Sándor az ökörfarkkóró gyógyhatásairól: „Európa minden részén őshonos, az északi területeket kivéve. Keleten a Kaukázus vonaláig terjedt el. Amerikába a betelepülők vitték magukkal. Vadon nő, mezőkön, patakpartokon, útszélen, de termeszthető is. Nagyon fényigényes, a talaj szempontjából viszont nem olyan válogatós.”

Gyűjtése, felhasználása: A kétnyári növény gyökereit az első nyár végén, ősz elején érdemes gyűjteni, lehetőleg újholdkor, virágokat viszont csak a második éves növények hoznak, melyek gyűjtését nyár dereka után kezdhetjük, lehetőleg Rák- vagy Oroszlán-telihold idején a késő délelőtti órákban. A virágszirmokat a gyors száradás és a maximális szárazság elérése érdekében mielőbb, akár már a délutáni tűző napon meg is száríthatjuk, és nedvességtől lezártan tároljuk. A növényből készült forrázatot a finom szőrök eltávolítása érdekében, hogy azok ne ingereljék a nyálkahártyát, tanácsos átszűrni. A növény leveleit is felhasználhatjuk, de a magjait ne, vagy csak igen kis dózisban, mert nagy fokú hatékonyságuk, töménységük miatt „mérgező” hatásúak. A mitológia szerint Szaturnusz növénye, levelével a kezet bedörzsölve távol tarthatjuk az ártást, rontást, mondhatni, asztrális fertőtlenítő. Varázslásra, démonűzésre is használható. Odüsszeusz állítólag ennek a növénynek köszönhette, hogy nem fogott rajta Kirké varázsitala.

Lélektani hatás: Megnyugtatja az ideges, túlhevültségig fajuló lelkiállapotokat, segít a megrekedt harag eloszlatásában. A lélek sérüléseinek gyógyítója. Visszafogja a „kipörgést”, a túlzott kifelé fordulást, és felszámolja az ezzel együtt járó szennyeződéseket, fertőzéseket.
Részletes ismertetés: A nép körében légzőszervi problémák kezelésére alkalmas gyógynövényként ismert. A belőle készült forrázat segít eltávolítani a tüdőből és a légcsőből a felszakadni nem képes lerakódásokat, hurutokat, melyek folyamatosan köhögésre ingerelnek, emellett a légutak kiszáradt nyálkahártyáját képes nyálkával bevonni, ami megszünteti a száraz köhögés ingerét, valamint csökkenti a légutakban az említett állapotok miatt kialakuló gyulladásokat, tehát az univerzális köhögéscsillapító hatáson túl általános légúti regenerálószer is.

A szilikózisban szenvedők, a bányászok és az egyéb tüdőbéli lerakódásoktól szabadulni nem tudók gyógyszere. Megszünteti a mellkas, illetve a tüdő területén kialakult hőpangást, ezért tüdőgyulladás kezelésekor főzetének használata elengedhetetlen. A száraz és a nedves asztma tüneteire egyaránt jótékony hatású. A tüdő nyirokútjaiban beindítja az átmenetileg szünetelő keringést, ezáltal tisztítja a tüdő belső szövetállományát is, fiatalít. Régebben a tüdőgümőkór gyógyítására használták. A tüdővérzés csillapítására is alkalmas, édesgyökérrel együtt. Használata tüdődaganat kezelésében elengedhetetlen. Arcüreg-, homloküreg-gyulladás esetén, illetve az itt vagy a torokban lerakódó pangó hurut eltávolítására forrázatának fogyasztása, illetve az ezzel való inhalálás kiváló hatású. Füstjének belélegzése, a növény szárított levelének, virágjának pipában vagy cigarettaként történő elszívása célzott hatású a tüdőre nézve, hatékonyabban oldja a dohányzásból adódó kátrányos lerakódásokat. Dohány közé is keverhető tüdőfűvel együtt, a mellékhatásokat enyhítendő. A víz energiapályáit tisztítja, rehabilitálja. A pangó nyálkákat mozgásra, ürülésre bírja, a bennük tenyésző tisztátalanságokat pedig segít átalakítani. Ezért alkalmas húgyúti tisztátalanságok, hólyaghurut, hólyaggyulladás, vesegyulladás és vesehurut kezelésére.

Meghűléses, lázas felfázás kezelésére hevítő gyógynövényekkel együtt alkalmazva javasolt. A nyirokrendszer átmosására, fertőtlenítésére szegfűszeggel együtt kiváló. Gyulladáscsökkentő hatása májgyulladás, sárgaság kezelésére is alkalmassá teszi, amihez aloét, ezerjófüvet, fehérmályvagyökeret adhatunk a hatás fokozása érdekében. A lép és a hasnyálmirigy mint nyálkaszervek kipucolására, méregtelenítésére, gyulladásának megszüntetésére is igen javalt a nyálkaoldó, mozgató, kipréselő hatása miatt.

Az idegrendszert általánosan nyugtatja, tompítja a frusztráltságot, segíti az idegműködést. Az idegi eredetű gyulladásokat nemcsak forrázatának, áztatmányának fogyasztása, hanem az ezzel történő helyi borogatás is jelentősen enyhíti.

Sebgyógyító, összehúzó hatása aranyeres bántalmak kezelésére is alkalmassá teszi bedörzsölő-, borogatószerként vagy ülőfürdőként. A belső nemi szervek nedvtartalmának helyreállításában segít. A férfierőt növelő, megtartó hatása alkatából következik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..