home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Színpadra, fiatalok!
Szerda Zsófi
2019.06.14.
LXXIV. évf. 24. szám
Színpadra, fiatalok!

Lassan elkezdődik a felvételi időszak az egyetemeken. Az újvidéki Művészeti Akadémián kétévente nyílik magyar nyelven színészosztály, s ez az év bizony már egy újabb felvételi éve.

Táborosi Margaréta rendező-koreográfust, Hernyák György osztályvezető tanár asszisztensét arról kérdeztem, mit ajánl a most felvételiző diákoknak: hogyan készüljenek fel, mi alapján válogassanak szöveget.

* Vannak-e olyan szövegek, amelyeket nem szívesen ajánlasz a felvételizőknek, avagy kérdezhetném azt is, hogy mit ajánlasz, hogyan válasszanak?

— Mindenképp jó, ha a klasszikus művek közül Shakespeare, Molière, Csehov műveit forgatják, és persze a kortársakat, valamint a magyar írókat is lapozgatják. Már a válogatás alapján kapunk egy képet a jelentkezők tájékozottságáról, olvasottságáról. És talán a legfontosabb, hogy azonosulni tudjanak a szöveggel, önazonosak legyenek. Ki is lehet forgatni egy szöveget, aztán lehet próbálkozni nem szokványos monológokkal, például visszaadni a nagymama élettörténetét annak saját szavaival elmesélve, vagy írni is lehet, csak kreatívan! A három-négy hozott monológ vonultasson fel műfaji, stílusbeli és korszakbeli különbségeket, ugyanez vonatkozik a versekre is.

* A felvételinél egy osztályt nyitó tanár mire figyel leginkább? A kiből lesz a cserebogár elv működik, vagy már félig kifejlődött cserebogarakat kerestek? 

— Elég egy mozdulat, egy hangsúly, melyre felfigyelve felvételt nyerhet valaki. Persze fontos az akarat, a felkészültség a felvételire, majd az első rosta utáni, körülbelül egyhetes második körön való teljesítmény. Nincs szabály. Nemegyszer volt, hogy egy diák nem egyhangú döntés alapján lett felvéve, és mindenki örömére a pályára került, illetve fordítva. Ez egy folyamatos önmunkát igénylő szakma, nem egy polgári állás 8-tól 16 óráig tartó munkaidővel, és az érési folyamatok is különböznek. A színészi fejlődéssel párhuzamosan a személyiség is alakul, egyik nélkül nincs a másik. Keserű kenyér, de ha megvalósul egy jó alakítás/előadás, szinte eksztatikus érzéssel tölti el az embert. A 4 + 1 év alatt a hallgatók a lelkükkel, testükkel, hangjukkal, idegrendszerükkel tanulnak meg dolgozni. A képzés összehasonlíthatatlan a többi egyetemével, hiszen az akadémián is részesülnek ugyan elméleti képzésben, de legalább 70%-ban gyakorlati az oktatás.

* A felvételi leírásában szerepel egy úgynevezett harmadik kör, azaz bemutató a vizsgabizottság előtt. Ez mit takar?

— Az első kör utáni körülbelüli egy hétben külön foglalkozik a jelentkezőkkel ének-, beszéd-, valamint tánctanár, és persze színészmesterségből is kapnak feladatokat, jeleneteket, például monológokat is kell készíteniük. Folyamatos a tanárokkal való konzultálás, és ennek végén történik meg az egy hét anyagának a bemutatása, melynek alapján döntést hozunk, hogy ki nyer felvételt.

A jelentkezés és a papírok beadásának határideje június 18-a. Az első kör napja június 19-e. Itt a muzikalitást mérik fel, illetve készülni kell 5 verssel (lírai, epikus), 3 monológgal (tragikus, komikus, drámai), 1 állatmesével, 1 dallal. A második kör június 20-a és 25-e között lesz, és július 10-én lehet majd beiratkozni. A jelentkezéshez szükséges dokumentumok: jelentkezési lap, a személyi igazolvány fénymásolata, igazolás a befizetett összegről, a középiskolai bizonyítványok fénymásolata, a diploma fénymásolata (magyarországi esetében Szerbiában honosított, illetve ilyen folyamat alatt álló diploma), kinyomtatott és aláírt önéletrajz, valamint az anyakönyvi kivonat. Emellett két fénykép (3,5 x 4,5 cm) is szükséges.

Költségek: jelentkezés (5500 din) / II. kör (5500 din) / beiratkozás (5500 din).

Hát csak bátran! Az osztályvezető tanárok az idén is várják Vajdaság Jászai Marijait és Latinovits Zoltánjait!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..