home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szomszédolás — Dolova
Martinek Imre
2020.04.07.
LXXV. évf. 14. szám
Szomszédolás — Dolova

Bánátország gazdag és kacskaringós történelmében a Delibláti-homokpuszta délnyugati nyúlványaira „felfekvő” Dolovónak (Dolova), a főként románok és szerbek lakta dél-bánsági településnek is jelentős szerepe van.

Újabb kori történelmében a borászok és a bejglisodrók fellegvárának is tekinthető e hely, melynek (leg)első írásos említése 1660-ból datálódik. A dél-bánsági régió centrumából, vagyis Pancsováról indulva, majd a Stari Tamiš mezőgazdasági-ipari kombinátnál balra kanyarodva jutunk be e homokvidéki településre. Menetirányban előbb a Temes mellékágának számító Nadel folyócskát, majd a két, valóban hatalmasra nőtt, matuzsálemi korú magas kőrist elhagyva. A lakosok számát nehéz lenne meghatározni, mivel ezt a települést sem kímélte az utóbbi évtizedekben dívó kiköltöz(köd)ési láz. Nyugatra. Az úgynevezett magyar világ sűrejében a századforduló túlbuzgó hivatalnokai a falu nevét Király-Tava néven is próbálták rögzíteni a köztudatban. Vajmi kevés sikerrel.

S lőn 2020 tavasza. A barangolós cikk esetleges megjelenését tekintve egy olyan időszak, amikor a kültéri mozgás is egyre redukálódott. Mindnyájunk érdekében. Viszont reménykedve, hogy egyszer véget ér a… Mert ehhez aligha fér bármi kétség.

A folytatás hogyanja és mikéntje viszont a mi kezünkben van. Lassítsunk hát, és ne csak nézzünk, de lássunk is! A járvány utáni időszakban is. Látogatást téve (tő)szomszédainknál. Egy-két pohár jófajta borra, finom bejglire, baráti szóra.


A szerző felvételei


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..