home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Szellemi tőkével egyről a kettőre
Kartali Róbert
2020.02.07.
LXXV. évf. 6. szám
Szellemi tőkével egyről a kettőre

Négy évvel ezelőtt jelentette meg első pályázatait a Prosperitati Alapítvány, mely most új lehetőségeket kínál a vajdasági magyar gazdák számára, akkreditált online gazdaképzések formájában. Minderről nemrégiben tartottak sajtótájékoztatót az alapítvány szabadkai központi irodájában. Arról is szó esett, hogy a négyéves megbízatási időszak leteltével újból kinevezték a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságát és ügyvezetőjét.

— A gazdaságfejlesztési program alapjaiban mozgatta meg a vajdasági magyar világot. A szülőföldön való megmaradás és érvényesülés lehetőségét teremtette meg az elmúlt négy évben — emelte ki a sajtótájékoztatón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. — Létrehoztunk egy új nemzetpolitikai eszközt, amely részben a vajdasági magyar közösség tagjainak a boldogulását, szülőföldön való megmaradását célozza meg, de ennek az eszköznek a kidolgozásával, működtetésével hozzájárultunk ahhoz, hogy a nemzetpolitika is egy újabb eszközrendszerrel gazdagodjon. Az identitásmegőrzés mellett az egzisztenciateremtés, az egzisztenciális boldogulás körét is beemeltük a nemzetpolitika mezejébe. Nemcsak azt sikerült elérnünk, hogy a magyar közösség tagjai itthon boldoguljanak, hanem azt is, hogy fejlődjön a szülőföldünk.

A következő időszakra vonatkozó tervekről szólva Pásztor kiemelte, megvannak a kellő feltételek a program további működtetéséhez: a politikai szándék és a költségvetési lehetőségek is Magyarország részéről, valamint a hosszú távú nyitottság Szerbiában, ami fontos, hogy a rendszer működni tudjon. Az újabb pályázatokról szólva elmondta: — Több elemét is megismételjük az előttünk álló időszakban, de az is biztos, hogy újabb elemekkel kell gazdagítani, mégpedig olyanokkal, amik a vállalkozásoknak az előrehaladását, boldogulását, piaci pozíciójuk megerősítését eredményeznék, de nem direkt módon, eszközfejlesztéssel és technológiafejlesztéssel, hanem a belső szervezésben és a tudásszint növelésében. Ez pedig egy jelentős szegmense lesz a Prosperitati további működésének az előttünk lévő négy évben. Bizakodó vagyok, azt gondolom, hogy tovább tudjuk vinni ezt a folyamatot, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai a szülőföldön tudjanak boldogulni — tette hozzá a VMSZ elnöke.

— Amikor elindult az online gazdaképzés, akkor ígéretet tettünk arra, hogy akkreditálni fogjuk, ez megtörtént. Öt témakörben akkreditáltattuk azt a 23 képzési modult, amely a Szent István Egyetem és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány által bevont szakemberek közreműködésével készült el — emelte ki Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány újraválasztott ügyvezetője.


Juhász Bálint, dr. Lengyel László és Pásztor István (a szerző felvételei)

Öt témakörben akkreditáltattuk az elkészült anyagot, így egy államilag elismert, engedélyeztetett képzés és négy engedélyeztetett képzés tud elindulni. Az egyik a szántóföldi és kertészeti növényvédelem témakörben, mely három modult ölel fel. A méhészet elmélete és gyakorlata, mely két modult, a talajerő- és vízgazdálkodás három modult, a mezőgazdasági gépesítés gyakorlata és a precíziós mezőgazdaság három modult, valamint a mezőgazdasági növénytermesztés hét modult ölel fel. Aki sikeresen teljesíti ezeket, elismervényt kap a képzéseket lebonyolító Pro Scientia Naturae Alapítványtól.

