home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szabadkán ért véget a Csillagtúra
Fehér Márta
2018.03.11.
LXXIII. évf. 10. szám
Szabadkán ért véget a Csillagtúra

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a versenyképes termék- és szolgáltatási portfólióval bíró külhoni vállalkozások feltérképezése céljából 2017-ben indította el a Kárpát-medencei Csillagtúrát.

Ennek a körútnak az utolsó állomása a szabadkai zárórendezvény volt, melynek keretében a vállalkozások képviselőivel egyeztettek.

A zárt körű kerekasztal-beszélgetésre azoknak a vajdasági cégeknek a részvételével került sor, amelyek a magyar piacon, illetve a Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével egy harmadik ország piacán szeretnének érvényesülni. A Csillagtúra keretében a Kárpát-medence magyar érdekeltségű cégeinek vezetőivel, valamint a gazdasági és az üzleti élet meghatározó szereplőivel folytattak személyes tárgyalásokat, melyek során meghatározták az együttműködések jövőbeli irányvonalait.


Roncsák Alexander felvételei

— Vajdaságban több mint 800 vállalkozással került kapcsolatba az MNKH, és legalább kétszáz olyan vállalkozás van, amely készen áll az exportra — tájékoztatta a sajtó képviselőit a megbeszélés után Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. — Elsősorban a fém-, a könnyű- és az élelmiszeripari vállalkozásokkal való együttműködésben sikerült eredményeket felmutatni. Az elmúlt időszak munkájának köszönhetően most alakult ki az a keretrendszer, amelybe a vajdasági magyar vállalkozásokat is be tudjuk illeszteni. A mögöttünk álló másfél-két évben számos fejlesztés valósult meg Vajdaságban, érdemi javulást tapasztaltunk a termelői kapacitás és a minőség szempontjából, ez pedig elérhetővé teszi a vajdasági vállalatok számára a harmadik országok piacait.

A rendezvényen jelen levő Pásztor István VMSZ-elnök a sajtónak nyilatkozva azt nyomatékosította, hogy az egzisztenciateremtés, a szülőföldön való boldogulás elősegítése a határon túli magyar közösségek politikájának kulcsfontosságú feladata.

— Rengeteg olyan kis- és közepes, valamint nagyvállalkozás működik, amelynek vannak piaci részesedései, akár itthon, akár külföldön, amelynek vannak fejlesztési elképzelései, és amely élni kíván azzal a lehetőséggel, amelyet a magyar kormány támogatásával a Prosperitati Alapítvány működtet. Emellett nagyon fontos a kereskedőház is, melyet gazdaságpolitikai vagy nemzetpolitikai infrastruktúraként élek meg. Elemi érdekünk, hogy a kereskedőház rendszerében egy olyan kapcsolati tőkét építsenek ki a vállalkozóink, amellyel könnyebben tudják megcélozni és elérni azokat a piacokat, ahol ebben a pillanatban nincsenek jelen — vagy jelen vannak, de bővíteni tudnák a piaci részesedésüket. Az elmúlt három évben számtalanul találkoztunk az MNKH vezetőivel, sok programot bonyolítottunk le, az alapokat leraktuk.

A Csillagtúra szabadkai találkozóján Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviselői és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is részt vett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..