home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szent Mihály oltalmában
Tóth Lívia
2021.09.29.
LXXVI. évf. 39. szám
Szent Mihály oltalmában

2011-ben, Firigyháza fennállásának 755. évfordulóján szervezték meg először a faluban élők és az elszármazottak találkozóját, összekötve az ünnepséget a település Szent Mihály-napi búcsújával. Azóta egy évtized múlt el, és szeptember 26-án a Törökkanizsáért Egyesület a Firigyháziak X. Találkozójára várta a vendégeket.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Lálity Urbán Emese és Jaksa Róbert államtitkárok, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Kormányos László és Tóth Zoltán tartományi segédtitkárok, Kiss Tóth Erika, a VMMSZ alelnöke.


Ünnepi szentmise

Az ünnepség a Ricze Emlékház udvarában búcsúi szentmisével kezdődött, majd Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

— Sokan kérdezték tíz évvel ezelőtt: vajon minek búcsút ünnepelni ott, ahol nincs templom, minek falutalálkozót szervezni ott, ahol már jóformán nincs közösség? Ám a mögöttünk álló időszak, láss csodát, arról tanúskodik, hogy nincsenek lehetetlen dolgok, és ha nagyon akarjuk, oly sok mindenre képesek vagyunk. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen kis település, amely csupán néhány utcából áll, igen gazdag múlttal büszkélkedhet. Az elmúlt tíz évben rendezvényeink és tevékenységeink által Vajdaság-szerte mindenhol, sőt külföldön is tudnak már e kis bánsági falucskáról, és megismerhették. A mi falunk egy olyan sikertörténet, amelynek már mindenki részese kíván lenni. És ez így van rendjén. Hiszen sikerült a hátrányokat előnyökké kovácsolni!


A Tiszafa néptánccsoport

Ahogyan a sóvirág megkapaszkodik a nehéz, szikes, bánáti talajban, és miután csokorba gyűjtik a mezőn, még sokáig pompázik kék színeiben, úgy harcol megmaradásáért itteni közösségünk is, s úgy próbálunk meg ragaszkodni emlékeinkhez, illetve ehhez a házhoz. De nemcsak a múltba révedünk, hanem abból táplálkozva építjük jövőnket is. Sok-sok fejlesztést valósítottunk már meg az emlékház területén, és még többet tervezünk — hangsúlyozta ünnepi beszédében Újhelyi Nándor. Végezetül azt kívánta, hogy „e szívós közösség folytassa az utat, amelyet tíz éve megalapoztunk, ragaszkodva saját gyökereihez, teremtett értékeiben és lélekben tovább gazdagodva, épülve és bővülve, nemcsak a firigyháziak, hanem az egész törökkanizsai közösség örömére, és megmaradását erősítve”. 

A program folytatásában megkoszorúzták Kuppis Józsefnek, Firigyháza néhai falusi jegyzőjének és néptanítójának, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hadnagyának tiszteletére állított emléktáblát.


A Bodros tamburazenekar  

Popovity Péter falugondnok, amatőr művész Szent Mihály szobrával ajándékozta meg Firigyháza közösségét. A szobrot az emlékház udvarában Pásztor István és Hajnal Jenő leplezte le, ft. Horváth Ákos atya áldotta meg és szentelte fel.

— Egy olyan nyomásnak, folyamatos napi tehernek van ez a közösség kitéve az utóbbi években, ami az elmúlt 765 évben egész biztos nem először fordul elő, de próbára teszi az itt élőket. Hogyan tudunk megbirkózni ezzel a feladattal úgy, hogy talpon maradjunk, hogy egymást és hitünket megőrizzük, és itt maradjunk ezen a tájon, ahol soha nem volt könnyű? — fordult az egybegyűltekhez Pásztor István. — Ez és minden olyan rendezvény, ahol kezet tudunk fogni, mondatot tudunk váltani, egymást erősíthetjük, azt segíti elő, hogy ebben a csatában, megmérettetésben sikeresebbek legyünk. Szent Mihály arkangyal óvjon és vigyázzon bennünket, a firityieket, a törökkanizsaiakat, a vajdasági magyarokat és a nemzetet.

— A helyiek, a szervezők azt a csodálatos nosztalgiaérzést fedezték fel, és kultuszt teremtettek abból, hogy ha ide eljön az ember, nemcsak a gyermekkora, hanem a szülőfaluja is eszébe jut, és úgy érzi, itt leróhatja azt a hálát, amivel az ősöknek, a szüleinek tartozik. Talán a szentkutak még azok a helyek, amelyek ilyen sajátos lelkületet keltenek az emberben. A firigyháziaknak ez a csodálatos közösségi tere mindannyiunkban azt a hitet erősíti meg, hogy bárhova megyünk a nagyvilágba, egy ilyen ház mindenhonnan hazavár bennünket — nyilatkozta az újságíróknak Hajnal Jenő

A művelődési műsorban fellépett Varga Anna törökkanizsai származású népdalénekes, Ballangó Annabella versmondó, a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara és Tiszafa néptánccsoportja. A rendezvény az adai Bodros tamburazenekar koncertjével zárult.


A szobor és alkotója

A firigyháziak első találkozójáról a Magyar Szót Gergely József, a Hét Nap Bánáti Újság mellékletét pedig Böröcz (Mihók) Anikó tudósította — mindketten köszönőlapot érdemeltek ki. Köszönőlapot vett át Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye ME elnöke és Sóti János atya is. Újhelyi Nándor a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületét is kiemelte, a szakmai szervezet ugyanis 2019-ben Törökkanizsán tartotta meg a riporttáborát, és a Hármaskő — Törökkanizsa című könyvbe néhány Firigyházán készült anyag is bekerült.

A találkozó résztvevői megtekintették a Ricze Emlékházban lévő kiállítást, mely, mint minden évben, ezúttal is újabb tartalmakkal bővült.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..