home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szól a rádió, a muzslyai Zeppelin Rádió!
k-ko
2005.01.12.
LX. évf. 2. szám
Szól a rádió, a muzslyai Zeppelin Rádió!

A lelkes csapatA Zeppelin caffé 1987-ben nyílt meg, Sziveri István, a tulajdonos már eleve rockkocsmának képzelte el, és valójában már 17 éve minőségi rockzenével próbál a fiatalok zenei kultúrájára hatni. Elmondása szerint talán nyolc-tíz éve merült fel egy rádió létrehozásának az ötlete,...

A lelkes csapat

A Zeppelin caffé 1987-ben nyílt meg, Sziveri István, a tulajdonos már eleve rockkocsmának képzelte el, és valójában már 17 éve minőségi rockzenével próbál a fiatalok zenei kultúrájára hatni. Elmondása szerint talán nyolc-tíz éve merült fel egy rádió létrehozásának az ötlete, illetve akkor, amikor Horváth Gábor beindította Zentán az első kábel tv-t. Ekkor kezdett el érlelődni az ötlet, talán ebben az időszakban lehetett a legjobban érezni az információ hiányát, és a Zeppelin tulajdonosa szerint Muzslya is megérdemli a gyors hírközlést. Amikor a 90-es évek elején Antalfalván megnyílt egy magánrádió, oda is elment, hogy megnézze, hogyan is lehet működtetni.
- Valójában véletlenül jöttek össze a dolgok - mondja Sziveri István. - Paul de Haan, az amszterdami RADIO NOORD HOLLAND egyik szerkesztőjének (Fazekas Imre barátom komájának) a jóvoltából került hozzánk a kiváló minőségű felszerelés. Az ottani rádió stúdióját egyik napról a másikra ki kellett üríteni, mivel a felszerelését korszerűbbel cserélték fel, a régivel pedig, amely az utolsó pillanatig működött, nem tudtak mit kezdeni. Kidobni nem akarták, ezért inkább elajándékozták. Az pedig már csak a mi jó szerencsénk, hogy nekem jutott a felszerelés. Egyébként hadd mondjam el, hogy ugyanez az amszterdami rádió a közelmúltban juttatott egy felszerelés-küldeményt a Zrenjanini Rádiónak, de az akkori főszerkesztő ,,átjátszotta” azt másnak. Egyébként az említett személy megbízatási ideje alatt csökkentették a nagybecsekereki közszolgálati rádió magyar nyelvű műsorainak idejét, mert az volt a véleménye, ugyan minek a magyar műsor, amikor a magyar emberek úgyis tudnak szerbül... Visszatérve a témához: nagyon sokat kellett ,,szaladgálni”, hogy beinduljon a Zeppelin Rádió. Paul tavaly év végén volt Muzslyán, majd ez év februárjában Fazekas Imre ment el a felszerelésért, mert én nem kaptam meg a holland vízumot. Magyarországon vártam be őket, és a vámot meg az ügyintézéssel járó minden papirológiát magam végeztem el. Ez a folyamat kissé lassan haladt előre, márciust írtunk már, amikorra egy-két dolog kivételével hozzám került a felszerelés. De azt már nagyon jól tudjuk, hogy nálunk csakis így tud működni bármilyen hivatalos ügyintézés.
* Valójában mi mindent kaptál az amszterdami rádiótól?
