home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szigorító intézkedések és korlátozások
Tóth Lívia
2020.07.01.
LXXV. évf. 27. szám
Szigorító intézkedések és korlátozások

A múlt héten a választási eredmények mellett a járványhelyzetről érkező hírek is nagy érdeklődésre tartottak számot. Kiderült, stabilitásról továbbra sem beszélhetünk, újra szükség mutatkozott a köztársasági válságtörzs ülésezésére. A szakemberek ismét szigorító intézkedéseket javasoltak, melyeket a szerb kormány is jóváhagyott.

A döntések értelmében kötelező Szerbiában a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselete, az egyéb zárt terekben, például a postákon, bankokban, állami intézményekben, bevásárlóközpontokban stb. pedig ajánlott. A beltéri rendezvények résztvevőinek számánál marad az eddigi korlátozás, a kórházakban meghatározatlan időre meghosszabbították a látogatási tilalmat. Mivel az elmúlt időszakban sok fiatal fertőződött meg — ennek egyik okát az érettségi bulik megtartásában látják —, fontolóra vették a szórakozóhelyek nyitvatartásának a korlátozását, mely lapzártánkig még nem következett be. Nyilvánvaló, hogy a hatalmas nézőszámmal megrendezett futballmeccsek is hozzájárultak a helyzet rosszabbodásához. Elhangzott, ez még nem a vírus második hulláma, hanem az első hullám második csúcsa, mely jóval alacsonyabb szintű, mint az előző, de azért aggodalomra ad okot.

A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt több szerbiai városban szigorú intézkedéseket léptettek életbe. Novi Pazarban rendkívüli helyzetet vezettek be, vagyis nyilvános helyen öt személynél több nem tartózkodhat, tilos a családi ünnepségek szervezése, a vendéglátóhelyek 7 és 19 óra között tarthatnak nyitva. Hasonló döntések születtek Tutinban és Kragujevacon is, ahol például betiltottak minden gyülekezést, valamint szintén korlátozták az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek munkaidejét.

A hírek szerint a szerbiai politikusok és közéleti személyiségek közül többen megfertőződtek, pozitív lett Marko Đurić, Aleksandar Vulin és Maja Gojković koronavírustesztje, csakúgy mint Novak Đoković teniszezőé és a feleségéé is. A parlament házelnöke tüdőgyulladás miatt kórházi kezelésre szorult.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai alapján tartományunkban is regisztráltak újabb megbetegedéseket, de ennek ellenére a járványügyi helyzet ellenőrzés alatt áll. A tartományi kormány felszólította a polgárokat, továbbra is viselkedjenek felelősségteljesen, vegyék figyelembe a fizikai távolságtartást, zárt térben hordjanak maszkot, és használják a fertőtlenítőszereket.

Vajdaságban a nyáron megrendeznek bizonyos tömegesebb rendezvényeket, fesztiválokat, de például a Tanyaszínház turnéja és a közkedvelt Malomfesztivál elmarad.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint a zenei, a balett- és a magánközépiskolák kivételével július 8-án és 9-én a személyes jelenlét mellőzésével, elektronikus úton is be lehet iratkozni a középiskolákba. Az érintettek ezt az eUpis portál szolgáltatásának segítségével tehetik meg.

A múlt héten nagy nyugtalanságot keltett egy, a szerb médiában megjelent közlés, mely szerint Magyarország lezárja a szerbiai határszakaszát. A fake news a Facebook-megosztásoknak „köszönhetően” sajnos villámgyorsan terjedt, így a magyar nagykövetség is kénytelen volt reagálni, cáfolva a hamis információt. Egyesek azóta is elhintenek bizonyos, a magyarországi karanténra és beutazási korlátozásra vonatkozó „morzsákat”, melyek szerencsére sorra álhírnek bizonyulnak. 

Ezzel szemben rendkívül bizonytalan helyzetben vannak azok a szerbiai polgárok, akik Horvátországban vagy Montenegróban szeretnének nyaralni. A zágrábi kormány legutóbbi döntése kéthetes karanténról szólt azok számára, akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából és Koszovóból érkeznének, míg a korlátozás nem vonatkozik azokra, akik csak átutaznak az országon. Montenegró kormánya viszont közzétett egy térképet, melyen követhető, honnan hurcolták be a vírust az országba. Eszerint 45-en Szerbiában fertőződtek meg, közülük is 14-en egy több ezer néző előtt lejátszott focimeccsen vettek részt Belgrádban. Éppen ezért Szerbia egyelőre nincs azon a 45 országot tartalmazó, július 5-éig érvényes listán, amely azt veszi lajstromba, hogy mely állam lakosai léphetik át „szabadon” a montenegrói határt. Észak-Macedónia viszont teljesen megnyitotta átkelőit a szerbiai és más országok utasai előtt, valamint a szkopjei és az ohridi nemzetközi repülőterek is fogadják a turistákat.

A külföldi programok tervezésekor talán azt sem árt tudni, hogy az újvidéki DDOR biztosítótársaság már olyan utasbiztosítást is kínál, amely az esetleges koronavírus-kezelés kiadásait is magában foglalja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..