home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szakmai segítség fiatal vállalkozóknak
Kartali Róbert
2018.12.14.
LXXIII. évf. 50. szám
Szakmai segítség fiatal vállalkozóknak

A Kárpát-medencei fiatal magyar vállalkozóknak szakmai segítése céljából Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága idén is megtartja őszi körútját a Design Terminal nonprofit kft előadóival.

Vajdasági állomását a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány szervezte meg csütörtökön a szabadkai Galleria Hotelben.

Több előadást is végighallgathattak a vajdasági magyar fiatal vállalkozók, majd egyéni mentorálásokra is lehetőségük volt, mindezt azzal a céllal, hogy a vállalkozásfejlesztésük során felmerülő kérdésekben szakmai segítségnyújtást kapjanak.

A rendezvény megnyitóján Potápi Árpád János, Nemzetpolitikai Államtitkár, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.

2014 után a nemzetpolitika tett egy félfordulatot, mégpedig a szülőföldön való boldogulás irányába. Magyarország gazdasági fejlődésének köszönhetően lehetőség adódott arra, hogy a Kárpát-medencei magyarságot gazdasági értelemben is támogassa – emelte ki Potápi.

– A magyar vállalkozók a Kárpát-medencében, több mint 92 százalékban magyar embereket alkalmaznak, ezáltal mi magyar családokat támogatunk, ha magyar vállalkozásokat, vállalkozókat támogatunk. Ezért van az, hogy a továbbiakban sem mondunk le a gazdasági támogatásokról, nem mondunk le arról, hogy a forráshiányos határon túli magyar vállalkozásokat, vállalkozókat támogassuk. Minden egyes befektetett forint még másik 2-3 forintot von be a gazdaságba. Úgy gondoljuk, hogy a magyar költségvetés sem jár ezzel rosszul, hiszen ezek a magyar vállalkozók, hogyha külföldre tekintenek, akkor az a külföld Magyarország, illetve a magyar vállalkozások, akikkel üzleti kapcsolatot alakítanak ki. Ezáltal hozzájárulunk ahhoz, hogy gazdasági értelemben is újra egységgé tudjuk varázsolni a Kárpát medencét.

Több mint 10500 sikeres pályázat valósult meg az elmúlt három év alatt. Egy olyan fejlesztési ciklus indult meg, melynek összértéke meghaladja a 250 millió eurót. Emberemlékezet óta nem adott ekkora lendületet ennek a magyar közösségnek sem a politika, sem pedig a nemzetpolitika – mondta Pásztor István.

– Ez nagy részben a magyar kormánynak, de részben az itteni vállalkozóknak és az itteni embereknek is köszönhető, mert állhatna vagonszámra a pénz, hogy ha nem volna ötlet, nem volna elképzelés, nem volna szufla és nem volna rizikóvállalás. Nem tartanánk itt, ha nem lett volna erő arra, hogy a pályázók a saját pénzünket belerakják a történetbe, vagy hitelt vegyenek fel a megítélt összegen túlmenően, mert éppen innentől kezdve vált komollyá a dolog.

Hozzátette, lehet, hogy kevesebben vagyunk mint öt-tíz évvel ezelőtt voltunk, de ez egy életerős közösség, amelyikkel érdemes foglalkozni, amelyiknek jövője van, amelyik ki fogja bírni mindazt, ami előttünk áll, mert kibírtuk mindazt, ami mögöttünk van.

A rendezvényen Pásztor István a sikeres pályázókat arra kérte, hogy tapasztalataikkal segítsék és mentorálják a kisebbeket:

– Ha a saját vállalkozásukat fel tudták építeni, ha segítettünk nekik abban, hogy a saját vállalkozásukat megerősítsék, akkor a közösség irányába sok mindent vissza kell adni. A közösség irányába többek között azt kell visszaadni, hogy segítsenek azoknak, akik most kezdenek el vállalkozni, akik kisvállalkozók. Adják át nekik a tapasztalatainkat, hozzák őket helyzetbe, egy-egy vállalkozás egy-egy vállalkozó vállaljon föl mentorálási feladatot két-három kis cég tekintetében. Figyeljünk oda egymásra és így is tudjuk egymást erősíteni.

A fiatal, kezdő vállalkozóknak a mentorálás, a segítség, az útmutatás legalább akkora előrehaladási lehetőséget jelent, mint az anyagi támogatás, ezért a jövőben is igyekszünk szerepet vállalni hasonló tevékenységek megszervezésében, akár a vállalkozók, de a gazdák számára is – mondta a Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően már több, mint 80 sikeres kezdő vállalkozás született, de további 270 kezdő és induló vállalkozó pályázata is elbírálásra kerül még az év végéig. Tovább haladunk a jó példák felsorakoztatásában, köszönhető az annak, hogy Magyarország Kormánya támogatta azt a terület és gazdaságfejlesztési stratégiát, amelyet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének felkérésére elkészítettek a vajdasági szakemberek. Egy fejlesztési cikluson túl vagyunk és a következő küszöbén állunk – tette hozzá Juhász.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..