home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szent István-nap és Újkenyérünnep Magyarkanizsán
Kovács Laura
2023.08.15.
LXXVIII. évf. 32. szám
Szent István-nap és Újkenyérünnep Magyarkanizsán

Számtalan program közül válogathatnak majd az érdeklődők vasárnap, augusztus 20-án Magyarkanizsán, amikor a Szent István-napot és az Újkenyérünnepet tartják a városban. A kisgyermekektől a nagyokig mindenki megtalálja majd a kedvére való elfoglaltságot. A szervezőbizottság nevében Vranić Váradi Lívia sajtótájékoztatón ismertette az esemény részleteit.

— Ahogy azt a hagyomány előírja, augusztus 20-án, vasárnap reggel a kenyérszentelő misékkel kezdődik a rendezvény programja. 8 óra 30 perckor kezdődik a katolikus szentmise a Szent Őrangyalok-templomban, ahol a kenyér megáldásra kerül. Ezt követően a magyarkanizsai hagyományokat folytatva és betartva a vendégeink és a helybéliek átsétálnak a pravoszláv templomba, viszik magukkal az újkenyeret, hogy a pravoszláv pópa is megáldja, megszentelje. A továbbiakban már csak a délutáni program az, amelyet kínálni tudok önöknek, a „csak”-ot természetesen idézőjelbe téve, hiszen a szervezőbizottság ebben az évben is igyekezett változatos programot összeállítani. Délután fél 5-kor érkezik az első fellépőnk a magyarkanizsai főtéren felállított színpadra, mégpedig a Kolompos zenekar. Ők az az együttes, akik régóta szerepelnek a magyarországi és Kárpát-medencei népzenei palettán, akik úgy adják elő a műsoraikat, hogy közben kapcsolatot teremtenek a közönséggel. Utána egy különleges műsorszámmal szolgálhatunk, ugyanis utcazenéléssel fogjuk kitölteni a következő egy órát. Fél 6-tól a pécsi Band of Street zenekar fog nekünk zenélni. Utcazenekarról van szó, mely tulajdonképpen megteremtette ezt a műfajt Magyarországon, és számos belföldi és külföldi díjjal rendelkezik, a milánói világkiállításon is alkalmuk volt fellépni. Most először járnak Vajdaságban, tehát itt Magyarkanizsán ismerhetjük meg őket, ahogy a kisparkban sétálva előadják a ’90-es évek slágereit. Fél 7-kor kezdődik a színpadon a következő zenés műsorszámunk, mégpedig nem másnak köszönhetően, mint Kamarás Iván színművésznek. Saját gitárkísérettel adja elő a közismert, örökzöld slágereket. 19 óra 20 perckor kerül sor az ünnepélyes kenyérszegésre. Ennek a programelemnek a keretében elhangzik majd a polgármesteri köszöntő, megtörténik az újkenyér megáldása, illetve annak szétosztása a közönség soraiban. 20 órától a sztárfellépőket köszönthetjük a színpadon. Ebben az évben a szervezőbizottság választása Tóth Verára és a Budapest Jazz Orchestrára esett. Rendkívül népszerű énekesnő, aki épp a jelenlétével a zenei pályán bizonyítja, hogy igazi színvonalat tud produkálni, úgy az éneklésével, mint azzal a Verához hű humorral fűszerezve, mely remekül kiegészíti a big band hangzást, ugyanis a Budapest Jazz Orchestra Magyarország első big bandjeként alakult, és mondhatjuk, hogy Európa jelenleg egyik legjobb big band zenekara. Mintegy húsz zenész lesz a magyarkanizsai színpadon, ők kísérik majd Tóth Verát, akinek előadásában örökzöld slágerek csendülnek fel.

A színes színpadi program mellett délután 4 órától számos más kísérőprogram is várja az érdeklődőket a magyarkanizsai kisparkban.