A jelentkezési folyamat február első napjától indul, és az egész hónapban tart. A képzés márciusban indul, és szintén egy hónapot vesz igénybe. Akik már korábban elvégezték a képzést, azoknak a munkája és törekvése nem veszik el, de jelentkezniük kell, hogy megkaphassák a képzés elvégzését igazoló elismervényt — emelte ki az ügyvezető. Mint mondta, ez egy lehetőség, melyet Magyarország kormányának támogatásával és szakmai partnerei segítségével nyújt a Prosperitati Alapítvány. A képzés nem kötelező érvényű, de ez még változhat a jövőben, a tudás viszont mindenképp előny a gazdák számára.  

— A program az integrátorok igénye szerint készült el, így az integrátor és az integrált közötti szerződés értelmében a jövőben kötelezhetik is a gazdákat bizonyos témák áttekintésére. Az alapítvány számára ez egy lehetőség is, hogy a képzésről szóló elismervény követelmény legyen bizonyos magas küszöbű pályázatok kiírásakor. Arra is lehetőség nyílik, hogy előnyt jelentsen, de ezt a következő pályázatok kiírásakor még fontolóra vesszük. Bizakodásra ad okot, hogy jelentős mennyiségű pályázó már élt is a lehetőséggel, de az a közös cél, hogy mindenki sokkal felkészültebb legyen a termelésre, és valóban naprakész, gyakorlati tudást szerezzen — tette hozzá Juhász Bálint.

— Akik a pályázataikhoz vagy a tevékenységükhöz egy hivatalosan, államilag elismert oklevelet vagy tanúsítványt szeretnének kapni, érdeklődjenek a képzésről online, az alapítvány internetes felületén, ahol az akkreditált képzési csomagokat a kezdetektől is elvégezhetik. Minderről írásos tájékoztató olvasható a Prosperitati online gazdaképző felületén — emelte ki dr. Lengyel László, a képzéseket lebonyolító Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője. — A gazdatársadalom, illetve a vállalkozók sikeressége érdekében már további témakörökön is dolgozunk. Mindeddig azokat fejeztük be, amelyek valamilyen módon a meglevő problematikák megoldását segítik elő. Most viszont már azokon a témakörökön is gondolkodunk, amelyek a jövőbe tekintenek, amelyek sikeresebbé tehetik a gazdálkodókat és a vállalkozókat, vagy esetleg olyan gondolatokat adnak, amelyek esetleg máshol már sikeresen működnek, de nálunk még nem igazán váltak gyakorlattá. Útmutatót, jövőbe vezetőt és gondolatébresztőt is szeretnénk nyújtani. Látjuk azt, hogy a gazdatársadalmunk vevő erre, hiszen először indítottuk el a Kárpát-medencében gazdálkodók számára az online típusú képzést, és ahhoz képest, hogy milyenek a nemzetközi statisztikák, ez a program tízszeresen túlteljesített. Ezen felbuzdulva úgy gondoljuk, hogy foglalkoznunk kell a fiatal gazdálkodók felfejlesztésével, integrálásával, segítésével, az innováció és az új technológiák elterjesztésével, az új ötletek életre hívásával. Emellett gondot kell fordítani a kommunikációs, a tájékozódási és a tanulási módszertan fejlesztésére és javítására is. Ezek lesznek azok a témakörök, amelyek mentén fejleszteni szeretnénk a képzéseinket a továbbiakban.

A sajtótájékoztatón továbbá az is elhangzott, hogy a négyéves megbízatási időszak leteltével újból kinevezték a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságát és ügyvezetőjét. A Földi Márta halála következtében tavaly megüresedett helyre a CMH mint alapító Sneider Sára Ildikó közgazdászt, az újvidéki Európa Kollégium igazgatóját választotta meg. Az öttagú igazgatóbizottság többi tagja változatlan maradt: prof. dr. Nagy Imre, Nagy Miklós, Skapinyecz Péter és prof. dr. Somogyi Sándor. Az igazgatóbizottság a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjének újabb négyéves mandátumra Juhász Bálintot választotta meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..