home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szabad tánc tiszta forrásból
Lajkó Szilvia
2016.10.24.
LXXI. évf. 42. szám
Szabad tánc tiszta forrásból

Beszélgetés Resócki Rolland néptáncpedagógussal

Az adai Resócki Rolland előadóművész a Népművészet Ifjú Mestere díj egyik idei kitüntetettje. A magyar állami kitüntetést azok a fiatal alkotó- és előadóművészek kapják, akik a különféle népművészeti ágakban kiemelkedő egyéni teljesítményt értek el. 

* Előadóművészi tevékenységed elismerése mit jelent számodra?

— Ez a cím a szakma egyik legnagyobb elismerése, és számomra elkötelezettség. Azt támasztja alá, hogy nem a színpadi előadás a fő cél, hanem hogy megismerjük a hagyományt, és a magunkévá tegyük. Kötelességemnek érzem, hogy csak úgy tanítsak, és úgy adjam tovább az örökséget, hogy az hiteles és eredeti legyen. Ez persze nagyon nehéz, mivel a szakma állandóan küzd a hitelesség kérdésével, hogy mi az, és mi nem. Csak az eredeti stílust — amelyet én is tanultam az idősebbektől — szeretném tanítani, mivel az ilyen formában tud tovább élni. Egy színpadi produkció nem biztos, hogy éltetni tudja a hagyományt, de a táncosban élnie kell. A temerini Lukács Imre volt az, aki elindított ezen az úton, és arra tanított, hogy mindazt, ami bennem él, és amit még kapok, őrizzem meg. Az ő felfogása, tánc- és hagyományszeretete inspirált arra, hogy ezzel elmélyültebben kellene foglalkoznom.  

* Hogyan kerültél a néptánc közelébe?

— 1998-ban kezdtem el táncolni az adai Vadvirág Hagyományápoló Körben a már említett Lukács Imre irányítása alatt. Ötödik osztályosként, amíg mások tévéztek, számítógépeztek, én már eredeti archív felvételeket néztem, hallgattam. Később Adán jártam középiskolába, hétvégenként pedig Szabadkán vettem részt a néptáncpedagógus-képző iskola óráin. Középiskolás éveim elején Péterrévén Savelin Lászlótól és Zsuzsannától tanultam, miközben még táncoltam Imrénél. A táncpedagógus-iskolában szerzett ismeretek is irányadóak voltak számomra. Ezek a tanulmányok, ismeretek, tapasztalatok alapozták meg azt, amit ma képviselek. Nem hagyhatom ki a felsorolásból a Vadvirág Hagyományápoló Kört és elnökét, Varga Líviát, valamint Kódé Karcsi bácsit — Isten nyugosztalja —, aki a péterrévei táncegyüttest vezette, és nem hagyta, hogy elhanyagoljuk a próbákat.

* A díj odaítélése pályázat útján, bírálóbizottság értékelése alapján történik. Mi volt a dolgozatod témája?

— Mindig érdekelt, hogy a vokális, zenei és néphagyomány mellett milyen néptánchagyomány maradt meg vidékünkön, a bácskai Tisza mentén. Felkerestem a Magyar Tudományos Akadémia zenetudományi intézetének néptánc szakosztályát, ahol a segítőimmel, Varga Sándorral, Fügedi Jánossal és Szőnyi Viviennel nagy mennyiségű értékes filmet találtunk, ám a használható adat kevés volt. Így más megoldás nem maradt, felkerestem Moholon, Kispiacon, Völgyparton a filmen szereplő és még élő személyeket, és a segítségükkel azonosíthattam a táncosokat, a táncok típusát, a gyűjtés idejét és helyét, a gyűjtő személyét. A megszerzett információkból illesztgettem össze az anyagot, a tánctanulás csak ezután következett. A több mint százoldalas dolgozatot a párommal, Vázsonyi Csilla kulturális antropológussal készítettem, aki nem versenyzőként vett részt a pályázaton, de ugyanannyi munkája volt benne. A munka során lassan körvonalazódott, milyen volt a Tisza mente tánckultúrája, melyet a ’70-es évek végén gyűjtöttek. Völgyparton és Kispiacon is találtunk olyan adatközlőket, akik még élnek, és nagy öröm volt, amikor például a kispiaci Fábián Pista bácsit és Joli nénit — akik szintén a helyi idősektől tanultak — sikerült rábeszélnünk, hogy táncoljanak nekünk. Az adatközlők közül azonban sajnos többen elhunytak, mire felkereshettem volna őket. Ha még élnek, valószínűleg az összegyűjtött táncanyag is másmilyen volna.

* A díjon kívül mit adott még számodra a kutatómunka?

— Miután megkaptuk ezt a címet, jobban felfigyelt ránk a szakma itthon és Magyarországon is. Mivel a népművészet ifjú mesterének a hagyományos eredeti stílust kell képviselnie, már felkérést is kaptam a bácskai anyag tanítására. Emellett végre valaki a saját tánckultúráját is szeretné megismerni, megtanulni. A saját tánckultúránkat mellőzve ugyanis mindig más tájegységek táncaival törődünk, a sajátunk el van felejtve, mert azt természetesnek tekintjük. Pedig nem az, ahogyan például a körcsárdás sem az. Ez egy hagyomány. A körcsárdás a csárdás tánctípusnak a ma is élő maradványa, és óriási kincs. A régi kultúra megmaradt utolsó darabkája, melyet a gyerekek napjainkban is ápolnak. A pályázatomat — melyhez felhasználtam Burány Béla-könyveket, Bodor Anikó-gyűjteményeket is — a szakmai zsűri publikációra javasolta, a megjelentetés előtt azonban szeretném kibővíteni az egyetemi tanulmányaim alatt szerzett ismeretekkel is.

* A néptáncoktatáson kívül mivel foglalkozol még?

— A szegedi néprajztanszék hallgatója vagyok, emellett tanítok Adán, Moholon, Nagykikindán, Szajánon és Kisoroszon. A próbákon kívül kutatok, tamburázom, citerázom. Megtisztelő felkérést is kaptam, hogy a pályázati anyagomból tartsak előadást a budapesti táncháztalálkozón, hogy szélesebb körben is megismerjék a kutatásom eredményeit. De mindenekelőtt tanítani szeretném a kikutatott táncanyagot, hiszen ezért dolgoztam.

* Mi az üzenete a munkásságodnak?

— Csak tiszta forrásból! — és ezt kell átadni a gyerekeknek. Nem éltetni kell a hagyományt, hanem megélni. Ha ez így van, tovább is tudod adni, mert életforma és életfelfogás, és nem produkció, hanem szabad tánc! A színpadi tánc hátránya, hogy a koreográfia háttérbe szorítja a szabad táncot. Látványosság lesz belőle. Olyan lesz, mint amilyen életet élünk, amikor csak az a fontos, mi látszik kívülről, pedig a hagyományt belül kell megélni. Lukács Imrének van egy bölcsessége: „Ha egy csoporton belül egyetlen gyereknél eléred, hogy otthon utánaolvas annak, amit tanítottál neki, már megérte!” A néptánc szórakozási forma volt régebben, és ma is annak kell lennie.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..