- A stúdióhoz szükséges hangszigetelő táblákat, keverőasztalt, két számítógépet, amelyek be voltak állítva a rádiózáshoz. A számítógépbehozatal azonban állítólag ütközött az itteni szabályokkal, ezért azokat elvették. Tudom, hogy önerőből, a barátaink segítsége nélkül nem tudtam volna megvalósítani ezt a célt. Hálás köszönettel tartozom nekik. Természetesen a nagy segítség ellenére is tetemes kiadásaim voltak, hiszen a rádió stúdióját, a fogadóirodát rendbe kellett tenni, továbbá megvásároltam a leadót. A 25 méter magas antennatartó csövet, amelyet az udvarban helyeztünk el, Szabó János-Kopasz adományozta. Hallai Gergő barátom, valamint Rúzsa Kálmán és mások is kivették részüket a rengeteg munkából. A műszaki szakember, Bukovics József külön említést érdemel, mert valóban a kezdet kezdetétől itt dolgozott, mindent beállítgatott, nélküle talán nem is indulhatott volna be a műsorok közvetítése. Ő nagyon jó szakember, remek hangtechnikus. December elsején kezdtük meg a kísérleti műsor sugárzását, majd december 15-én működésbe lépett a Zeppelin Rádió. Külön kiemelném, nyitottak vagyunk a helyi szervezetek, egyesületek, tanács, iskola, óvoda, egyház iránt, szeretnénk együttműködni velük, minden rendezvényről tájékoztatni a hallgatóságot. Egyes megmozdulások közvetítésére hamarosan élőben is sor kerülhet. Nagyon fontos a rádió szerepe a helyi járulék meghosszabbításának a szempontjából is, arról nem is beszélve, hogy tudomásom szerint a Zeppelin Rádió az egyedüli a térségben, amely magyar nyelven sugározza az adását.
* Hol, meddig hallható a Zeppelin Rádió?
- Körülbelül 15-20 kilométeres körzetben vagyunk hallhatóak, pontosabban itt, helyben, Lukácsfalván, Erzsébetlakon, Tordán, Szentmihályon, Aradácon, Jankahídon és Écskán. Hangsúlyozom, hogy kétnyelvűnek indultunk, de nincs kizárva, hogy bizonyos időn belül négy nyelven sugározzuk az adásokat, magyar, szlovák, román és szerb nyelven. Ez azonban csupán távlati terv. Az arányokat illetően mindenképpen az első helyen vannak a magyar nyelvű műsorok, mert Nagybecskereken mintegy 12 rádió működik szerb nyelven. A külföldön élő muzslyaiakról sem feledkeztünk meg, hamarosan a világhálón is jelen lesz a Zeppelin Rádió. Erről majd értesítjük a hallgatóságot.
* A Zeppelin kávézóban már hagyománya van az élő rockzenének, ez folytatódik-e esetleg a rádióban is?
- Tizenkét éve minden hétvégén élőzenét adnak a rockegyüttesek a Zeppelinben, és ezt közvetítjük majd a rádióban is. Tehát pénteken és szombaton 23 órától 2 óráig élő rockkoncert van műsoron.
Sziveri István elmondta, örül annak, hogy megszólalhatott a Zeppelin Rádió, és büszke is rá. Sok embernek előítéletei voltak, ezért kifogásolták a rádió működtetését, a kávézó tulajdonosát mindenki csak Zeppelin Pistának ismeri. A műsorok azonban sokrétűek, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A fiatalok a kedvenc rockzenéjüket kizárólag éjszaka élvezhetik, a háziasszonyok, nyugdíjasok, munkások jót rádiózhatnak napközben. Politikamentesen. Mert senki szekerét nem kívánja ,,tolni” az új rádió. A hangsúly a hallgatókkal való állandó kapcsolaton van, sok-sok kontaktműsorra számíthatnak az érdeklődők. A stúdió telefonszáma: (023) 549-859.
Az első műsorokból már kiderült, mennyire hiányzott a helyi rádió Muzslyán. Az is fontos, hogy a plébánia jóvoltából minden délben megszólalnak a Mária szent neve-templom harangjai a muzslyai rádióban. És az sem mellékes, hogy a jókívánságok, hirdetések és más szolgáltatások ára is jutányos. Egy lelkes kis csapat állt össze, mely a színvonalas műsorokért szállnak síkra.
Jó munkát! Szóljon a Zeppelin Rádió!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..