home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szembeszegülve a kor viharaival
Tóth Lívia
2022.09.02.
LXXVII. évf. 35. szám
Szembeszegülve a kor viharaival

A történelmi Aranka-köz, mely 1920 után három részre szakadt, és külön-külön országokba került, a hármas határon, a Tisza—Maros—Aranka folyók háromszögében található. Aprófalvas vidék, kevés látnivalóval — mondják sokan, de egyre többen vannak, akik úgy gondolják, ez az állítás nem fedi a valóságot. És tesznek is azért, hogy ezt bebizonyítsák. 

A Banaticum Egyesület 2019-ben jött létre az Aranka mente kulturális, természeti, történelmi és néprajzi értékeinek népszerűsítéséért. Célja, hogy ez a vidék elveszítse a zsákutca jellegét, és újra a köztudatba kerüljön, de nemcsak a vajdasági magyarok, hanem a távolabbról érkezők számára is. Legyen ezekben a falvakban legalább egy-egy olyan helyszín, ahol az utazók megállhatnak, láthatnak valamit, megismerhetik a helyieket, az itt élők múltját, tájékozódhatnak a környékről. Ilyen az a két kiállítás is, amely Rábén és Egyházaskéren nyílt meg.


Kiállításmegnyitó — Fehér Viktor és Újhelyi Nándor

Vajdaság északi kapujában

Rábén, melyről az utóbbi időszakban inkább csak a migránsok kapcsán hallhatunk, létrejött a Triplex Galéria és a Boltmúzeum. Az előbbiben — egyelőre pannókon — az Aranka-köz kulturális öröksége és Majdány—Rábé kincsei lettek bemutatva, a boltmúzeumban pedig, mely az egykori vegyesbolt helyén található, a valaha vásárolható mindennapi használati tárgyakat, élelmiszerek tárolóedényeit és egyebeket helyeztek el, amit kapni lehetett egy, az 1930—1990-es években üzemelő vidéki vegyesboltban. A gyűjtemények bővüléséhez a lakosság továbbra is hozzájárulhat tárgyakkal és dokumentumokkal, esetleg az utóbbiak szkennelésének engedélyezésével, így az eredeti okmányok a tulajdonosánál maradhatnak.


A Boltmúzeum

A rábéi megnyitón Mihók Kucora Alex, Majdány—Rábé Helyi Közösségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Újhelyi Nándor, Törökkanizsa Község Képviselő-testületének és az Aranka Menti Tájegységi Értéktár elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

— A Triplex Galéria és Boltmúzeum azt az erőfeszítést segíti, amellyel az itt élők nap mint nap, sokszor szélmalomharcot vívva, de sosem feladva válaszolnak a XXI. század kegyetlen viharainak a kihívására — mondta Újhelyi Nándor, utalva Illyés Gyula magyar író, költő gondolatára: „A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol.”

Az alkalmi műsorban fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési egyesület Tiszácska lánykórusa és Kónya Sándor csókai népzenekutató, versénekes. A kiállítási tér szalagját Mihók Kucora Alex és Újhelyi Nándor vágta át.


Kónya Sándor

Egyházaskér kincsei

A program Egyházaskéren, a Banaticum Egyesület székházában, a valamikori Dömösi-házban folytatódott, mely Dömösi Györgynek, a XX. század eleje és közepe egyik meghatározó egyházaskéri lakosának a tulajdona volt, akinek családja hozzájárult a település és környéke egyházi, illetve kulturális életének fejlődéséhez. Az épületben nyílt meg az Egyházaskér kincsei című kiállítás.

— A Banaticum-ház szerény felújítása és karbantartása során igyekeztünk megőrizni az épület eredeti formáját és elrendezését. Az udvarban történeti-néprajzi tárgyakat, mára használaton kívülivé vált eszközöket sorakoztattunk fel, a benti helyiségekben pedig egy komplex kutató- és kulturális tér létrehozására törekedtünk — mutatta be a helyszínt Fehér Viktor, az egyesület és a kutatóközpont, valamint a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke, a VMMI szakmunkatársa. — A könyvadományoknak köszönhetően emlékkönyvtárat alakítottunk ki a helyi származású Egyházaskéri dr. Böngyik Árpád akadémikus tiszteletére. Elhelyeztük az Egyházaskér kincseit bemutató kiállítást, irodát rendeztünk be a néprajzi és a helytörténeti dokumentumgyűjtemény (fényképek, illetve egyéb írott történeti források) digitalizálására és tárolására. A filmklubban a környékről és Vajdaságról készült alkotásokat igyekszünk majd bemutatni a Banaticum-mozi programsorozatunk keretében, illetve alakulóban van két vendégszoba a távolabbról érkezők (néprajzkutatók, fellépők, előadók) számára. Ez idáig néprajzi gyűjtőtábort, táncházat, kulturális kerékpártúrát és egyéb tartalmakat kínáltunk fel az érdeklődő helyi és magyarországi fiataloknak, felnőtteknek.


Egyházaskér kincsei — a gyűjtemény részlete

A kiállítás megnyitását jelképező szalagot ezen a helyszínen Fehér Viktor és Újhelyi Nándor vágta át, utóbbi a beszédében hangsúlyozta: „A bánsági, temesközi vidéken sosem volt egyszerű az élet, s ezt napjainkban is éreztetik velünk a világban dúló események. Ám egy dolgot nem szabad elfelejtenünk, hogy legyünk rendíthetetlenek a szülőföldünkhöz, anyanyelvünkhöz, kereszténységünkhöz és az értékeinkhez való ragaszkodásban.”

Az érdeklődő közönség Kónya Sándor összeállítását hallgathatta meg, melyet az idei Petőfi-emlékév kapcsán készített.

A program Magyarország Agrárminisztériumának támogatásával, a Vajdasági Magyar Értéktár, a Banaticum Egyesület, a Törökkanizsáért Egyesület, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, valamint a Vadvirágok Művelődési Egyesület szervezésében és partnerségével valósult meg.


Egyházaskér kincsei — a gyűjtemény részlete

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..