— A Miénk a Park elnevezésű kézműves- és gyermekprogramos kísérőprogramunkat jól ismerik a családok, és szeretik is. Ebben az évben az oromi Zengő Tájháznak köszönhetően kézműveshuszárokat lehet majd készíteni. Az Ősök Hangja Egyesület csatlakozik ebben az évben a programokhoz. Az ő szervezésükben kicsit fiúsabb játékok is lesznek a kisparkban, szivacskardozni és rongylabdázni lehet majd. Természetesen a Generáció Egyesületünk olyannyira kedvelt fajátékai is ki lesznek helyezve, bárki szabadon játszhat velük. Aki pedig nem az aktív elfoglaltságot keresi, azoknak is van javaslatunk és kínálatunk, hiszen 4 órától, majd pedig fél 6-tól a Jancsi Bohóc Bábszínháza két előadását követhetik figyelemmel. Az első A világszép kecskebéka lesz, a második pedig a Kacor király. Mindig odafigyelünk az ölben tartható gyermekekre is, és a kisgyermekes családokra is. Ebben az évben Ringató foglalkozásra várjuk őket Lukács Sára vezetésével. A Dobó Tihamér Képtár ajtaja a rendezvény ideje alatt nyitva áll az érdeklődők előtt, jelenleg a Kispiaci Tájház kiállítását tekinthetik meg, melynek keretében régi használati eszközök, berendezési tárgyak repítenek vissza bennünket a XX. század elejére. Kirakodóvásár is lesz, kézműveseink már készülnek, és szebbnél szebb portékát kínálnak majd. A vendéglátósaink is jelen lesznek a kisparkban finomabbnál finomabb falatokkal és itókákkal, valamint a vidámpark is megtalálható lesz a Nagy utcán — ismertette Vranić Váradi Lívia a kísérőprogramokat.

A kísérőprogramok között minden évben szerepel gyermekrajzverseny. Ebben az esztendőben az Én elmentem a vásárba címet kapta, és több mint 50 alkotás érkezett. Ezek a városháza előcsarnokában lesznek kiállítva, ahol bárki megtekintheti majd őket. Az eredményhirdetés 18 óra 15 perckor kezdődik a színpadon. A gyermekrajzverseny kiemelt díjazottjai a Kolompos Együttes ajándékait kapják, viszont minden egyes rajzoló ajándékban részesül.
Ugyanebben az időben lesz a legszebb kenyér versenyének eredményhirdetése is. A versenyre a szervezők az idén is várják a magánszemélyek, pékek és civil szervezetek jelentkezését. Nem az íz a fontos, hanem a küllem, a kinézet. Készítsék el a legszebb kenyeret otthon, majd nevezzék be vasárnap 4 órától 5 óráig a parkolóban felállított kenyeres házakban.

A Szent István-nap és Újkenyérünnep programját ünnepélyes tűzijáték zárja majd este fél 10-től. Ebben az évben a városháza homlokzata fényeket, fényfestést kap a tűzijáték alatt.

Közérdekű tudnivaló, hogy augusztus 20-án, vasárnap, hajnali 5 órától hétfő hajnali 5 óráig nem lehet majd behajtani a városháza előtti utcába, valamint a Testvériség-egység utcába egészen a Jovan Jovanović Zmaj utcáig. Emellett a városháza előtti parkoló sem lesz használható az ünnepség alatt.

A rendezvénysorozatot Magyarkanizsa Önkormányzata szervezi, a támogató pedig a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság.

 

 

