home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szállj fel magasra!
Tóth Tibor
2020.11.22.
LXXV. évf. 47. szám
Szállj fel magasra!

Szabadkának mindig szoros kapcsolata volt a repüléssel. 110 évvel ezelőtt, 1910. október 16-án, a város szülötte, Szárits János (szerbül Ivan Sarić) a magasba emelkedett saját készítésű gépével, a Szárits—1 nevet viselő repülővel. A repülősport nagyjának nevét viseli a repülőklub, melynek keretében motorosrepülő-, ejtőernyős-, vitorlázórepülő-, siklóernyő- és sárkányrepülő-szakosztály működik. A Szárits János Repülőklub a fiatalok kiképzése terén végzett tevékenységéért 1975-ben megkapta A Népért Tett Szolgálatok Ezüst Csillagos Érdemrendjét, továbbá a sportban elért kivételes eredményekért, valamint a tartományi és az országos repülőbajnokságok sikeres megszervezéséért 1980-ban elnyerte a Jugoszláv Repülőszövetség aranyjelvényét. A szakosztályok legjobbjai közül többen megkapták a Jugoszláv, majd Szerbiai Repülőszövetség legrangosabb elismeréseit, az Aranysast és az Aranysas Életműdíjat.

A Szabadka melletti Békova közelében lévő repülőteret a nemzetközi polgári repülés kritériumai szerint regisztrálták 1945-ben, aminek értelmében maximum 5700 kg súlyú kisrepülőgépek használhatják.

A csaknem száz tagot számláló egyesület motorospilóta-, motorosrepülő-szakosztályát Dudás Árpád pilótaoktató vezeti, aki immár negyven éve emelkedik a levegőbe.


Dudás Árpád (a szerző felvétele)

— Az általános iskola befejezése után Mostarban elvégeztem a katonai gimnáziumot, majd Zadarban az akadémiát. Repülni 1981-ben, gimnáziumi éveim alatt vitorlázórepülőn kezdtem. Majd következtek az ejtőernyős ugrások, később a motoros kisrepülők. 1991-ig Zadarban dolgoztam, de a háború kitörésekor az akkori Titogradba mentem, tíz évig tevékenykedtem ott. Egész életemben pilótaoktató voltam, először a Galeb G—2-es nevet viselő sugárhajtású gépen, majd az Utva repülőgépeken. Összesen 3000, levegőben töltött óra van mögöttem. Dolgoztam Jugoszláviában, később Szerbiában, de Afrikában, Szudánban is oktattam. Jelenleg a fiatalokkal foglalkozom az itteni repülőklubban — mondta Dudás.

A repülések száma éves szinten 1000 óra körül alakul, és ennyi az ejtőernyős ugrások száma is. A vitorlázók 200 órát töltenek a magasban, az ultrakönnyű gépeken tett repülések száma 100 óra, a siklóernyős repüléseké pedig 300 óra.


A flotta egy része (a Szárits János Repülőklub felvétele)

A szakosztályok iskolát működtetnek mindazok számára, akik vonzódnak a repülés bármelyik válfajához. Kiképzésre főleg kisgépeket használnak. Egy géppel 2000 órát lehet repülni, majd teljesen fel kell újítani a motort, és újra fel lehet vele emelkedni a levegőbe. A kétüléses kiképzőgép ára 30 000 euró, de lehet találni 50 000 euróért is, utóbbi még nem szorul felújításra, legalább még 2000 óra repülésre alkalmas. Évente átlagosan hat repülőpilótát, több mint ötven ejtőernyőst, három vitorlázórepülőst képeznek ki.

— A pilótaiskolát két éve indítottuk újra, akkor hatan, tavaly kilencen, az idén pedig hárman fejezték be. Tavaly az akadémiáról egy belgrádi csoport érkezett, mely az elméleti oktatást a fővárosban, a gyakorlatit pedig nálunk végezte. Az idén a járványhelyzet miatt nem jöhettek, hiszen elméleti oktatásban sem részesülhettek. A Törökországból érkezett diákunk az elméleti részt teljesítette, kérdés, hogy a gyakorlatit elkezdjük-e most, vagy a tavaszra halasztjuk. A szerbül és angolul folyó elméleti oktatás 137 órából áll, és online módon van lebonyolítva azzal, hogy az órák 10%-át itt, a klubban kell megtartani. Miután a diákok mind a kilenc tantárgyból levizsgáztak, elkezdhetik a 45 órából álló gyakorlati részt, a repülést. Erre két hónap szükséges. Az iskolaköröket általában 1000 lábon, azaz 300 méteren teszik, a légtérrepülés 600 méteren történik, de 150 mérföldes távrepülés is szerepel a programban. A teljes oktatás az elméleti és a gyakorlati résszel, plusz a repülésekkel, a vizsgaórával, az orvosi vizsgákkal együtt mintegy 7000 euróba kerül. Az engedélyt azok kaphatják meg, akik betöltötték tizenhetedik életévüket — tudtuk meg.


A műszerfal (a szerző felvétele)

Augusztus 15-e és november 15-e között Szabadkai Repülőtér néven ideiglenes határátkelő működött a reptéren, mely nemzetközi le- és felszállásokra adott lehetőséget. Az 5700 kg-ig terjedő kisrepülőgépek ebben a három hónapban leszállhattak a békovai reptéren, megtörtént a vámvizsgálat és az útlevél-ellenőrzés, majd dolguk végeztével fel is szállhattak az 1200 méter hosszú és 100 méter széles kifutópályáról. A gépek érkezését a korábbi két hét helyett két nappal előbb kellett bejelenteni az illetékes szerveknek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal könnyebb Békováról eljutni Szegedre vagy Temesvárra, mint a fővárosból, és így a repülőtér a belgrádi légikikötőt is valamelyest tehermentesíti.

A motorosrepülő-szakosztály volt a házigazdája az országos precíziósrepülés-bajnokságnak, melyen a klub elnöke, Branimir Vuković bronzérmet nyert. Márciusban a Szerb Liga keretében siklóernyőversenyt tartottak, viszont a vitorlázó- és ejtőernyős versenyt a járvány miatt le kellett mondaniuk. Szeptember végén, Szárits János repülésének 110. évfordulójára, Szárits-emlékkupát tartottak, mely alkalomból dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke is tiszteletét tette a klubban.


Vitorlázórepülő (a Szárits János Repülőklub felvétele)

— Szeretnénk egy 900 x 20 méteres aszfaltcsíkot létesíteni. Ebben az esetben akár kisebb sugárhajtású gépek is leszállhatnának nálunk. Az ünnepség alkalmával vendégünk volt egy dubaji üzletember, aki Vajdaságban egy bázist szeretne létrehozni. Repülőgépszervizt működtetne, több iskolai repülőt vásárolna, valamint több, Közel-Keletről származó diákot irányítana a mi iskolánkba. Megnézte a kifutópályánkat, a feltételeinket, és elégedett volt a látottakkal, viszont a bázis kialakításához mindenképp aszfaltcsíkra lenne szükség. Éjszakai lámpákat szereztünk be, így az engedély megérkezése után az éjszakai repülés is lehetővé válik. Célunk, hogy regionális repülési és oktatóközponttá váljunk — emelte ki Dudás.

A klub most is fogadja a jelentkezőket. Aki kedvet érez valamelyik légisporthoz, az hívja a 066/414-792-es (ejtőernyősök), a 069/55-26-044-es (vitorlázórepülők) vagy a 062/178-77-26-os (motoros repülők) telefonszámot, de a www.aeroklubivansaric.rs oldalon is kaphatóak információk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..