Színház babáknak

Színház babáknak

Korai ismerkedés a színházi kultúrával — ár öt éve annak, hogy az első babáknak szóló színházi előadást a szabadkai Gyermekszínház műsorára tűzte. Jelenleg a négy állandó darabon kívül évente egy új előadást visznek színre. Árokszállási Márta igazgató színészként Magyarországon látott először „pelenkás színházat”, és elhatározta, ha valaha is döntéshozói pozícióba kerül, első dolga lesz Szabadkán létrehozni egy legkisebbeknek szóló színházat.


A Gyermekszínház archívumából

— Magyarországon és Európában már nagy hagyománya van a kisbabáknak szervezett színházi előadásoknak. Nagyon büszke vagyok a szabadkai „pelenkás színházra”, mert Szerbiában mindmáig csak mi készítünk babáknak szóló darabokat. A közös gyűléseken próbáltam rábeszélni a többi városban működő színház igazgatóját, hogy tűzzön repertoárra effajta darabokat, de erre nem került sor, mivel a színházvezetők nem hiszik el, hogy a babák képesek követni és értékelni az előadást. Pedig nagyon is élvezik.

A darabok után külön foglalkozásokat tartanak a csecsemőknek, közös játékkal folytatják a barátkozást.

A szabadkai Gyermekszínház előadásai:

Tigris Péter — március 29-én 11 órától
magyar nyelvű előadás 4 éves kortól

Keltető — március 29-én 17 órától
kétnyelvű előadás 0-3 éves korig

A belépőjegy 150 dinárba kerül.

— Az előadások célcsoportja a legfeljebb hároméves korosztály, magyar és szerb nyelvű előadásaink vannak. A zenei effektusok, a bábok mozgása és a taktilitás a legfontosabb elemei ezeknek a húszperces daraboknak, amelyeket a színpadon adnak elő közvetlenül a kicsik mellett. Egy-egy kisvendéget szülei társaságában látunk vendégül, aki a darab után szívesen marad a helyszínen, hogy együtt játszhasson a színészekkel és a bábokkal. Képzett színészeink az összes bábfajtát ismerik, készséggel megmutatják őket a gyerekeknek, akik szívesen ismerkednek a jelmezek és a színdarab többi elemével is. A babák nem félnek a beöltözött színészektől, csak akkor sírnak, ha haza kell menniük, nagyon szeretnek velünk együtt szórakozni — mondta az igazgató.

A szülők a gyerekekkel az előadásokra kis füzettel, mesebelépővel érkeznek, amelybe pecséteket gyűjthetnek. Nyolc bélyegző összegyűjtése után minden gyermek valamilyen ajándékot kap.

— A közönség nagyon fontos számunkra, a szabadkai vendégsereg pedig nagyon hűséges, mindig telt házunk van, és ezt igyekszünk kisebb-nagyobb ajándékokkal meghálálni. A szülők már a legkisebb korban megtanítják gyermekeiknek, milyen a színházi kultúra, ami azért fontos, mert a gyermekeknek szóló darabok nemcsak szórakoztatnak, hanem oktatnak is: általános bölcsességekre, igazságosságra, a jó és a rossz közötti különbségekre. A legkisebbek olyannyira rajonganak értünk, hogy a nyolcadik pecsét megszerzése előtti éjszakán néhányan még aludni sem tudnak izgalmukban, annyira várják az előadást — mutatott rá Árokszállási Márta.

A „pelenkás színház” sok szempontból jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, a gyerekek pedig ugyanazt az előadást többször is látni szeretnék. Az egyórányi foglalkozás jó alkalom, hogy a gyerekek ismerkedjenek, barátkozzanak egymással, és ami a legfontosabb, hogy szüleikkel együtt töltsék el az időt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Baba-mama rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Színház babáknak
Baba-mama
  • 2020.01.31.
  • LXXV. évfolyam 4. szám
Facebook

Támogatóink