Szent István-nap és újkenyérünnep

Augusztus 20., vasárnap

8.30 óra: Katolikus szentmise a Szent Őrangyalok-templomban
9.45 óra: Kenyérszentelés a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban
16.30 óra: A Kolompos zenekar koncertje. Az 1980-as években tűnt fel a népzenei életben a Kolompos együttes. Kezdetben táncházi zenekarként működtek, majd önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar népzenét. Műsoruk néprajzilag is hiteles, de ettől is fontosabb, hogy a fiatal közönség figyelmét is megragadják, hiszen játszva, könnyed formában, rengeteg humorral és színpadi geggel fűszerezve adják elő.
17.30 óra: a Band of Streets fúvóscsapat utcazenélése 2011-ben alakult Pécsett a Band of Streets zenekar. A számos szakmai díjat elnyert együttes a különböző országok utcazenei fesztiváljain kívül felléptek a Milánói Világkiállításon is. Egyedi hangzásvilággal, feldolgozásokkal javarészt a ’90-es évek slágereit szólaltatják meg.
18.30 óra: Kamarás Iván műsora
Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, akit a vajdasági közönség elsősorban filmszerepei révén ismer. A magyarországi vezető színházakban számos zenés darab főszerepét is játszotta már. Magyarkanizsai műsorában nemcsak énekel majd, de a gitárkíséretet is ő biztosítja majd – hamisítatlan sármjával fűszerezve
19.20 óra: Ünnepélyes kenyérszegés: az új kenyér megszentelése, polgármesteri beszéd és kenyérosztás
20.00 óra: Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra koncertje
Tóth Vera a 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált ismertté. A Budapest Jazz Orchestrával közösen előadott műsora ma már meghatározó eleme a magyar zenei palettának. Estjeiket laza elegancia szövi át, ami legfőképpen a big band műfaj velejáró tulajdonsága, de Vera természetéből is ez sugárzik egy kis humorral párosulva. A Budapest Jazz Orchestra Európa egyik legjobb big bandje, amit számos belföldi és külföldi díj, elismerés is bizonyít. Magyarkanizsán főként amerikai és magyar örökzöld slágerek csendülnek majd fel. Mintegy 20 zenész és az énekesnő előadásában
16.00–19.00 óra: Miénk a park! ‒ gyermekprogramok és kézműves foglalkozás a kisparkban az oromi Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete (huszárok) és az Ősök Hangja Egyesület (szivacskard, rongylabda) karközreműködésével. A Generáció egyesület közkedvelt fajátékai is várják a gyerekeket
16.00 óra: Jancsi Bohóc Bábszínháza a kisparkban: A világszép kecskebéka
17.30 óra: Jancsi Bohóc Bábszínháza a kisparkban: Kacorkirály
18.15 óra: Ringató foglalkozás Lukács Sárával. Közös játék a legkisebbeknek és szüleiknek a kisparkban
18.15 óra: A képzőművészeti verseny eredményhirdetése, a Legszebb kenyér verseny díjkiosztója a színpadon
Az ünnephez kötődő gyermekrajzverseny (Én elmentem a vásárba) kiállítását a Városháza előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők.
A Legszebb kenyér versenyre bárki benevezhet, aki a rendezvény napján a városháza előtti parkolóban felállított, az ünnepi kenyereknek fenntartott faházban
16.00 és 17.15 óra között átadja az általa sütött kenyeret. A díjazottakat értékes nyeremények várják a magánszemély, egyesület, pék kategóriákban
21.30 óra: Ünnepi tűzijáték, fényfestés Idén először különleges vizuális élmény is várja a rendezvény látogatóit: sötétedés után a Városháza épületét fényekkel festjük be!
A rendezvény ideje alatt a kispiaci tájház kiállítását tekinthetik meg a látogatók: a Dobó Tihamér Képtárat régi érdekes tárgyak töltik meg, amik megidézik a múlt század elejének mindennapjait.
Nem marad el a sokrétű kirakodóvásár, kézműveseink szebbnél szebb áruval készülnek, és senki sem marad éhen-szomjan: minőségi ételekkel és italokkal, édességekkel készülnek vendéglátósaink. Vidámpark a nagyutcán
Ideiglenes forgalomkorlátozás:
Augusztus 20-án (vasárnap) 05:00 órától a Testvériség egység utca egy része (a Fő tértől a Jovan Jovanović Zmaj utcáig) és a Városháza előtti parkoló (1. sz. főtér)
Augusztus 21-én (hétfőn) 05:00 óráig a forgalom elől le lesz zárva.

Ünnepeljünk együtt, közösségben!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..